Διαθέτοντας πλεόνασμα κεφαλαίων, ως αποτέλεσμα της ισχυρής κερδοφορίας από το 2022 έως και σήμερα, οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών ομίλων θέλουν να θέσουν το επόμενο διάστημα τις βάσεις για την περαιτέρω διαφοροποίηση των πηγών εσόδων τους.

Στο πλαίσιο αυτό, ένα μέρος του μαξιλαριού που διαθέτουν θα χρησιμοποιηθεί, πέραν της επιβράβευσης των μετόχων τους, μέσω μερισμάτων και προγραμμάτων επαναγοράς μετοχών και της ενίσχυσης των ρυθμών πιστωτικής επέκτασης, και για την ανάπτυξή τους με μη οργανικό τρόπο.

Τράπεζες και εξαγορές

Δηλαδή μέσω εξαγορών που έχουν νόημα, προσδίδουν επιπλέον αξία και δημιουργούν συνέργειες ικανές για περαιτέρω ώθηση στα αποτελέσματά τους. Η εφαρμογή αυτού του σχεδίου έχει ήδη ξεκινήσει, ωστόσο οι τράπεζες βρίσκονται σε εγρήγορση για τον εντοπισμό νέων ευκαιριών.

Το στίγμα της στρατηγικής τους έδωσαν οι διοικήσεις τους κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου 2024 τις προηγούμενες ημέρες.

Η Eurobank

Αναμφίβολα, η Eurobank βρίσκεται πιο μπροστά στην υλοποίηση αυτού του πλάνου, διατηρώντας αυτήν τη στιγμή το μεγαλύτερο αποτύπωμα σε αγορές εκτός Ελλάδος.

Με συστημική παρουσία σε Βουλγαρία και Κύπρο, επιτυγχάνει τη σημαντική ενίσχυση των μεγεθών της στη δεύτερη, μετά την απόκτηση του 56% περίπου της Ελληνικής Τράπεζας.

Όπως ανέφερε ο CEO της Φωκίων Καραβίας στους αναλυτές, το επόμενο βήμα είναι η ανάδειξη νέου ΔΣ στην κυπριακή  θυγατρική και στην επόμενη γενική συνέλευση η εκλογή νέου management.

Σύμφωνα με τον ίδιο, προς το παρόν φαίνεται πως οι δύο τράπεζες (Ελληνική και Eurobank Cyprus) θα λειτουργούν ανεξάρτητα. «Αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα, καθώς τα μοντέλα τους αλληλοσυμπληρώνονται», σημείωσε σχετικά.

Πρόσθεσε όμως πως απώτερος στόχος είναι «η συγχώνευση τους και είμαι αισιόδοξος ότι αυτό θα συμβεί στον κατάλληλο χρόνο. Το timing όμως εξαρτάται επίσης από τους μετόχους μειοψηφίας».

Επιπλέον, ο κ. Καραβίας τόνισε ότι εξετάζονται πιθανές εξαγορές στον τομέα του asset management, είτε στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Χαρακτήρισε δε, θετική τη συνεργασία με τη Eurizon στο συγκεκριμένο κλάδο, ο οποίος όπως είπε, «γίνεται ολοένα πιο κεντρικός στη στρατηγική μας».

Η Πειραιώς

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου παρουσίασε τα σχέδιά του για την υπό δημιουργία νέα αμιγώς ψηφιακή τράπεζα Snappi, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στην Ελλάδα την εμπορική της λειτουργία στις αρχές του 2025, έχοντας ήδη εξασφαλίσει την απαιτούμενη πανευρωπαϊκή άδεια.

Όπως ενημέρωσε τους αναλυτές, στόχος είναι μέσα στα επόμενα 4 – 5 χρόνια τα έσοδά της να φτάσουν τα 200 εκατ. ευρώ, με την προσέλκυση 2,5 εκατ. πελατών.

Σύμφωνα με τον CEO της Τράπεζας Πειραιώς, μετά την έναρξη διάθεσης προϊόντων εγχωρίως θα εξεταστεί η δραστηριοποίησή της σε 3 – 4 ευρωπαϊκές αγορές.

Επιπλέον, στρατηγική επιλογή του ομίλου αποτελεί η ανάπτυξη των εργασιών στην διαχείριση κεφαλαίων, τα οποία πλέον έχουν φτάσει στα 10,4 δισ. ευρώ, πιάνοντας ήδη το στόχο για το σύνολο της χρονιάς.

Υπενθυμίζεται ότι η Πειραιώς έχει ήδη προχωρήσει στην εξαγορά της Iolcus και εξετάζει νέες πιθανές κινήσεις στον τομέα του asset management.

Η Εθνική

Ενίσχυση των μεγεθών της με μη οργανικό τρόπο εξετάζει και η Εθνική Τράπεζα, σύμφωνα με τον CEO της Παύλο Μυλωνά.

Όπως εξήγησε στους αναλυτές, τα πλεονάζοντα κεφάλαια πέραν της επιβράβευσης των μετόχων και της αξιοποίησής τους για την ενίσχυση των δανειακών υπολοίπων θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για εξαγορές που θα ενίσχυσαν την αξία για τους μετόχους.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η πρόσφατη απόκτηση ποσοστού 7,5% στην εταιρεία πληροφορικής EPSILON NET (βρίσκεται σε εξέλιξη δημόσια πρόταση), μέσω της οποίας κάθε πλευρά αποκτά πρόσβαση στο πελατολόγιο της άλλης, με στόχο την από κοινού ενίσχυση των εργασιών τους.

Η Alpha Bank

Σήμερα ανακοινώνει τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου η Alpha Bank, με την αγορά να αναμένει την παρουσίαση του CEO της Βασίλη Ψάλτη για τα σχέδια ανάπτυξης του ομίλου.

Σε κάθε περίπτωση, η τράπεζα θα αξιοποιήσει τη στρατηγική της συνεργασία με την UniCredit. Ήδη προσφέρει στους πελάτες της προϊόντα asset management του ιταλικού ομίλου, με τις σχετικές συνεργασίες να διευρύνονται τα επόμενα χρόνια.

Διαβάστε ακόμη: