Οι τράπεζες έχουν «σκανάρει» τα σχεδόν 400 χιλιάδες δάνεια που μπήκαν σε καθεστώς αναστολών και έχουν κατατάξει τους δανειολήπτες τους σε πέντε μεγάλες κατηγορίες.
Και γνωρίζουν σχεδόν με ακρίβεια ποιοι θα πληρώσουν κανονικά, ποιοι θα πάνε σε νέα ρύθμιση ταμειακής διευκόλυνσης και ποιοι πέφτουν κατευθείαν στο «κόκκινο» και τα δάνεια τους λογίζονται ως «σκασμένα».
Τα στοιχεία τα έδωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Τράπεζας Πειραιώς κ. Γιώργος Χαντζηνικολάου στη συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής την περασμένη Παρασκευή.
Συγκεκριμένα πέρυσι 397.000 δάνεια επιχειρήσεων και νοικοκυριών, συνολικού ύψους 25 δις ευρώ εντάχθηκαν στο καθεστώς αναστολών πληρωμής. Τα περισσότερα από αυτά τα moratoria –που ήταν 9μηνης διάρκειας- έχουν λήξει από το τέλος Δεκεμβρίου 2020.
Και το μεγάλο ζητούμενο για τις τράπεζες είναι πόσα από αυτά τα 25 δισ ευρώ θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται κανονικά.
Έχουν λοιπόν «σκανάρει» το προφίλ στους δανειολήπτες και τους έχουν εντάξει σε πέντε κατηγορίες:
- -Στην 1η κατηγορία εντάσσονται όσοι δανειολήπτες έχουν, αντικειμενικά, τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν πλήρως τις δανειακές τους οφειλές, αμέσως μετά τη λήξη της αναστολής.
- -Η 2η κατηγορία αφορά δανειολήπτες στεγαστικών δάνειων που έχουν υπαχθεί στο πρόγραμμα «Γέφυρα Ι» για τους οποίους προβλέπεται 9μηνη επιδότηση δόσεων, μετά την άρση της αναστολής.
Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα «Γέφυρα» αποτελεί ανάχωμα στη δημιουργία νέων κόκκινων δανείων (τουλάχιστον για το 9μηνο της επιδότησης) και για το λόγο αυτό οι τράπεζες υποστηρίζουν και το πρόγραμμα «Γέφυρα ΙΙ» για τις μικρές επιχειρήσεις.
- -Η 3η κατηγορία, αφορά δανειολήπτες, που αντιμετωπίζουν προσωρινά προβλήματα πλήρους εξυπηρέτησης των οφειλών τους. Για αυτή τη κατηγορία, οι τράπεζες έχουν δημιουργήσει προγράμματα σταδιακής επαναφοράς, με δόση μειωμένη κατά 50% για ελάχιστο διάστημα 6 μηνών τουλάχιστον.
- -Η 4η κατηγορία αναφέρεται σε δανειολήπτες, που έχουν ήδη περιέλθει σε αδυναμία πληρωμής. Υπολογίζεται ότι 15 με 20% από τα δάνεια που έχουν ανασταλεί, θα πάνε στην κατηγορία αυτή.
- -Τέλος η 5η κατηγορία αφορά αναστολές δανείων σε ειδικά ορισμένες δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα τον ξενοδοχειακό κλάδο. Για την κατηγορία αυτή, η αναστολή από τα μορατόρια έχει ήδη επεκταθεί μέχρι τέλος του 2021. Επίσης σε μία προσπάθεια να μην «σκάσουν» και αυξήσουν απότομα το απόθεμα των προβληματικών δανείων.
Να σημειωθεί ότι οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι δάνεια ύψους 5-6 δις ευρώ που βγήκαν από τα moratoria θα βρεθούν στο «κόκκινο».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.