Την  εισαγωγή των μετοχών της  στο Χρηματιστήριο Αθηνών με ταυτόχρονη διαγραφή τους από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου, σχεδιάζει τον ερχόμενο μήνα η  Τράπεζα Κύπρου.  Σχετικές αποφάσεις αναμένονται κατά  έκτακτη γενική συνέλευση της τράπεζας στη Λευκωσία  στις 13 Σεπτεμβρίου, ενώ σχεδιάζει να εισαγάγει τις μετοχές της στο Χρηματιστήριο Αθηνών  στις 23 Σεπτεμβρίου.

Το χρηματιστήριο του Λονδίνου στο οποίο εισήχθη η τράπεζα Κύπρου το 2017,  αναμένεται να αναστείλει τη διαπραγμάτευση των μετοχών της στις 18 Σεπτεμβρίου, ενώ  η διαγραφεί των μετοχών από το LSE θα τεθεί σε ισχύ από τις 19 Σεπτεμβρίου.

«Παρόλο που το ΧΑ είναι μια μικρότερη αγορά από το LSE, δύναται να βελτιώσει την προβολή της εταιρείας στην αγορά από μια δυνητικά πιο σχετική επενδυτική βάση που εστιάζει σε εταιρείες συμβατές με το προφίλ της τράπεζας. Η εισαγωγή δύναται να παρέχει μεγαλύτερη πρόσβαση σε κεφάλαια από Ελληνικά εγχώρια επενδυτικά ταμεία, επενδυτικά ταμεία που επικεντρώνονται στον τραπεζικό τομέα της Νότιας Ευρώπης και της περιφέρειας, επενδυτικά ταμεία με επενδυτική πολιτική να επενδύουν στο ΧΑ, καθώς και ιδιώτες επενδυτές με καλύτερη γνώση της εταιρείας», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων σε  επιστολή προς τους μετόχους της, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, Ευστράτιος-Γεώργιος Αράπογλου, καλώντας τους να υπερψηφίσουν τα δύο ψηφίσματα που θα τεθούν προς έγκριση κατά την έκτακτη γενική συνέλευση του Συγκροτήματος στις 13 Σεπτεμβρίου. 

Η Τράπεζα Κύπρου αποχώρησε από την ελληνική αγορά το 2016, κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής αναταραχής που είδε τη χώρα να φτάνει κοντά στην έξοδο από το ευρώ.

Οκτώ χρόνια αργότερα, η απόφαση να επιστρέψει αντανακλά την ανάκαμψη της Ελλάδας από μια δεκαετία κρίσης και την αυξανόμενη εμπιστοσύνη των επενδυτών στις τοπικές μετοχές, οι οποίες έχουν ξεπεράσει τους ευρύτερους ευρωπαϊκούς δείκτες.

Η Τράπεζα Κύπρου στοχεύει πλέον σε ποσοστό διανομής 50% για το τρέχον έτος, υπό την επιφύλαξη των συνθηκών της αγοράς και των απαιτούμενων εγκρίσεων, και θα επανεξετάσει την πολιτική διανομής της με τα αποτελέσματα του 2024.

Η τράπεζα αναδιαρθρώθηκε το 2013 στον απόηχο της ελληνικής κρίσης χρέους και ανακεφαλαιοποιήθηκε μέσω της μετατροπής καταθέσεων σε μετοχές. Το 2023, η τράπεζα ξεκίνησε εκ νέου την καταβολή μερίσματος για πρώτη φορά από το 2011.

Τις επόμενες εβδομάδες η τράπεζα θα εξηγήσει λεπτομερώς τους λόγους για τους οποίους εισηγείται τη διαγραφή της από το LSE, «με πρόταση που θα τεθεί στους μετόχους σε προσεχή έκτακτη γενική συνέλευση που θα συγκληθεί εν ευθέτω χρόνω», δήλωσε ο κ. Νικολάου.

Θα διατηρήσει διπλή εισαγωγή στο χρηματιστήριο της Λευκωσίας.

Διαβάστε ακόμη: