Η εκτίναξη των τιμών των μετοχών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, η αντανακλαστική αντίδραση στις πληροφορίες ότι η επίτευξη λύσης στο Ρωσοουκρανικό ζήτημα ίσως να μην είναι τελικά τόσο μακρινή υπόθεση, αλλά και η ανοδική κίνηση των διεθνών χρηματιστηρίων με αποκορύφωμα την Wall Street χθες το βράδυ, ήρθαν να καταδείξουν τη δυναμική και τις προοπτικές των τραπεζών, της υψηλής κεφαλαιοποίησης και των «καλών χαρτιών» της πάλαι ποτέ περίφημης Σοφοκλέους!

Δεν είναι υπερβολικό να ειπωθεί ότι οι τράπεζες κυρίως πήραν την εκδίκηση τους στην πίεση που δέχτηκαν όλες τις προηγούμενες ημέρες, όταν οι ξένοι κυρίως, που είχαν μπει στις αυξήσεις κεφαλαίου αλλά και στα ακόμη πιο χαμηλά επίπεδα τιμών, «άδειασαν καραβιές» μαζικά, αποκομίζοντας κέρδη και υπεραξίες!!!

Και δίπλα τους οι γνωστοί – άγνωστοι κερδοσκόποι που άνοιγαν θέσεις short και τώρα τρέχουν να τις κλείσουν φοβούμενοι ότι θα εγκλωβιστούν!

Γιατί η αλήθεια είναι πως την ώρα τούτη το κλίμα που διαμορφώνεται είναι αυτό της εκτόνωσης!

Η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στην Τουρκία, η παρέμβαση του πρωθυπουργού του Ισραήλ και οι παρασκηνιακές πιέσεις από Κίνα και Αραβικό κόσμο προς τον Πούτιν, φαίνεται να έχουν ένα πρώτο θετικό αποτέλεσμα και πιθανόν να οδηγήσουν σε μια τελική λύση που θα δίνει διέξοδο και στις δύο πλευρές!

Επιστρέφοντας στα του Χρηματιστηρίου θα πρέπει να επισημανθεί ότι την εκδίκηση τους πήραν και τα καλά βαριά χαρτιά, όπως η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ, η ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ, τα ΕΛΠΕ, η Τέρνα Ενεργειακή, ο Μυτιληναίος και άλλα πολλά, δείχνοντας στην πράξη τις προοπτικές τους και την δυναμική που θα εμφανίσουν μόλις το κλίμα και η εύφλεκτη κατάσταση αποκατασταθούν!

Σε απλά λόγια, το Χρηματιστήριο έδειξε τη δυναμική του και την δυναμική αντανακλαστική του αντίδραση.

Γεγονός που για τους καλά γνωρίζοντες σημαίνει ότι πολύ γρήγορα, εάν όλα πάνε κατ’ ευχήν, το επίπεδο τιμών θα αποκατασταθεί και θα δημιουργηθούν νέα υψηλά ανοδικά δεδομένα!