Στα χέρια του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των άμεσων συνεργατών του στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης βρίσκεται η τελική επιλογή για την διάθεση –μέρους ή του συνόλου– του 27% των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς που ελέγχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Το μοντέλο αποεπένδυσης του ΤΧΣ από την Τράπεζα Πειραιώς έχει «κλειδώσει» και δεν είναι άλλο από το απόλυτα επιτυχημένο της Εθνικής Τράπεζας με μεγάλο ωστόσο ερωτηματικό να παραμένει το ύψους του προς διάθεση ποσοστού. Καλά πληροφορημένες πηγές του Radar τονίζουν ότι ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χρήστος Μεγάλου και οι άμεσοι συνεργάτες τους επιθυμούν την πλήρη ιδιωτικοποίηση της τράπεζας με την διάθεση μέσα στον ερχόμενο Μάρτιο του συνόλου του 27% των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς και εργάζονται πυρετωδώς προς αυτή την κατεύθυνση.
Θεωρούν μάλιστα ότι είναι σχετικά εύκολος στόχος, με δεδομένο το ιδιαίτερα θετικό επενδυτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί για τα ελληνικά τραπεζικά assets όπως έδειξε και η πρόσφατη περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας, την σοβαρή δουλειά που έχει γίνει τους τελευταίους μήνες σε επίπεδο προσωπικών επαφών με όλα τα μεγάλα διεθνή επενδυτικά χαρτοφυλάκια, ενώ και το συνολικό ύψος της συναλλαγής δεν είναι απαγορευτικό καθώς είναι παρόμοιο με το 22% της Εθνικής Τράπεζας (περίπου 1 δισ. ευρώ).
Από την άλλη πλευρά η διοίκηση του ΤΧΣ επιθυμεί τον Μάρτιο να γίνει, όπως και στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας, η διάθεση μέρος μόνο του ποσοστού που κατέχει –πιθανότητα το 12%– προκειμένου να συνεχίσει να έχει «συμμετοχή» στην Τράπεζα Πειραιώς και να αξιοποιήσει μελλοντικά το υπόλοιπο ποσοστό.
Προφανώς και την στρατηγική αυτή ο διευθύνων σύμβουλος Ηλίας Ξηρουχάκης έχει θέσει ήδη υπ’ όψιν και του πρωθυπουργού και του άμεσου οικονομικού συμβούλου του Αλέξη Πατέλη, οι οποίοι αφού αξιολογήσουν όλα τα δεδομένα (με σημαντικότερο ίσως το μείγμα και την ποιότητα των ενδιαφερόμενων επενδυτών) θα λάβουν την τελική απόφαση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στους κυβερνητικούς κόλπους επικρατούν ωστόσο δύο απόψεις: η μία είναι ξεκάθαρα τεχνοκρατική και τάσσεται υπέρ της πώλησης του συνόλου των ποσοστών που διαθέτει το ΤΧΣ στις δύο τράπεζες. Την άποψη αυτή φέρεται να ασπάζεται το τεχνοκρατικό οικονομικό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου.
Η άλλη άποψη, η οποία δεν απέχει από τον κεντρικό στρατηγικό στόχο της ιδιωτικοποίησης του τραπεζικού κλάδου, βλέπει την πλήρη αποεπένδυση πιο μεσοπρόθεσμα. Τάσσεται υπέρ της διατήρησης ενός χαμηλού ποσοστού –για λόγους πολιτικής–, με την προϋπόθεση, όμως, της ισονομίας μεταξύ των τραπεζών. Κι αυτό περνά μέσα από την αλλαγή του νόμου λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Ξεκίνησε η προεργασία
Ήδη πάντως στην Τράπεζα Πειραιώς έχουν ξεκινήσει και γράφουν το ενημερωτικό δελτίο για το placement του Μαρτίου 2024, αμέσως μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων χρήσης 2023, στην εκπνοή του Φεβρουαρίου. Την ίδια στιγμή το ΤΧΣ ξεκίνησε, μέσα στην εβδομάδα, και τυπικά την προεργασία για τη διάθεση ως 337.599.150 μετοχών (27%) της Πειραιώς Financial Holdings, δημοσιεύοντας την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για παροχή νομικής στήριξης αναφορικά με τη συγκεκριμένη αποεπένδυση.
Το RfP (Request for Proposal for the provision of legal advisory services) αποτελεί το πρώτο βήμα της διαδικασίας. Θα ακολουθήσει επιλογή συμβούλου διάθεσης. Με δεδομένο ότι UBS και Goldman Sachs αποτελούν συμβούλους της Τράπεζας Πειραιώς, οι συγκεκριμένες δύο τράπεζες αποκλείονται από τη λίστα υποψηφίων για τη θέση συμβούλου διάθεσης του ΤΧΣ.
Σημειώνεται ότι ο σύμβουλος διάθεσης θα πρέπει να επιλεγεί το αργότερο έως το τέλος Ιανουαρίου, ώστε στα τέλη Φεβρουαρίου να καταθέσει στο Δ.Σ. του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, σύμφωνα με όσα δήλωσε πρόσφατα ο CEO του Ταμείου, Ηλ. Ξηρουχάκης, την εισήγησή του για το timing της διάθεσης και το ύψος του ποσοστού που θα διατεθεί.
Η Πειραιώς Financial Holdings θα ανακοινώσει οικονομικά μεγέθη τετάρτου τριμήνου 2023 στα τέλη Φεβρουαρίου, ώστε εφόσον το αποφασίσει ο μέτοχος να διενεργηθεί η διάθεση υφιστάμενων μετοχών τον Μάρτιο.
Διάψευση σεναρίων
Οι εξελίξεις μπορούν να τρέξουν νωρίτερα μόνο στην περίπτωση που υπάρξει εκδήλωση έμπρακτου ενδιαφέροντος, με υποβολή προσφοράς από τράπεζα ή sovereign/private equity fund. Σε αυτή την περίπτωση και εφόσον το Ταμείο κρίνει ότι η προσφορά διενεργείται καλή τη πίστει, ακολουθείται διαδικασία αντίστοιχη με αυτήν που έτρεξε για το 9,87% της Alpha Bank.
Βέβαια, τόσο από την Τράπεζα Πειραιώς όσο και από το ΤΧΣ εξακολουθούν να διαψεύδονται κατηγορηματικά το ιταλικό ή το ισπανικό ενδιαφέρον για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή που εξακολουθεί να πλανάται στην αγορά τις τελευταίες ημέρες.
Ακόμη πιο δραστική είναι η άρνηση της κυβέρνησης στα σενάρια περί ισχυρού ενδιαφέροντος της Intessa San Paolo για την Τράπεζα Πειραιώς.
Και ο λόγος προφανής: με δεδομένη την ύπαρξη τεσσάρων συστημικών τραπεζών στην ελληνική οικονομία η παρουσία μιας ιταλικής, μετά το deal Αlpha-UniCredit, είναι πολύ θετική εξέλιξη. Δύο ιταλικές τράπεζες όμως, όταν συνολικά έχουμε τέσσερις συστημικές στην Ελλάδα, θα δημιουργούσε συνειρμούς μεγάλης σύνδεσης με το οικονομικό σύστημα της γειτονικής χώρας. Κάτι που εν δυνάμει θα ήταν επικίνδυνο.
Πιθανή τιμή και business plan
Αν και ακόμη είναι εξαιρετικά νωρίς για τις όποιες εκτιμήσεις περί της τιμής διάθεσης, οι τραπεζικοί αναλυτές θεωρούν ρεαλιστική μια τιμή στα 4 ευρώ με κεφαλαιοποίηση 5 δισ. ευρώ (3,12 ευρώ τα σημερινά επίπεδα της μετοχής με την κεφαλαιοποίηση να αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ).
Σε αυτή την περίπτωση η αποτίμηση της Τράπεζας Πειραιώς ανέρχεται στα P/BV 0,82, όταν η Eurobank αποτιμήθηκε στα 0,95 P/BV αλλά πωλήθηκε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) μόλις το 1,4%, η Alpha Bank αποτιμήθηκε 0,53 P/BV και η Εθνική Τράπεζα 0,71 P/BV. Σε αυτήν την περίπτωση εάν υποθέσουμε ότι η τιμή διάθεσης του 27% θα οριστεί κοντά στα 4 ευρώ σημαίνει συνολική αξία 1,35 δισ. ευρώ.
Ταυτόχρονα, η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς καταρτίζει τους βασικούς στόχους του τριετούς business plan (2024-26), που θα παρουσιάσει μαζί με τα αποτελέσματα χρήσης 2023.
Η Πειραιώς αναμένεται να κλείσει το 2023 με RoTE της τάξης του 16%, πάνω από την αναθεωρημένη καθοδήγηση της Διοίκησης, καθώς στο τρίτο τρίμηνο διατήρησε τριμηνιαίο ρυθμό αύξησης καθαρών εσόδων από τόκους 9% και στο τρέχον τέταρτο τρίμηνο το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο θα είναι υψηλότερο ή τουλάχιστον αντίστοιχο του τρίτου.
Οι αναλυτές αναμένουν ότι το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο (Net Interest Margin-NIM) θα παραμείνει το 2024 κοντά στα τρέχοντα επίπεδα. Με δεδομένο ότι απαιτούνται 6 με 9 μήνες για το repricing δανείων, τα καθαρά έσοδα από τόκους θα διαμορφωθούν σε αντίστοιχα επίπεδα με τα φετινά.
Συνολικά η Τράπεζα Πειραιώς θα ολοκληρώσει την τρέχουσα οικονομική χρήση με κέρδη 780 εκατ. ευρώ και 6,1 δισ. ευρώ κεφάλαια.