Προσανατολισμένες να πετύχουν μονοψήφιο δείκτη κόκκινων δανείων είναι οι τράπεζες και συνεχίζουν στην κατεύθυνση των τιτλοποιήσεων και των πωλήσεων προβληματικών δανείων.
Κινήσεις που γίνονται για την προσαρμογή του δείκτη κόκκινων δανείων
Ήδη η Eurobank πέτυχε δείκτη κόκκινων δανείων – καθυστερήσεων στο 7,3% με την τιτλοποίηση Mexico των 3,3 δις ευρώ και δείχνει τον δρόμο και στις υπόλοιπες τράπεζες.
Η Eurobank που ξεκίνησε πρώτη τις τιτλοποιήσεις το 2019 με το project Cairo των 6,8 δις ευρώ και στο τέλος του χρόνου το απόθεμα των καθυστερούμενων οφειλών θα διαμορφωθεί στα 3,5 δις ευρώ (τα 2,9 δις στην Ελλάδα και τα 600 εκατ ευρώ στο εξωτερικό). Στόχος είναι δείκτης καθυστερήσεων στο 5%, κάτι που θα επιτευχθεί και μέσα την ενεργητική διαχείριση και επιστροφή πρώην κόκκινων δανείων από την doValue στην τράπεζα, με τον servicer να έχει «πρασινίσει» και επιστρέψει στην Eurobank δάνεια ύψους 600 εκατ ευρώ.
Με στόχο δείκτη κόκκινων δανείων – καθυστερήσεων 5% το 2022 (και 2% το 2024) η Alpha Bank έχει δρομολογήσει την τιτλοποίηση Cosmos ύψους 3,4 δις ευρώ (λογιστικής αξίας), που περιλαμβάνει 60 χιλιάδες δάνεια όλων των κατηγοριών (στεγαστικά, επιχειρηματικά, καταναλωτικά), την τιτλοποίηση Orbit ύψους 1,3 δισ ευρώ και στην Κύπρο την τιτλοποίηση Sky, ύψους 2,2 δισ. ευρώ. Παράλληλα η τράπεζα έχει προγραμματίσει πωλήσεις πακέτων «κόκκινων» δανείων.
Όπως ανακοίνωσε η τράπεζα με την ολοκλήρωση του project Cosmos, θα έχει επιτύχει συντριπτική μείωση των «κόκκινων δανείων» από το 2017 μέχρι σήμερα κατά 18 δις ευρώ.
Συγκεκριμένα ολοκληρώθηκαν οι συναλλαγές: η τιτλοποίηση Galaxy των 10,8 δις ευρώ, τα project Venus ύψους 900 εκατ ευρώ (καταναλωτικά και μικρά επιχειρηματικά δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις), Jupiter ύψους 1 δις ευρώ (δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων με εξασφαλίσεις σε ακίνητα), Mercury, ύψους 1,1 δις ευρώ (καταναλωτικά και μικρά επιχειρηματικά δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις), Neptune, ύψους 1,1 δις ευρώ (δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων με εξασφαλίσεις σε ακίνητα).
Η Τράπεζα Πειραιώς έχει δρομολογήσει τις τιτλοποιήσεις Sunrise 1, 2 και 3 συνολικού ύψους 9 δις ευρώ. Για την Sunrise 1, ύψους 6,8 δις ευρώ έχει ήδη υπογράψει συμφωνία με την Intrum. Με τις Sunrise ΙΙ, ύψους 2 δις ευρώ και την Sunrise ΙΙΙ ύψους 200 εκατ ευρώ ο δείκτης καθυστερήσεων θα διαμορφωθεί στο 14%.
Ταυτόχρονα δρομολογεί πωλήσεις χαρτοφυλακίων δανείων leasing και ναυτιλίας ύψους 1,1 δισ. Ευρώ, πρόκειται για το project Sunshine, για το οποίο έχει ήδη λάβει δεσμευτικές προσφορές.
Να σημειωθεί ότι η Intrum «πρασίνισε» και επέστρεψε στην Πειραιώς δάνεια ύψους 1 δις ευρώ ενώ προβλέπεται επιπλέον οργανική μείωση άνω του 1,2 δισ. ευρώ. Στόχος της τράπεζας είναι να πετύχει μονοψήφιο δείκτη «κόκκινων» δανείων στις αρχές του 2022.
Η Εθνική Τράπεζα που υπέγραψε προ ημερών συμφωνία με την doValue για το χαρτοφυλάκιο της τιτλοποίησης Frontier των 6 δις ευρώ, έχει βάλει στα σκαριά το Frontier ΙΙ, τιτλοποίηση ύψους 1,5 δις ευρώ.
Και όπως έχει αναφέρει η τράπεζα στις παρουσιάσεις της το 2022 ο δείκτης των προβληματικών της δανείων θα έχει περιοριστεί στο 6%.