«Έκρηξη» κερδοφορίας σημείωσαν για το πρώτο εξάμηνο του 2023 οι ελληνικές τράπεζες, ωθώντας τις διοικήσεις να προχωρήσουν σε αναθεώρηση των σχετικών δεικτών, εκφράζοντας παράλληλα τις θετικές εκτιμήσεις τους προς του αναλυτές για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Το πρώτο αβίαστο συμπέρασμα που προκύπτεις από τις οικονομικές επιδόσεις των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων για το πρώτο εξάμηνο του 2023 είναι η εξαιρετική κερδοφορία και κεφαλαιακή επάρκεια από την μία και η μικρή αύξηση των κόκκινων δανείων και η επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης από την άλλη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο από τόκους και προμήθειες οι τέσσερις συστημικές τράπεζες είχαν έσοδα σχεδόν 4,5 δισ. ευρώ το α΄ εξάμηνο με βελτιωμένες τάσεις στα προ προβλέψεων κέρδη.

Αυτή η εξέλιξη αντικατοπτρίζει κυρίως α) το όφελος από τις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ, β) την επέκταση του χαρτοφυλακίου δανείων με νέες εκταμιεύσεις 8,8 δισ. ευρώ σωρευτικά, και γ) τη βελτιωμένη εικόνα των λειτουργικών δαπανών σε επίπεδο τριμήνου, υποστηριζόμενη από τις προσπάθειες των τραπεζών να συγκρατήσουν το λειτουργικό κόστος.

Αυτές οι τάσεις υποστηρίχθηκαν και από την αύξηση των εσόδων από προμήθειες, λόγω του υψηλότερου όγκου εργασιών.

Επιπλέον, όπως επισημαίνει η χρηματιστηριακή, η ποιότητα του ενεργητικού συνέχισε να βελτιώνεται, ενώ όλες οι ελληνικές τράπεζες διατήρησαν τα ισχυρά επίπεδα κεφαλαίων και την άφθονη ρευστότητά τους.

Αναθεώρηση των στόχων κερδοφορίας

Οι επιδόσεις αυτές είχαν σαν αποτέλεσμα οι διοικήσεις και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών να αναθεωρήσουν τους στόχους για το σύνολο της χρήσης.

Πιο αναλυτικά, στο 14% από 12% εκτιμά η Τράπεζα Πειραιώς ότι θα διαμορφωθεί η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων της, αναμένοντας διπλασιασμό των κερδών ανά μετοχή (σε πάνω από 0,65 ευρώ από 0,33 ευρώ το α’ εξάμηνο).

Για απόδοση ιδίων κεφαλαίων άνω του 15% κάνει λόγο από την πλευρά της η Eurobank, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης 13%, ανεβάζοντας εξίσου τα κέρδη ανά μετοχή στο 0,28 ευρώ από 0,22 ευρώ πριν.

Η Εθνική Τράπεζα προσβλέπει σε απόδοση ιδίων κεφαλαίων πάνω από 15% το 2023 (έναντι προηγούμενης εκτίμησης 11%), με τα κέρδη ανά μετοχή να ξεπερνούν το 1,10 ευρώ για φέτος από 0,75 ευρώ με βάση την προηγούμενη πρόβλεψη.

Τέλος, η Alpha Bank αναθεωρεί σε πάνω από 11% τον δείκτη απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων έναντι 10% στην αρχική πρόβλεψη, με τα κέρδη ανά μετοχή να διαμορφώνονται άνω του 0,29 ευρώ από 0,25 ευρώ πριν.

Έσοδα «ρεκόρ» από τόκους και προμήθειες

«Εφαλτήριο» για την εκτόξευσης της κερδοφορίας των εγχώριων τραπεζών αποτέλεσαν τα έσοδα από τόκους (ως απόρροια της διεύρυνσης του spread μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων, γεγονός που ενισχύεται και από τη μικρότερη του αναμενομένου στροφή των καταθετών σε προθεσμιακούς λογαριασμούς) και προμήθειες, με τα πρώτα να προσεγγίζουν τα 3 δισ. ευρώ και τα δεύτερα να κυμαίνονται λίγο κάτω από το ένα δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, τα καθαρά έσοδα από τόκους της Τράπεζας Πειραιώς ανήλθαν σε 935 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 58% σε ετήσια βάση, ενώ στα 748 εκατ. ευρώ ήταν το αντίστοιχο μέγεθος για τη Eurobank (+56,2%).

Επιτοκιακά έσοδα άνω του ενός δισ. ευρώ κατέγραψε η ΕΤΕ, εκ των οποίων τα 529 εκατ. ευρώ αφορούσαν στο β’ τρίμηνο του 2023, με την Alpha Bank να εμφανίζει έσοδα ύψους 864 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 48,5% σε ετήσια βάση.

Την ίδια στιγμή, τα επαναλαμβανόμενα καθαρά έσοδα προμηθειών της Τράπεζας Πειραιώς διαμορφώθηκαν σε 263 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 16% σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2022, ενώ στη Eurobank αυτά διαμορφώθηκαν σε 211 εκατ. ευρώ. Στην ΕΤΕ ανήλθαν σε 170 εκατ. ευρώ έναντι 160 εκατ. ευρώ το ίδιο περσινό διάστημα και στην Alpha Bank σε 185 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 97,1 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Ισχυροί δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας

Ισχυρούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας εμφάνισαν το α’ εξάμηνο του 2023 οι συστημικοί όμιλοι, στοχεύοντας σε περαιτέρω θωράκιση έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης CET1 της Τράπεζας Πειραιώς ενισχύθηκε στο 12,2% και ο συνολικός δείκτης κεφαλαίων στο 17% τον περασμένο Ιούνιο.

Σε proforma επίπεδο για τη μείωση σταθμισμένων βάσει κινδύνων στοιχείων ενεργητικού από τις πωλήσεις NPE που θα ολοκληρωθούν την προσεχή περίοδο, τα αντίστοιχα ποσοστά διαμορφώνονται σε 12,3% και 17,1% αντίστοιχα.

Η διοίκηση δε έχει αναθεωρήσει ανοδικά την εκτίμηση για το σύνολο του 2023, αναμένοντας δείκτη 13% έναντι 12,5% που ήταν η εκτίμηση τον Μάιο.

Στο 19% βρέθηκε στα τέλη του Ιουνίου 2023 ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας (CAD) της Eurobank, με τον FL CET1 να αγγίζει το 16,3%, αυξημένοι κατά 200 και 230 μονάδες βάσης αντίστοιχα έναντι του α’ εξαμήνου 2022.

Η τράπεζα αναμένεται να ολοκληρώσει το τρέχον έτος με κεφαλαιακό δείκτη CET1 17%, υπερβαίνοντας σημαντικά τον αρχικό στόχο της για 14,5%.

Ο δείκτης CET1 της ΕΤΕ ανήλθε σε 17,3%, με τον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας να διαμορφώνεται σε 18,4%. Η τράπεζα έχει θέσει ως στόχο για την τριετία την οργανική παραγωγή κεφαλαίου πάνω από 450 μονάδες έναντι 350 μονάδες στην προηγούμενη εκτίμηση.

Τέλος, ο δείκτης FL CET1 της Alpha Bank διαμορφώθηκε σε 13,5% -ή 13,4% λαμβανομένης υπόψη της πρόβλεψης για διανομή μερίσματος- ενισχυμένος κατά 109 μ.β. το β’ τρίμηνο.

Μέχρι το τέλος του 2023 η διοίκηση της τράπεζας σχεδιάζει την ολοκλήρωση μιας συνθετικής τιτλοποίησης, γεγονός που αναμένεται να ενισχύσει τον επίμαχο δείκτη στο 14%.

Νέα δάνεια 3 δισ. ευρώ παρά τις αποπληρωμές

Αύξηση των εξυπηρετούμενων δανείων τους σχεδόν κατά 3 δισ. ευρώ κατάφεραν να επιτύχουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, παρά τις μεγάλες αποπληρωμές δανείων στις οποίες προχώρησαν κυρίως επιχειρήσεις με υψηλή ρευστότητα από τα τέλη του προηγούμενου έτους, προκειμένου να αποφύγουν την επιβάρυνση των τόκων από τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Η τάση των αποπληρωμών ήταν πολύ έντονη κατά το α’ τρίμηνο του 2023 και διατηρήθηκε ελαφρώς ηπιότερη κατά το β’ τρίμηνο, μη επιτρέποντας στις τράπεζες να δείξουν την πραγματική πιστωτική τους επέκταση. Το φαινόμενο των πρόωρων αποπληρωμών εκτιμάται ότι θα κοπάσει το β’ εξάμηνο, επιτρέποντας στα εξυπηρετούμενα δάνεια να επεκταθούν δυναμικά μέχρι το τέλος του έτους.

Η Εθνική Τράπεζα αύξησε τα εξυπηρετούμενα δάνειά της στην Ελλάδα κατά 0,8 δισ. ευρώ ετησίως και αυτά ανήλθαν σε 27,4 δισ. ευρώ το β’ τρίμηνο 2023, σημειώνοντας οριακή μείωση από την αρχή του έτους, αποτυπώνοντας τις υψηλότερες αποπληρωμές κεφαλαίου κίνησης από εταιρείες με υψηλή ρευστότητα κυρίως κατά το α΄ τρίμηνο 2023.

Οι εκταμιεύσεις ενισχύθηκαν το β’ τρίμηνο 2023 και διαμορφώθηκαν σε 1,4 δισ. ευρώ, ενισχυμένες κατά 22% σε τριμηνιαία βάση, αντανακλώντας τις εκταμιεύσεις Εταιρικής Τραπεζικής (+30% σε τριμηνιαία βάση).

Η Alpha Bank ανακοίνωσε ότι το χαρτοφυλάκιο των εξυπηρετούμενων δανείων της αυξήθηκε κατά 0,4 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση και ανήλθε σε 31,5 δισ., υψηλότερο κατά 3% σε ετήσια βάση, ενώ αμετάβλητες παραμένουν οι προοπτικές για ισχυρή πιστωτική επέκταση μεσοπρόθεσμα.

Από τον Δεκέμβριο του 2022 το χαρτοφυλάκιο νέων χορηγήσεων ενισχύθηκε μόλις κατά 100 εκατ. ευρώ, αφού σημειώθηκαν αθρόες αποπληρωμές δανείων το α΄ τρίμηνο 2023.

Η Eurobank, τέλος, ενίσχυσε οργανικά τα ενήμερα δάνειά της κατά 0,5 δισ. το α΄ εξάμηνο 2023. Τα συνολικά υπόλοιπα χορηγήσεων (προ προβλέψεων) διαμορφώθηκαν σε 42,1 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου, περιλαμβανομένων των ομολόγων υψηλής και μέσης διαβάθμισης ύψους 4,6 δισ.

Τα επιχειρηματικά δάνεια διαμορφώθηκαν σε 24,2δισ. ευρώ, τα στεγαστικά σε 10,0 δισ. και τα καταναλωτικά σε 3,4 δισ. ευρώ.

Στην Τράπεζα Πειραιώς το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων αυξήθηκε κατά 1,5 δισ. ευρώ το α΄ εξάμηνο 2023 σε ετήσια βάση, με 0,8 δισ. ευρώ καθαρή πιστωτική επέκταση το β΄ τρίμηνο 2023. Για το δεύτερο μισό της φετινής χρονιάς, πάντως, η τράπεζα αναμένει επιτάχυνση των ρυθμών πιστωτικής επέκτασης κατά ένα δισ. ευρώ.

Μικρές εισροές κόκκινων δανείων

Την ίδια ώρα που οι τέσσερεις μεγάλες τράπεζες αύξησαν τα εξυπηρετούμενα δάνεια, συνέχισαν να μειώνουν το στοκ των μη εξυπηρετούμενων, αν και είδαν στο β’ τρίμηνο του 2023 νέες εισροές NPEs της τάξεως των 343 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδο χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα, η Εθνική είδε καθαρές ροές μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, ύψους μόλις +0,03 δισ. ευρώ το β΄ τρίμηνο 2023.

Η μικρή αύξηση στις πρώιμες καθυστερήσεις αποπληρωμών στεγαστικών δανείων το β΄ τρίμηνο 2023 που παρουσίασε η Τράπεζα, παραμένει πολύ χαμηλότερη του αναμενόμενου.

Στην Ελλάδα, ο δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων διαμορφώθηκε σε 5,3% και ο δείκτης κάλυψης ΜΕΑ από σωρευμένες προβλέψεις σε 82,1%.

Σε ό,τι αφορά το χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων, η Alpha Bank προχώρησε σε περαιτέρω εξυγίανση του ισολογισμού της μέσω της ολοκλήρωσης των συναλλαγών ΜΕΑ «Sky» και «Hermes», συνολικής λογιστικής αξίας περίπου 3 δισ. ευρώ.

Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων του Ομίλου διαμορφώθηκε στο 7,6%, αμετάβλητος σε τριμηνιαία βάση, αντανακλώντας τη βελτίωση της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου και την επαναφορά ρυθμισμένων πιστοδοτήσεων σε ενήμερη κατάσταση που έχει ήδη δρομολογηθεί.

Τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα του Ομίλου ανήλθαν σε 3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων ποσοστό 85% αφορά σε ΜΕΑ με εξασφαλίσεις, κυρίως Ιδιωτών. Ο Δείκτης Κάλυψης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων ανήλθε σε 40%.

Η Eurobank κατέχει την πρωτιά σε μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Ο δείκτης των NPEs μειώθηκε σε 5,2% το α’ εξάμηνο 2023, από 5,9% το α’ εξάμηνο 2022.

Ο σχηματισμός νέων NPEs ήταν θετικός κατά €140εκ. την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2023. Τα συνολικά NPEs μειώθηκαν κατά 191 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε 2,2 δισ. ή 0,6 δισ. μετά από προβλέψεις.

Η κάλυψη των NPEs από τις σωρευτικές προβλέψεις ενισχύθηκε από 72,6% το α΄ εξάμηνο 2022, σε 73,2% το αντίστοιχο φετινό α’ εξάμηνο.

Ο δείκτης NPE στην Τράπεζα Πειραιώς μειώθηκε στο 5,5%, από 9,3% έναν χρόνο πριν, καλύπτοντας ήδη τον στόχο NPE για το τέλος του έτους, καθώς ο Όμιλος προχώρησε στην επιτάχυνση δύο συναλλαγών αποεπένδυσης από NPE. Ο δείκτης κάλυψης NPE ενισχύθηκε κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως στο 57%.

Αισιοδοξία για την ελληνική οικονομία

Την ίδια στιγμή και οι 4 διευθύνοντες σύμβουλοι των συστημικών τραπεζών εξέφρασαν στους αναλυτές την αισιοδοξία τους για την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, παρά τις όποιες προκλήσεις, ενώ αναφέρθηκαν και στις προοπτικές του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, καθώς και στο ρόλο που διαδραματίζουν στην αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας, επισημαίνοντας ότι οι τράπεζες είναι πλέον σε θέση και προχωρούν σε χρηματοδοτήσεις τόσο των επιχειρήσεων κάθε μεγέθους όσο και των νοικοκυριών για την κάλυψη των αναγκών τους.

Αναφέρθηκαν επίσης στην ισχυρή κεφαλαιακή τους βάση, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από την πρόσφατη Πανευρωπαϊκή ‘Άσκηση Προσομοίωσης Ακραίων Συνθηκών (stress test) του 2023, που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΒΑ) σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ECB) και τις εθνικές εποπτικές αρχές.

Υπογράμμισαν επίσης την πρόοδο που έχει γίνει στην υλοποίηση των στρατηγικών τους προγραμμάτων που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων των ψηφιακό τους μετασχηματισμό.

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τραπεζών έδωσαν επίσης έμφαση σε θέματα που σχετίζονται με τον ρόλο των τραπεζών στη στήριξη της κοινωνίας μέσω προγραμμάτων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης καθώς και στις πράσινες χρηματοδοτήσεις και στην τήρηση κριτηρίων ESG. Ειδικότερα για την ελληνική οικονομία εκτίμησαν, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

Τράπεζα Πειραιώς

Το 2023 η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζα Πειραιώς, προβλέπεται ότι θα αναπτυχθεί με ρυθμό κοντά στο 3,5%, πολύ πάνω από το μέσο όρο της ζώνης του ευρώ, αλλά σαφώς χαμηλότερο έναντι του 2022.

Η κατανάλωση και οι επενδύσεις θα συνεχίσουν να συμβάλλουν θετικά στην ανάπτυξη. Οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για την πορεία των επενδύσεων είναι ιδιαίτερα ευοίωνες, καθώς εκτός από την αύξηση των σχετικών κονδυλίων, προβλέπεται και η ποιοτική τους αναβάθμιση, δεδομένου ότι ολοένα μεγαλύτερο ποσοστό νέων επενδύσεων θα αφορά σε υποδομές όπως στην παραγωγή πράσινης ενέργειας με υψηλή προστιθέμενη αξία, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση της τράπεζας.

Η ανάκαμψη εφεξής αναμένεται να εξαρτηθεί από την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, με καθοριστική συμβολή της τουριστικής περιόδου για τη χώρα μας. Η ταχύτητα της ανάκαμψης, αλλά και η αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα αποτελέσουν αποφασιστικούς παράγοντες που θα καθορίσουν τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, τον τραπεζικό τομέα και τον όμιλο Πειραιώς ειδικότερα, πρόσθεσε ο κ. Μεγάλου.

Εθνική Τράπεζα

O διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, με την ευκαιρία της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων της τράπεζας στις αρχές του μήνα ανέφερε για την ελληνική οικονομία ότι διανύει μια ευνοϊκή περίοδο και βρίσκεται σε μία σπάνια οικονομική και πολιτική συγκυρία. Οι προοπτικές για παγκόσμια ανάκαμψη είναι βελτιωμένες, αλλά και η ανταγωνιστικότητα της ίδιας της ελληνικής οικονομίας είναι φανερά ενισχυμένη –μετά από σκληρή προσπάθεια– ενώ έχει σημαντικές προοπτικές για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις.

Η εγχώρια οικονομική δραστηριότητα παραμένει σχετικά ισχυρή, ο πληθωρισμός μειώνεται με ταχείς ρυθμούς, ενώ η ευρωπαϊκή οικονομία φαίνεται έτοιμη να ανακάμψει από τις αλλεπάλληλες αυξήσεις των τιμών και τον περιορισμό στη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική. Σε αυτό το ευνοϊκό περιβάλλον, η ανάπτυξη στην Ελλάδα έχει ως κινητήριο μοχλό τις επενδύσεις και τις εξαγωγές, με την ελκυστικότητα της ελληνικής οικονομίας να προκαλεί αύξηση στις άμεσες ξένες επενδύσεις (FDI), ανέφερε ο κ. Μυλωνάς.

Eurobank

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίωνας Καραβίας σε δηλώσεις του έχει επισημάνει ότι το οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα παραμένει ισχυρό, παρά την επιβράδυνση των οικονομιών της ΕΕ.

Ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται σημαντικά υψηλότερος από τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Οι πρόσφατες εκλογές διασφάλισαν ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον, ενώ η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα φαίνεται να είναι πλέον θέμα χρόνου, ανέφερε ο κ. Καραβίας.

Οι θετικές προοπτικές αντικατοπτρίζονται και στην αγορά εργασίας, με την ανεργία να μειώνεται περαιτέρω, καθώς και στην αγορά ακινήτων, η οποία διατηρεί τη δυναμική της.

Επιπλέον, το πρόγραμμα επενδύσεων επιταχύνεται, όπως αποδεικνύεται και από τα έργα που έχουν υποβληθεί στο Ταμείο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας ύψους άνω των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, επισημαίνοντας πάντως ότι η δεκαετής οικονομική κρίση έχει αφήσει ορισμένες σημαντικές εκκρεμότητες, για τις οποίες δεν πρέπει να εφησυχάζουμε.

Alpha Bank

Η αυξανόμενη ανταγωνιστικότητα και η ισχυρή αύξηση των ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων ωθούν την ανάπτυξη της Ελλάδας με ρυθμούς που θα υπερβούν το 2,5% το τρέχον έτος, επίδοση πολύ υψηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης, με αφορμή την ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων δεύτερου τριμήνου του 2023.

Με την ευκαιρία της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων της Alpha Bank γίνεται και αναφορά στην ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Οι επίμονες πληθωριστικές πιέσεις έχουν αλλάξει σημαντικά το διεθνές επιτοκιακό περιβάλλον, οδηγώντας σε αύξηση του κόστους δανεισμού και με αυστηρότερους όρους χρηματοδότησης.

Η εισροή πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, η αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων σε συνδυασμό με υψηλά επίπεδα ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα και η αναμενόμενη επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας προβλέπεται να αμβλύνουν σημαντικά ή ακόμα και να αντιστρέψουν τον αντίκτυπο για τη χώρα, υποστηρίζοντας την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας, αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων της Alpha Bank.

Διαβάστε ακόμη: