Ο CEO της Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας, είπε χαρακτηριστικά πως:

Το 2021 ήταν έτος πλήρους ανάκαμψης για την Τράπεζα Πειραιώς, μέσω της υλοποίησης του στρατηγικού της σχεδίου, το οποίο οδήγησε τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων περίπου στο 12,5% στο τέλος του 2021, από 45% πριν από έναν χρόνο.

Και συμπλήρωσε: Ο στόχος μας για μονοψήφιο δείκτη NPE εντός του έτους έχει επιτευχθεί. Στο τέλος Ιουνίου τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα βρέθηκαν στο 9%.

Ο κ. Μεγάλου υπογράμμισε πως ο στόχος για πιστωτική επέκταση 1,2 δις ευρώ φέτος θα ξεπεραστεί καθώς οι εκταμιεύσεις το πρώτο εξάμηνο προσέγγισαν το 1 δις ευρώ.

Και μάλιστα συμπλήρωσε πως πέρυσι οι καταθέσεις και τα αμοιβαία κεφάλαια ενισχύθηκαν κατά 6,8 δις ευρώ «ποσό ρεκόρ για την Τράπεζα Πειραιώς», ενώ κατά 1δις ευρώ αυξήθηκαν τα υπόλοιπα των εξυπηρετούμενων δανείων. Ενώ όπως είπε «το εκτιμώμενο όφελος από την άνοδο των επιτοκίων θα είναι άνω των 100 εκατ. ευρώ το 2023».

Ο CEO έκανε αναφορά στο στρατηγικό σχέδιο του Ομίλου για την περίοδο 2022-2025, που οδηγεί σε απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων 6% για φέτος. Και υπογράμμισε ότι: παραμένει ο στόχος για απόδοση ενσώματων κεφαλαίων στο 12% το 2025.

«Η επιτυχής υλοποίηση του σχεδιασμού μας θα επιτρέψει τη δυνητική διανομή μερίσματος στους μετόχους μας, σε συνάρτηση με την επίτευξη των στόχων μας, τις συνθήκες αγοράς και τις εποπτικές απαιτήσεις», σημείωσε ο κ. Μεγάλου.

Μάλιστα απαντώντας σε ερώτηση μετόχου σχετικά με τη διανομή μερίσματος απάντησε: Είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι στο θέμα αυτό και μόλις μπορέσουμε θα το πράξουμε καθώς η τράπεζα έχει γυρίσει σε κερδοφορία. Είμαστε σε συνεννόηση με τους επόπτες πότε θα μπορούσαμε να διανείμουμε μέρισμα. Ισως το 2024 για τη χρήση του 2023.

Εξέφρασε την αισιοδοξία ότι οι τάσεις του πρώτου εξαμήνου του 2022 δείχνουν ότι οι στόχοι του επιχειρηματικού πλάνου 2022-2025, θα επιτευχθούν νωρίτερα και αναφέρθηκε στις ενδείξεις που συνηγορούν στην θετική εξέλιξη των μεγεθών και εσόδων της Πειραιώς, και οι οποίες είναι:

-η πιστωτική επέκταση 1 δις ευρώ που επιτεύχθηκε το πρώτο εξάμηνο φέτος και δείχνει ότι ο ετήσιος στόχος πιστωτικής ενίσχυσης 1,2 δις ευρώ για το 2022 θα ξεπεραστεί

– οι προμήθειες που συνεχίζουν να αυξάνονται τρίμηνο με τρίμηνο και συμβάλλουν σημαντικά ώστε να διαφοροποιηθούν και να ενισχυθούν οι πηγές εσόδων της Πειραιώς, καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ

-τα έσοδα από τόκους αναμένεται να ευνοηθούν σε περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων όπως διαμορφώνεται μετά τη χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ. Το εκτιμώμενο όφελος από την άνοδο των επιτοκίων στα έσοδα από τόκους για το 2023 αναμένεται να είναι άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ