H Τράπεζα της Αγγλίας σηματοδότησε σήμερα την αρχή της επόμενης ημέρας της πανδημίας και της νομισματικής πολιτικής αποφασίζοντας την επιβράδυνση του προγράμματος αγοράς ομολόγων και ανακοινώνοντας ότι θα τερματίσει τα προγράμματα στήριξης στη διάρκεια του έτους καθώς η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων συμβάλει στην ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας.
Στο 7,25% η Ανάπτυξη
Η κεντρική τράπεζα της χώρας αναθεώρησε προς τα πάνω τις οικονομικές προβλέψεις της, ουσιαστικά ερμηνεύοντας ως απίθανη την προοπτική αρνητικών επιτοκίων στη διάρκεια του 2021. Το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας ψήφισε ομόφωνα να διατηρήσει τα επιτόκια στο ιστορικό χαμηλό του 0,1% ωστόσο υπήρξε μια απρόσμενη διαφοροποίηση από τον επικεφαλής οικονομολόγο Αντι Χόλντεϊν όσον αφορά στο ύψος της ποσοτικής χαλάρωσης που προτιμά. Ενώ οκτώ από τα 9 μέλη της επιτροπής ψήφισαν υπέρ της διατήρησης του ποσού για την αγορά ενεργητικού στα 895 δισ στερλίνες φέτος, ο ίδιος υποστήριξε την μείωση αυτού του ποσού στα 845 δισ στερλίνες. Η επιτροπή αναβάθμισε την πρόβλεψή της για την οικονομική ανάπτυξη στο 7,25% φέτος, από 5% που ήταν η πρόβλεψε πριν τρεις μήνες.
Η Τράπεζα της Αγγλίας πρόσθεσε ότι ενώ «ο ρυθμός της αγοράς ομολόγων μπορεί να επιβραδυνθεί κάπως», τόνισε ότι «αυτή η απόφαση δεν θα πρέπει να ερμηνευτεί ως αλλαγή στη νομισματική πολιτική στάση της». Οι αγορές, ωστόσο, αναμένεται να ερμηνεύσουν αυτή την κίνηση ως επιθετική.
H Aνάκαμψη
Αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας, με επικεφαλής τον διοικητή Αντριου Μπέϊλι, δήλωσαν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα ανακάμψει στα προ-κορονοϊού επίπεδα παραγωγής κάποια στιγμή μέσα στο 2021 καθώς ο ταχύς ρυθμός εμβολιασμού ανοίγει το δρόμο στο πλήρες άνοιγμα της οικονομίας τον Ιούνιο. Η ισχύς της ανάκαμψης έπεισε ακόμη και τον απερχόμενο επικεφαλής οικονομολόγο Αντι Χολντέϊν να ρίξει την μοναδική ψήφο μειοψηφίας για την μείωση του στόχου στις αγορές ομολόγων.
Η κίνηση αυτή της Τράπεζας της Αγγλίας την θέτει επικεφαλής του κύκλου των μέτρων στήριξης παγκοσμίως, αντανακλώντας μια ευρύτερη συζήτηση που έχει αρχίσει στις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη για τη διάρκεια που πρέπει να έχουν τα προγράμματα στήριξης την ώρα που οι μαζικοί εμβολιασμοί επιτρέπουν σε ορισμένες χώρες να χαλαρώσουν τους περιορισμούς.
Στις αρχές της εβδομάδας, η αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν έσπευσε να ανασκευάσει τις αρχικές δηλώσεις της περί ανάγκης αύξησης των επιτοκίων προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος υπερθέρμανης της οικονομίας, ενώ η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας, νωρίτερα σήμερα, ανακοίνωσε ότι παραμένει σε τροχιά για την έναρξη αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής φέτος.
«Το ΑΕΠ αναμένεται να ανακάμψει ισχυρά στα προ-πανδημίας επίπεδα στη διάρκεια του έτους εν τη απουσία των περισσότερων περιοριστικών μέτρων στην εγχώρια οικονομική δραστηριότητα,» ανακοίνωσε η Τράπεζα της Αγγλίας για να προσθέσει: «Η ανάπτυξη της ζήτησης τονώνεται περισσότερο από την υποχώρηση του υγειονομικού κινδύνου και την κάμψη της αβεβαιότητας, καθώς επίσης από τα δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα τόνωσης.»
Η επιτυχία του προγράμματος εμβολιασμού
Ο Χόλντεϊν, ο οποίος πρόκειται να παραιτηθεί από την κεντρική τράπεζα φέτος, επέλεξε να μειώσει τον στόχο για τον τρέχοντα γύρο αγοράς ομολόγων στα 100 δις στερλίνες (139 δις δολάρια) από το σημερινό σύνολο των 150 δις στερλινών. «Υπάρχουν τώρα ξεκάθαρες ενδείξεις ότι η οικονομία αναπτύσσεται ταχέως, με τις οικιακές και εταιρικές δαπάνες να είναι απρόσμενα υψηλές και την καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη να ανακάμπτει,» όπως υποστήριξε.
Η επιτυχία του προγράμματος εμβολιασμού στο Ηνωμένο Βασίλειο μείωσε τους αριθμούς των κρουσμάτων και των θανάτων και επέτρεψε στην κυβέρνηση να παραμείνει σε τροχιά για το πλήρες άνοιγμα της οικονομίας τον Ιούνιο.