Στη Λεωφόρο Αθηνών στρέφονται τα βλέμματα της αγοράς. Εκεί όπου στις 10:25 το πρωί ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς αναμένεται να χτυπήσει το «καμπανάκι», κηρύσσοντας την έναρξη της συνεδρίασης του Χρηματιστήριο Αθηνών στον απόηχο του επιτυχημένου placement.
Η χρηματιστηριακή κοινότητα και όχι μόνο περιμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την αντίδραση των μετοχών της τράπεζας και που ακριβώς «θα καθίσει η μπίλια». Το μικρό premium, όπως αναφέρουν χρηματιστηριακοί κύκλοι δημιουργεί ένα ανοδικό μομέντουμ, το οποίο βεβαίως μένει να αποδειχθεί στην πράξη.
Κύκλοι του ΤΧΣ επισημαίνουν πως η αποεπένδυση από την Πειραιώς είναι η μόνη σε ευρωπαϊκό επίπεδο που πέτυχε να προσελκύσει ένα premium, αφού όλες οι άλλες διατέθηκαν με discount. Θεωρείται δεδομένο πάντως πως οι αλλαγές στις σταθμίσεις της Πειραιώς θα φέρουν σημαντικές εισροές στη μετοχή το επόμενο διάστημα.
Η «σκυτάλη» στην Εθνική
Την ίδια στιγμή, στο μυαλό όλων βρίσκεται επίσης η πώληση του υπόλοιπου ποσοστού που κατέχει το ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα (υπολογίζεται σε περίπου 18%). «Θα μπορέσει να σπάει τα ρεκόρ της Πειραιώς; Θα προσελκύσει παρόμοιου προφίλ επενδυτές και θα κάνει τη διαφορά;», είναι μια σειρά από ερωτήματα που απασχολούν την επενδυτική κοινότητα.
Το διεθνές βιβλίο στο placement της Πειραιώς καλύφθηκε σε 6 μόλις λεπτά από το άνοιγμα του (!) ενώ οι συνολικές προσφορές από Ελλάδα και εξωτερικό άγγιξαν τα 11 δισ. ευρώ. Συνολικά, το Ελληνικό Δημόσιο βάζει στα Ταμεία του περίπου 1,35 δισ. ευρώ.
Το πρώτο που θα πρέπει να αποφασίσει πάντως η διοίκηση του ΤΧΣ είναι εάν θα επισπεύσει την διάθεση των μετοχών που κατέχει στην Εθνική, εκμεταλλευόμενη το μομέντουμ που φαίνεται να υπάρχει για τα ελληνικά assets και ειδικότερα για τις τράπεζες στη διεθνή αγορά.
Το Ταμείο βέβαια δεν μπορεί να εκκινήσει οποιαδήποτε διαδικασία αποεπένδυσης πριν από τον ερχόμενο Ιούνιο, αφού έχει δεσμευθεί να μην προβεί σε άλλη πώληση μετοχών της Εθνικής έως και το τέλος Μαΐου.
Είχε προηγηθεί η πώληση του 22% τον περασμένο Νοέμβριο, με την υπερκάλυψη να διαμορφώνεται σε πάνω από 8 φορές μεσοσταθμικά για το διεθνές και το ελληνικό βιβλίο. Το συνολικό τίμημα ανήλθε σε ,067 δισ. ευρώ και τελική τιμή ανά μετοχή 5,30 ευρώ.
Το όφελος για τα δημόσια Ταμεία
Πληροφορίες της αγορά θέλουν τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας υπό τον Παύλο Μυλωνά να επιθυμεί την ταχύτερη δυνατή πώληση της κρατικής συμμετοχής. Με δεδομένο το έντονο ενδιαφέρον που συγκέντρωσε την πρώτη φορά που απευθύνθηκε στο επενδυτικό κοινό.
Δεν αποκλείεται λένε κάποιοι από αυτούς να ενδιαφέρονται να ενισχύσουν περαιτέρω τη συμμετοχή τους στην Εθνική.
Τον τελευταίο πάντως λόγο έχει η κυβέρνηση, αν και όλα δείχνουν πως έως και το τέλος του 2024 το Δημόσιο θα έχει μηδενίσει πλήρως το ποσοστό του και από στους τέσσερις συστημικούς ομίλους.
Το ΤΧΣ έχει αποεπενδύσει πλήρως από την Eurobank, την Τράπεζα Πειραιώς, την Alpha Bank ενώ διατηρεί ένα ποσοστό περίπου 18% στην Εθνική Τράπεζα και ποσοστό της τάξης του 70% στην Τράπεζα Αττικής.
Σύμφωνα με στοιχεία που έχει παρουσιάσει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης στην Βουλή (Φεβρουάριος 2024) το Δημόσιο έχει όχι μόνο λογιστικό αλλά και, κυρίως, γενικότερο όφελος από την αποεπένδυση.
Για τη διάσωση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, με βάση τα ίδια στοιχεία που επικαλείται το ΑΠΕ, το Ελληνικό Δημόσιο- μέσω του ΤΧΣ- έχει καταβάλλει συνολικά 30,9 δισ. ευρώ ενώ το όφελος που είχε είναι:
· 28,2 δισ. από το κούρεμα ομολόγων (πρόγραμμα PSI) που κατείχαν οι 4 συστημικές τράπεζες.
· 3,8 δισ. ευρώ από την εξαγορά των μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos).
· 2,8 δισ. από τις αποεπενδύσεις που έγιναν μέχρι σήμερα (Μάρτιος 2024) χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ακόμη το πρόγραμμα.
Το γενικό σύνολο είναι 34,8 δισ. ευρώ, δηλαδή το όφελος του Δημοσίου σε σχέση με τα 30,9 δισ. που έδωσε για την ανακεφαλαιοποίηση είναι 3,9 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα μερίσματα 2013-2023, ύψους 5,5 δισ. ευρώ που κατέβαλλε η Τράπεζα της Ελλάδας στο Δημόσιο, κυρίως λόγω της παροχής έκτακτης ενίσχυσης ρευστότητας προς το τραπεζικό σύστημα μέσω του ELA.