Προς όξυνση του ανταγωνισμού οδεύει ο εγχώριος τραπεζικός κλάδος, εξέλιξη που θα ασκήσει πίεση στις συστημικές τράπεζες για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας.
Αυτήν τη στιγμή ελέγχουν πάνω από το 90% της αγοράς και η προστασία του σχετικού μεριδίου αποτελεί πλέον κεντρικό στόχο των διοικήσεών τους.
Τα επιχειρησιακά πλάνα της ερχόμενης τριετίας που θα παρουσιάσουν την ερχόμενη εβδομάδα θα προβλέπουν ισχυρότερους ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης.
Οι τράπεζες και η ελληνική οικονομία
Η διατήρηση της ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία σε ικανοποιητικά επίπεδα της τάξης του 2% – 2,5% σε αυτήν την περίοδο, σε συνδυασμό με την υποχώρηση των επιτοκίων, η οποία εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης για χρηματοδοτήσεις, καθιστά το στόχο εφικτό.
Ατμομηχανή των εργασιών στις χορηγήσεις θα αποτελέσει η επιχειρηματική πίστη, για την οποία οι τράπεζες διαβλέπουν σημαντικά περιθώρια περαιτέρω μεγέθυνσης.
Ωστόσο, από εδώ και στο εξής, οι τέσσερις μεγάλοι του κλάδου θα πρέπει να δώσουν μάχη όχι μόνο μεταξύ τους, αλλά και να αντιμετωπίσουν την επεκτατική πολιτική που θα εφαρμόσουν τα μικρότερα πιστωτικά ιδρύματα.
Το πλεονέκτημα των μικρών
Όλες οι μη συστημικές τράπεζες θεωρούν ότι η εταιρική πίστη αποτελεί το βασικό εργαλείο για τη βελτίωση του μεγεθών τους. Στο πλαίσιο αυτό, η στρατηγική τους είναι προσανατολισμένη σε αυτό το πεδίο.
Όπως λένε στελέχη τους, το πλεονέκτημά τους αναμφίβολα αποτελεί η μεγαλύτερη ευελιξία και η ποιοτικότερη εξυπηρέτηση που μπορούν να προσφέρουν.
«Σε μεγάλο βαθμό τα χορηγικά προϊόντα της κατηγορίας είναι απλά στον τρόπο λειτουργίας τους, ενώ και σε επίπεδο τιμολόγησης δεν υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις από τράπεζα σε τράπεζα», τονίζουν οι ίδιες πηγές.
Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνουν, «το στοίχημα θα κερδίσουν τα πιστωτικά ιδρύματα που θα εξυπηρετούν με πιο αποτελεσματικό τρόπο τους πελάτες τους. Και σε αυτό το επίπεδο οι μικροί του κλάδου μπορούν να ξεχωρίσουν».
Εξυπηρέτηση χωρίς ραντεβού
Όπως εξηγούν, «το γεγονός ότι έχουν μικρότερο πελατολόγιο, τους επιτρέπει να επικοινωνούν με τους ενδιαφερόμενους ταχύτερα και να διεκπεραιώνουν άμεσα τα αιτήματα που δέχονται.
Για παράδειγμα, δεν χρειάζεται κάποιος να κλείσει ραντεβού για να εξυπηρετηθεί και αυτό αποτελεί από μόνο του πλεονέκτημα. Από την άλλη στις μεγάλες τράπεζες, μπορεί να χρειαστούν αρκετές ημέρες για τον προγραμματισμό μίας συνάντησης με τραπεζικό σύμβουλο».
Από την πλευρά του, στέλεχος από συστημικό όμιλο αν και αναγνωρίζει τις σχετικές δυσκαμψίες, σημειώνει ότι δίνεται προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως μεγέθους.
Επιπλέον σημειώνει ότι «οι ηλεκτρονικές μας υπηρεσίες αναβαθμίζονται συνεχώς, δίνοντας τη δυνατότητα στους πελάτες μας να ολοκληρώνουν τα αιτήματά τους online, χωρίς καμία καθυστέρηση».
Τονίζει δε πως «διαθέσιμη είναι και η υπηρεσία video banking, που επιτρέπει την εξ αποστάσεως και άμεση επαφή μαζί τους, ενώ πλέον τα στελέχη μας επισκέπτονται τους επιχειρηματίες και στο χώρο τους».
Ο κινήσεις των νέων παικτών
Σε κάθε περίπτωση η αγορά έχει εισέλθει σε μία νέα εποχή, κατά την οποία οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες θα έχουν να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερη πίεση από τον ανταγωνισμό των μικρότερων πιστωτικών ιδρυμάτων τα επόμενα χρόνια. Συγκεκριμένα:
– Ο πέμπτος πόλος μετά τη συγχώνευση Attica Bank – Παγκρήτιας, την αύξηση κεφαλαίου και την εξυγίανση του ισολογισμού του, θέλει να κάνει δυναμικό μπάσιμο στα δάνεια των επιχειρήσεων όλων των μεγεθών.
Αυτήν τη στιγμή διαθέτει τη δύναμη πυρός σε κεφάλαια και ρευστότητα και στοχεύει σε εκταμιεύσεις νέων δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ ετησίως.
– Σαφή στόχευση στις επιχειρηματικές χορηγήσεις έχει και η Optima Bank, η οποία ξεκινώντας πριν μερικά χρόνια από υγιείς βάσεις, διευρύνει συνεχώς τα μερίδιά της.
– Η Viva Wallet, μετά τον εταιρικό της μετασχηματισμό, θέλει να εισέλθει δυναμικά στις χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων, με όχημα τον τομέα εκκαθάρισης συναλλαγών.
Όπως ανακοίνωσε πρόσφατα η διοίκησή της, θα ξεκινήσει σύντομα τη χορήγηση δανείων κεφαλαίου κίνησης μέσω των ηλεκτρονικών της υπηρεσιών στο πελατολόγιό της.
Οι όροι των χορηγήσεων θα είναι προνομιακοί, ενώ θα παρέχεται και άτοκη περίοδος διάρκειας 45 ημερών.
– Την ενίσχυση των εργασιών της στα επιχειρηματικά δάνεια, σε μεγάλους πελάτες, θα επιδιώξει και η Τράπεζα Κύπρου, η οποία ξεκίνησε ήδη τη δραστηριοποίησή της στην Ελλάδα σε αυτόν τον τομέα.
Όπως έκανε γνωστό η διοίκησή της κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της περυσινής χρήσης, στόχος της είναι το χαρτοφυλάκιο των διεθνών χορηγήσεων να φτάσει έως και το 2027 τα 1,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μία αύξηση της τάξης του 50% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα.