Οι ελληνικές τράπεζες, είναι δεδομένο ότι από πέρυσι συγκέντρωσαν το αγοραστικό ενδιαφέρον ξένων και εγχώριων επενδυτών κάθε κατηγορίας, καθώς επέστρεψαν σε κερδοφόρα αποτελέσματα, εξ ου και οι πολύ μεγάλες αποδόσεις που απέφεραν χρηματιστηριακά σε όσους τις ακολούθησαν σε διάφορα στάδια ανόδου τους.

Επιπλέον, το ενδιαφέρον κορυφώθηκε και από την ουσιαστική επιστροφή (απομένει αύριο η τελευταία βαθμολογία από τον Fitch) της επενδυτικής βαθμίδας, αλλά και από τα τραπεζικά πακέτα που διέθεσε και θα εξακολουθήσει να διαθέτει το ελληνικό δημόσιο, μέσω του ΤΧΣ.

Το μικρό (1,4%) της Eurobank έφυγε με συνοπτικές διαδικασίες πρώτο, ακολούθησε η πολύ ευχάριστη έκπληξη με την είσοδο της UniCredit στην Alpha Bank (9%), με τελευταίο και μεγαλύτερο εγχείρημα, αυτό της Εθνικής, με τη διάθεση σε ξένους και Έλληνες επενδυτές του 22% της τράπεζας.

Έμεινε το υπόλοιπο 18,3% της ίδιας τράπεζας και φυσικά το ανέγγιχτο ακόμα 27% της Τράπεζας Πειραιώς.

Είναι φυσιολογικό εν μέρη να αποτελεί πλέον η περίπτωση του ποσοστού αυτού της Πειραιώς, το “νέο” – που μόνο νέο δεν είναι – χρηματιστηριακό στόρι, καθώς θα αποτελέσει σίγουρα κράχτη για ξένα χαρτοφυλάκια και δευτερευόντως ελληνικά, μεταξύ των οποίων μπορεί να είναι και μακάρι αυτό να συμβεί και κάποιες ξένες τράπεζες.

Το…μη φυσιολογικό, όμως, είναι να εμφανίζονται ως άμεσα ενδιαφερόμενοι, όποιοι για τον ένα ή τον άλλο λόγο εξετάζουν την περίπτωσή της και πιθανόν μπορεί να σκέφτονται να εμπλακούν, όταν έρθει η ώρα. Θα μου πείτε, και η UniCredit ήρθε πριν την ώρα της και αποτέλεσε την ευχάριστη έκπληξη, γιατί να μην συμβεί το ίδιο και με την Πειραιώς.

Δεκτό, αλλά είναι τουλάχιστον βιαστικό να αναφέρονται ακόμα και βαριά ονόματα ως έτοιμα να χτυπήσουν την πόρτα του ΤΧΣ, απλούστατα γιατί τουλάχιστον μέχρι στιγμής δεν υπάρχει απολύτως καμία σοβαρή ένδειξη ενδιαφέροντος, γιατί θα τη γνώριζε η κυβέρνηση, η τράπεζα και φυσικά το ΤΧΣ.

Η διοίκηση του οποίου (Ξηρουχάκης και Βαλντάσης) ήταν στο διήμερο συνέδριο του Χρηματιστηρίου και της Morgan Stanley στο Λονδίνο.

Αλλά, από καμία από τις τρεις πλευρές δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται αυτή τη στιγμή, συγκεκριμένο και σοβαρό ενδιαφέρον.

Οπότε, καλό είναι να μην αρχίσουν από τώρα οι χοροί και να καίγονται (ίσως) ονόματα, υπάρχει χρόνος για όλα.

Είθε να προκύψει γρηγορότερα της περιόδου που έχει οριστεί η έναρξη της σχετικής διαγωνιστικής διαδικασίας, που οριοθετείται αμέσως μετά τη δημοσίευση των ετήσιων αποτελεσμάτων της Πειραιώς, με έμφαση φυσικά στα του 4ου τριμήνου, αφού τα μεγέθη εννεαμήνου έχουν ήδη γνωστοποιηθεί.

Υπομονή, λοιπόν και μικρό καλάθι στα όποια σενάρια, μέχρι αυτό…να μεγαλώσει. Θυμίζω ότι εκτός του 27% του ΤΧΣ, ποσοστό πάνω από 18% έχει ο γνωστός μας Τζον Πόλσον και ποσοστό πάνω από 9% έχει το (πολύ γνωστό μας από πρότερες ρευστοποιήσεις) fund, Helikon.

Αυτά επί του παρόντος, γιατί μπορεί πράγματι να “πολιορκήθηκε” η διοίκηση της τράπεζας στο Λονδίνο, αλλά είναι πρόωρο ακόμα να μιλάμε και για…κατάκτηση.

Διαβάστε ακόμη: