Τα οφέλη από την εισαγωγή της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου στο Χρηματιστήριο Αθηνών με ταυτόχρονη διαγραφή τους από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου, αναλύει σε επιστολή του προς τους μετόχους ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, Ευστράτιος-Γεώργιος Αράπογλου, καλώντας τους να υπερψηφίσουν τα δύο ψηφίσματα που θα τεθούν προς έγκριση κατά την έκτακτη γενική συνέλευση του Συγκροτήματος στις 13 Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Αράπογλου, αφού αναφέρεται στην απόφαση του διοικητικού συμβουλίου για εισαγωγή των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς και στην ανακοίνωση για σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης, τονίζει ότι «το διοικητικό συμβούλιο πιστεύει ότι η εισαγωγή και η διαγραφή έχουν τη δυνατότητα να αποφέρουν μια σειρά από μακροπρόθεσμα στρατηγικά οφέλη τόσο για την εταιρεία όσο και για τους μετόχους και να ενισχύσει την παρουσία της εταιρείας στις αγορές».

Ειδικότερα, προσθέτει, «το διοικητικό συμβούλιο πιστεύει ότι η εισαγωγή και η διαγραφή έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τη ρευστότητα των συνήθων μετοχών, κάτι που είναι κρίσιμο για τα συμφέροντα της εταιρείας και των μετόχων της».

Τα οφέλη

Σύμφωνα περαιτέρω με τον κ. Αράπογλου, το Δ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου πιστεύει ότι η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών και η διαγραφή από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου έχουν τη δυνατότητα να αποφέρουν μια σειρά από οφέλη για την εταιρεία και τους μετόχους, συμπεριλαμβανομένων των ακόλουθων:
  • Πιο επικεντρωμένο σύστημα αγοράς: Το Διοικητικό Συμβούλιο πιστεύει ότι το ΧΑ είναι η καταλληλότερη αγορά για την εταιρίεα, καθώς ήδη επικεντρώνεται σε περιφερειακές τράπεζες και σε άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ελληνική και την κυπριακή αγορά, παράγοντες που δρουν συμπληρωματικά για την εταιρεία.
    «Παρόλο που το ΧΑ είναι μια μικρότερη αγορά από το LSE, δύναται να βελτιώσει την προβολή της εταιρείας στην αγορά από μια δυνητικά πιο σχετική επενδυτική βάση που εστιάζει σε εταιρείες συμβατές με το προφίλ της εταιρείας.
    Ειδικότερα, η εισαγωγή δύναται να παρέχει μεγαλύτερη πρόσβαση σε κεφάλαια από Ελληνικά εγχώρια επενδυτικά ταμεία, επενδυτικά ταμεία που επικεντρώνονται στον τραπεζικό τομέα της Νότιας Ευρώπης και της περιφέρειας, επενδυτικά ταμεία με επενδυτική πολιτική να επενδύουν στο ΧΑ, καθώς και ιδιώτες επενδυτές με καλύτερη γνώση της εταιρείας», υπογραμμίζει.
  • Ένταξη σε δείκτες: «Παρόλο που η εισαγωγή και η διαγραφή αναμένεται να έχουν ως αποτέλεσμα η εταιρεία να πάψει να είναι επιλέξιμη για ορισμένους δείκτες μετοχών του Ηνωμένου Βασιλείου, το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι, με την πάροδο του χρόνου, θα πληροί τα κριτήρια για να γίνει επιλέξιμη για ένταξη σε άλλους δείκτες μετοχών», εξηγεί.
  • Σύγκριση ομότιμων Τραπεζών: Ορισμένες περιφερειακές τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα και στην Κύπρο είναι ήδη εισηγμένες στο ΧΑ. Το διοικητικό συμβούλιο τις θεωρεί ως ομότιμες τράπεζες της εταιρείας και η εισαγωγή της εταιρείας στο ΧΑ θα διευκολύνει, κατά την άποψη του, μια πιο άμεση σύγκριση των επιδόσεων και άλλων μετρήσεων αξιολόγησης της εταιρείας έναντι αυτής της ομάδας τραπεζών.
    «Δεδομένων των πρόσφατων χρηματοοικονομικών επιδόσεων του Συγκροτήματος, το Διοικητικό Συμβούλιο πιστεύει ότι αυτό θα επιτρέψει την ευκολότερη αναγνώριση και σύγκριση των επιδόσεων και των δυνατοτήτων της εταιρείας από τους επενδυτές», επισημαίνει.
  • Μακροπρόθεσμοι θεσμικοί μέτοχοι: Οι συναλλαγές στο πιο επικεντρωμένο σύστημα της αγοράς του ΧΑ, η πιθανή ένταξη σε δείκτες και η αυξημένη δυνατότητα για σύγκριση ομότιμων τραπεζών, έχουν τη δυνατότητα να προσελκύσουν στηνεταιρεία μακροπρόθεσμους θεσμικούς μετόχους που έχουν ήδη επενδύσει σε εταιρείες εισηγμένες στο ΧΑ.

Πέραν των πιο πάνω, ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου στην επιστολή του προς τους μετόχους, υπογραμμίζει πως «λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα πιθανά οφέλη, το διοικητικό συμβούλιο πιστεύει ότι η εισαγωγή και η διαγραφή έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τη ρευστότητα των συνήθων μετοχών και/ή να βελτιώσουν την προβολή του Συγκροτήματος στην αγορά προς όφελος των μετόχων και της εταιρείας».

Παρόλο που το Διοικητικό Συμβούλιο πιστεύει ότι η εισαγωγή και η διαγραφή θα ωφελήσουν την εταιρεία και τους μετόχους, συνεχίζει ο κ. Αράπογλου, «δεν μπορεί να εγγυηθεί ή να διαβεβαιώσει ότι η εισαγωγή θα παρέχει μεγαλύτερη πρόσβαση στην αγορά, βελτιωμένη ρευστότητα κατά τη διαπραγμάτευση των συνήθων μετοχών, ή θα παρέχει επιλεξιμότητα για ένταξη σε επιπρόσθετους δείκτες».

«Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η εισαγωγή στο ΧΑ και η σύγκριση με μια ομάδα ομότιμων τραπεζών εισηγμένων τοπικά στο ΧΑ θα αυξήσει την αναγνωρισιμότητα της εταιρείας στους επενδυτές», επισημαίνει.

Δεν θα επηρεαστούν οι μέτοχοι από την αποχώρηση από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου

Παράλληλα ο κ. Αράπογλου τονίζει ότι «το διοικητικό συμβούλιο διεξήγαγε μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση των όγκων συναλλαγών, των διοικητικών εξόδων και των συνεχών απαιτήσεων συμμόρφωσης με τους κανονισμούς που σχετίζονται με την εισαγωγή και αποφάσισε ότι, μετά την υλοποίηση της εισαγωγής, δεν θα υπάρχουν ουσιαστικά οφέλη από τη διατήρηση της εισαγωγής στο LSE».

Το διοικητικό συμβούλιο, υπογραμμίζει ακόμη, «δεν πιστεύει ότι η διαγραφή θα επηρεάσει αρνητικά τους μετόχους, καθώς οι συνήθεις μετοχές θα συνεχίσουν να είναι εισηγμένες στο ΧΑΚ και στο ΧΑ».

Συμφωνία με ΧΑ για αποζημίωση ορισμένων εξόδων θεματοφυλακής τρίτων

Σημειώνεται πως, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαπραγμάτευση των συνήθων μετοχών στο ΧΑ, η Τράπεζα Κύπρου, σύμφωνα με τον κ. Αράπογλου, έχει συμφωνήσει με το ΧΑ την αποζημίωση ορισμένων εξόδων θεματοφυλακής τρίτων που θα επιβαρύνουν το ΧΑ σε σχέση με τη λειτουργία της δομής διακανονισμού για τις συνήθεις μετοχές που τηρούνται υπό τη μορφή λογιστικής εγγραφής μέσω του αποθετηρίου τίτλων για το ΧΑ που λειτουργεί από το Ελληνικό Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων (ΕΛΚΑΤ).

Το ΧΑ, αναφέρει επί τούτου, «έχει δεσμευτεί να μεταβιβάσει αυτές τις εξοικονομήσεις κόστους στα μέλη του ΧΑ ή στις τράπεζες θεματοφύλακες ως εξουσιοδοτημένους χειριστές (οι ‘συμμετέχοντες στο ΕΛΚΑΤ’), πράγμα που σημαίνει ότι οι συμμετέχοντες στο ΕΛΚΑΤ θα πρέπει να επιβαρύνονται με χαμηλότερο κόστος από την κατοχή συνήθων μετοχών μέσω του ΕΛΚΑΤ από ό,τι θα συνέβαινε διαφορετικά».

«Αυτές οι ρυθμίσεις αναμένεται να συνεχιστούν για όσο διάστημα η εταιρεία συνεχίζει να αναλαμβάνει τα έξοδα του θεματοφύλακα σε σχέση με τα ΠΔ (τα μη πιστοποιημένα παραστατικά δικαιώματα που αντιπροσωπεύουν συνήθεις μετοχές που μεταβιβάζονται από το ΚΑΜ ΧΑΚ) που εκδίδονται σε σχέση με την εισαγωγή στο ΧΑΚ», εξηγεί περαιτέρω.

Ο κ. Αράπογλου αφού αναφέρεται στις βασικές πτυχές της προτεινόμενης εισαγωγής στο ΧΑ και της διαγραφής από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου, καλεί, εκ μέρους του δ.σ. τους μετόχους να υπερψηφίσουν τα ψηφίσματα που θα τεθούν για έγκριση στην έκτακτη γενική συνέλευση.

«Το διοικητικό συμβούλιο θεωρεί ότι η εισαγωγή και η διαγραφή είναι προς το συμφέρον της εταιρείας και των μετόχων της συνολικά», υποδεικνύει χαρακτηριστικά τονίζοντας πως «η ψήφος σας είναι πολύ σημαντική. Είτε σκοπεύετε να παρευρεθείτε στην ΕΓΣ είτε όχι, παρακαλούμε όπως λάβετε τα κατάλληλα μέτρα για να βεβαιωθείτε ότι οι συνήθεις μετοχές σας εκπροσωπούνται και ψηφίζονται στην ΕΓΣ».

Συνεπώς, συνεχίζει, «το Διοικητικό Συμβούλιο συνιστά ομόφωνα να ψηφίσετε υπέρ των ψηφισμάτων που θα προταθούν στην ΕΓΣ, όπως σκοπεύει να πράξει ο καθένας από τους συμβούλους σε σχέση με τις συνήθεις μετοχές που κατέχουν οι ίδιοι».

«Οι μέτοχοι θα πρέπει να διαβάσουν την Πρόσκληση της ΕΓΣ που παρατίθεται στο έγγραφο για το πλήρες κείμενο των ψηφισμάτων που θα προταθούν στην ΕΓΣ και για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την ΕΓΣ», καταλήγει ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου.

Διαβάστε ακόμη: