Το δικό τους λιθαράκι στη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που επλήγησαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα βάζουν οι τράπεζες, προχωρώντας αφενός, στη δωρεά, ύψους 50 εκατ. ευρώ, προς το κράτος και αφετέρου, στο «πάγωμα» των δόσεων των δανείων έως το τέλος του 2023.

Οι πρωτοβουλίες του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος, οι οποίες είχαν τρόπο τινά προαναγγελθεί και από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ), έγιναν γνωστές μετά τη συνάντηση που είχαν το απόγευμα της Τετάρτης οι τραπεζίτες με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση είχε ήδη ανακοινώσει την αναστολή όλων των μέσων αναγκαστικής εκτέλεσης για διάστημα έξι μηνών.

«Αναγνωρίζοντας τη σημαντική συνεισφορά των θεσσαλικών επιχειρήσεων στην εξωστρέφεια και την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας οι τράπεζες είναι έτοιμες να προσφέρουν εξειδικευμένα μέτρα – λύσεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΕΤ, κ. Βασίλης Ράπανος, με τον κ. Χατζηδάκη να προτρέπει και άλλους ισχυρούς οργανισμούς να ακολουθήσουν το παράδειγμα των τραπεζών, συμβάλλοντας στην επούλωση των πληγών των κατοίκων της περιοχής.

Αν και ακόμη είναι νωρίς να υπάρξει μία συνολική αποτίμηση της ζημιάς που έχει προκληθεί, τόσο από την κακοκαιρία Daniel, όσο και από τις φονικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, τα τραπεζικά επιτελεία βρίσκονται υπ’ ατμόν, προκειμένου να υπολογίσουν τα ανοίγματά τους στις πληγείσες περιοχές. Η κλιματική αλλαγή, πάντως, εξελίσσεται σε μεγάλη απειλή για την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία της επιχειρηματικότητας και ειδικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες είναι συνήθως λιγότερο προετοιμασμένες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεών της, καθώς διαθέτουν λιγότερους διαθέσιμους πόρους, αλλά και εξαιτίας της λειτουργικής τους δομής.

Σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ, «η αύξηση της συχνότητας, αλλά και της έντασης ακραίων καιρικών φαινομένων (καύσωνες, πλημμύρες κ.λπ.) οδηγεί σε ζημιές στα περιουσιακά στοιχεία των επιχειρήσεων, επηρεάζει την ομαλή τους λειτουργία και αυξάνει το κόστος ασφάλισης. Τέτοιες επιπτώσεις επηρεάζουν σημαντικά το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων και καθώς αυτές έχουν κυρίως τοπικό χαρακτήρα μπορεί να ενισχύσουν το κενό ανταγωνιστικότητας μεταξύ επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον ίδιο κλάδο οικονομικής δραστηριότητας σε περιοχές χαμηλότερης τρωτότητας από την κλιματική αλλαγή».

Τα μέτρα

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, σε έκτακτη συνεδρίασή του το διοικητικό της συμβούλιο αποφάσισε τα εξής:

– Αναστολή δόσεων

Αναστέλλεται η υποχρέωση καταβολής δόσεων των ενήμερων δανείων για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023.

Επιπλέον, μέχρι το τέλος του έτους αναστέλλεται το σύνολο των διαδικασιών δικαστικής και εξώδικης είσπραξης απαιτήσεων για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023.

Τα μέτρα αυτά αφορούν τους πληγέντες οι οποίοι εμπίπτουν στην περίμετρο προστασίας των κρατικών μέτρων στήριξης, όπως αυτά ανακοινώθηκαν και θα υλοποιηθούν. 

– Εξατομικευμένες λύσεις

Παράλληλα, αναγνωρίζοντας τη σημαντική συμβολή των επιχειρήσεων της Θεσσαλίας στον εξαγωγικό προσανατολισμό και την αναπτυξιακή δυναμική της εθνικής οικονομίας, οι Τράπεζες είναι σε ετοιμότητα να προτείνουν εξειδικευμένες λύσεις διευκόλυνσης και ενίσχυσης των επιχειρήσεων που επλήγησαν, προκειμένου αυτές να ανταπεξέλθουν στη δύσκολη αυτή συγκυρία και να εξακολουθήσουν να προσφέρουν στην τοπική κοινωνία και την απασχόληση.

Οι δικαιούχοι παρακαλούνται να υποβάλουν το σχετικό αίτημά τους με όλα τα μέσα επικοινωνίας (είναι δυνατή η φυσική ή ηλεκτρονική υποβολή του αιτήματος) απευθείας στην Τράπεζα συνεργασίας τους.

– Δωρεά στο κράτος

Οι τέσσερις συστημικές Τράπεζες μέλη της ΕΕΤ, στο πλαίσιο των εκτεταμένων δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης τους, θα συμβάλουν με το ποσό των 50 εκατ. ευρώ στην εθνική προσπάθεια αποκατάστασης των σοβαρών ζημιών από τη φυσική καταστροφή στην περιοχή της Θεσσαλίας.

Το συγκεκριμένο ποσό θα διατεθεί για έργα αποκατάστασης ή ανάπτυξης υποδομών και η κατανομή του θα καθοριστεί σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία, την τοπική αυτοδιοίκηση και τους κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς της περιοχής.

Διαβάστε ακόμη: