Τα τελευταία χρόνια, τα μοντέλα transgender αλλάζουν τη βιομηχανία του μόντελινγκ, σπάζοντας τα ταμπού και γράφοντας νέες σελίδες στην ιστορία της μόδας.

Η Λίνα Μπλουμ έγινε η πρώτη διεμφυλική έγχρωμη γυναίκα στο τεύχος με μαγιό του Sports Illustrated. Άνδρες διεμφυλικοί όπως οι Νέιθαν Γουέστλινγκ και Chella Man είναι επίσης μοντέλα που έχουν μπει για τα καλά στο παιχνίδι και αλλάζουν τα δεδομένα στον χώρο της μόδας.

Χάντερ Σέιφερ

Η Χάντερ Σέιφερ είχε γίνει γνωστή ως tansgender μοντέλο πριν πρωταγωνιστήσει στο «Euphoria» του HBO.

Η καριέρα της ξεκίνησε όταν ήταν 18 ετών και υπέγραψε στο Elite Model Management. Σε λίγα χρόνια, η Σέιφερ περπατούσε στις πασαρέλες για τους Dior, Helmut Lang και Miu Miu. Στη συνέχεια, έγινε περισσότερο διάσημη όταν πρωταγωνίστησε στην επιτυχημένη σειρά του HBO «Euphoria», απέναντι από τη Ζεντάγια.

«Είναι πραγματικά άγριο να βρίσκομαι σε αυτό το νέο επίπεδο ορατότητας», δήλωσε η Σέιφερ στη Marie Claire το 2019. «Είναι κάτι στο οποίο εξακολουθώ να προσαρμόζομαι και προσπαθώ να καταλάβω. Έχω λάβει αρκετά μηνύματα από τρανς ανθρώπους που είναι ενθουσιασμένοι για την εκπροσώπηση στη σειρά».

 

Λίνα Μπλουμ

Η Λίνα Μπλουμ έγινε η πρώτη transgender έγχρωμη γυναίκα που εμφανίστηκε στο τεύχος του Sports Illustrated Swimsuit.

Beauty | Leyna Bloom makes history in Sports Illustrated Swimsuit Issue

Η καριέρα της στο μόντελινγκ ξεκίνησε την ίδια στιγμή που αποκάλυψε ότι είναι τρανς. Το 2014 πόζαρε στο εξώφυλλο του περιοδικού Candy, που έδινε έμφαση στις γυναίκες τρανς. Από τότε, περπάτησε στην πασαρέλα της Εβδομάδα Μόδας της Νέας Υόρκης του 2017 -την πρώτη φορά που η εκδήλωση καλωσόρισε μια τέτοια διαφορετικότητα. Την ίδια χρονιά το μοντέλο, της οποίας η μητέρα είναι από τις Φιλιππίνες και ο πατέρας της Αφροαμερικανός, ήταν η πρώτη τρανς έγχρωμη γυναίκα που κόσμησε το εξώφυλλο της Vogue India.

Το 2021, η Μπλουμ έγραψε ξανά ιστορία, όταν έγινε η πρώτη τρανς έγχρωμη γυναίκα που πόζαρε με 12 μαγιό στις σελίδες του Sports Illustrated. Το μοντέλο έγραψε στο Instagram της ότι το επίτευγμα ήταν «μεγαλύτερο από τα πιο άγρια άπειρα όνειρά μου».

«Όλα όσα θέλουμε, χρειαζόμαστε και αναζητούμε είναι μέσα μας», είπε η Μπλουμ στο περιοδικό Essence το 2019. «Πρέπει να βρούμε πράγματα μέσα μας που δεν βλέπουμε στον κόσμο και μετά να βγούμε και να τα δημιουργήσουμε. Είμαστε σε έναν κόσμο όπου δεν ταιριάζουμε, οπότε πρέπει να δημιουργήσουμε έναν που θα ταιριάζουμε. Αυτή είναι δική μας ευθύνη, το δώρο που πρέπει να μεταβιβάσουμε».

Βαλεντίνα Σαμπάιο

Η Βαλεντίνα Σαμπάιο είναι το πρώτο διεμφυλικό μοντέλο της Victoria’s Secret.

Το 2017, βγήκε στα πρωτοσέλιδα όταν έγινε το πρώτο ανοιχτά transgender μοντέλο που πόζαρε στο εξώφυλλο της Vogue Paris. Στη συνέχεια, εμφανίστηκε επίσης στα εξώφυλλα της βραζιλιάνικης και της γερμανικής Vogue.

«Ο κόσμος έχει κάνει τεράστια βήματα για τους διεμφυλικούς ανθρώπους τα τελευταία χρόνια», δήλωσε η Σαμπάιο στο Buzzfeed το 2017. «Το εξώφυλλό μου είναι ένα άλλο μικρό βήμα -ένα σημαντικό βήμα που δείχνει ότι έχουμε τη δύναμη να γίνουμε κορίτσια εξωφύλλου της Vogue. Η βιομηχανία της μόδας είναι ένα μέσο για την προώθηση της ποικιλομορφίας, όπου τα πράγματα είναι πιο χαλαρά και η ομορφιά εξελίσσεται. Η μόδα είναι ένας κόσμος που είναι πιο ελεύθερος».

Η Βαλεντίνα Σαμπάιο ήταν επίσης το πρώτο trangender μοντέλο που φιλοξένησε στο εξώφυλλό του το διάσημο περιοδικό Sports Illustrated Swimsuit.

 

Νέιθαν Γουέστλινγκ

Ο Νέιθαν Γουέστλινγκ είναι ένα από τα πιο γνωστά transgender μοντέλα στη βιομηχανία.

Ξεκίνησε την καριέρα του στο μόντελινγκ το 2015 και γρήγορα έγινε ένα από τα κορυφαία μοντέλα στον χώρο της μόδας, καθώς συνεργάστηκε με τους Marc Jacobs, Versace, Prada και Chanel. Το 2019, ανακοινώθηκε ότι ο Γουέστλινγκ θα άλλαζε φύλο.

«Νιώθω σαν να φοράω μάσκα όλη μου τη ζωή», δήλωσε στο CNN το 2019. «Μόλις αφαίρεσα τη μάσκα, ήταν σαν να ήμουν επιτέλους… δεν ξέρω. Δεν φοράω ένα δέρμα που δεν νιώθω ότι είμαι πια. Δεν παίζω μία περσόνα, δεν προσπαθώ να είμαι κάτι που δεν είμαι πια. Δεν νιώθω ότι είμαι κολλημένος σε αυτήν την περίεργη στιγμή που πρέπει να είμαι κάτι στο ενδιάμεσο».

 

Αντρέα Πέγιτς

Η Αντρέα Πέγιτς ήταν γνωστή ως ανδρόγυνο μοντέλο πριν κάνει coming out ως transgender το 2014.

Πριν από το 2014, ήταν διάσημη για την ανδρόγυνη εμφάνισή της, εμφανιζόταν σε πασαρέλες και μάλιστα κόσμησε το εξώφυλλο της Elle. Το μοντέλο από τη Βοσνία και την Αυστραλία ανακοίνωσε τελικά ότι είχε προχωρήσει σε χειρουργική επέμβαση αλλαγής φύλου και αναγνωρίστηκε ως γυναίκα.

«Ως transgender γυναίκα ελπίζω να δείξω ότι μετά τη μετάβαση (μια διαδικασία διάσωσης) μπορεί κανείς να είναι ευτυχισμένος και επιτυχημένος στο νέο του κεφάλαιο χωρίς να χρειάζεται να αποξενώσει το παρελθόν του», έγραψε στο Facebook μετά το coming out το 2014.

Έκτοτε, έχει γίνει το πρώτο μοντέλο trans που έκλεισε μια μεγάλη καμπάνια καλλυντικών και έγινε το πρώτο μοντέλο trans που έκανε αφιέρωμα η Vogue.

 

Chella Man

Ο Chella Man είναι το πρώτο κωφό διεμφυλικό άτομο που υπέγραψε με ένα μεγάλο πρακτορείο μόντελινγκ.

Απέκτησε φήμη το 2017 όταν μίλησε για τη μετάβαση του φύλου του, την κώφωση και άλλες πτυχές της προσωπικής του ζωής στο YouTube. Στη συνέχεια, κατάφερε να υπογράψει συμβόλαιο στον χώρο του μόντελινγκ με το πρακτορείο IMG Models.

«Δεν έβλεπα ποτέ τον εαυτό μου να ασχολείται με το μόντελινγκ», είπε στο Teen Vogue το 2018. «Μεγαλώνοντας στη στενόμυαλη Κεντρική Πενσιλβάνια, δεν θεωρούσα τον εαυτό μου όμορφο. Τώρα, συνειδητοποιώ ότι η συντηρητική κουλτούρα και η έλλειψη εκπροσώπησης θόλωσαν τις αντιλήψεις μου για την ομορφιά, καθώς και τους αγώνες μου με την ταυτότητα και τη δυσφορία των φύλων. Η αληθινή ομορφιά καθορίζεται από την εμπιστοσύνη, τις αγνές καρδιές και τη δύναμη».

Ο Man μπήκε στην τηλεοπτική σειρά «Titans» της DC ως ο κωφός υπερήρωας Jericho, το 2019.

 

Τέντι Κουίνλιβαν

Η Τέντι Κουίνλιβαν περπάτησε ως μοντέλο σε μερικές από τις μεγαλύτερες πασαρέλες για δύο χρόνια πριν κάνει coming out.

Το 2015, ο δημιουργικός σκηνοθέτης του Louis Vuitton, Nicolas Ghesquière, ανακάλυψε την Τέντι Κουίνλιβαν και από τότε η καριέρα της εκτοξεύθηκε. Εμφανίστηκε στις πασαρέλες για τους Diane Von Furstenberg και Jeremy Scott. Δύο χρόνια μετά το ξεκίνημά της στομ χώρο του μόντελινγκ, η Κουίνλιβαν δήλωσε ότι είναι διεμφυλική.

«Είμαι σίγουρα λίγο νευρική γιατί παρουσιάζομαι ως cisgender (ένα άτομο που ταυτίζεται με το φύλο στο οποίο έχει δηλωθεί κατά τη γέννηση) για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε στο CNN το 2017. ΄Άλλαξε φύλο και έγινε γυναίκα όταν ήταν 16 ετών και από τότε νιώθει πολύ τυχερή, γιατί όλοι την αντιμετωπίζουν ως ένα «κανονικό» κορίτσι.

Λάιτ Άσλεϊ

Ο Λάιτ Άσλεϊ είναι γνωστό ότι είναι transgender από την αρχή της καριέρας του.

Η καριέρα του στο μόντελινγκ ξεκίνησε όταν δημοσίευσε φωτογραφίες του στο Instagram, φορώντας εσώρουχα Calvin Klein. Στη συνέχεια έλαβε μέρος στην εκπομπή «RuPaul’s Drag Race» και εμφανίστηκε σε μια καμπάνια της Diesel.

«Για μεγάλο χρονικό διάστημα, μάθαμε ότι η θηλυκότητα για τους άνδρες ήταν κάτι που θα μπορούσε να εξευτελίζει ή να μειώνει το τι σημαίνει να είσαι άνδρας», δήλωσε στο British GQ το 2018. «Εγώ νομίζω ότι σε κάνει πραγματικά πιο σφαιρικό, πιο ολοκληρωμένο άτομο. Απλά να είσαι ο εαυτός σου».

 

Χάρι Νεφ


Η Χάρι Νεφ είναι ένα από τα πρώτα διεμφυλικά άτομα που έχουν υπογράψει σε ένα πρακτορείο.

Λίγο μετά την αποφοίτησή της από το κολέγιο, υπέγραψε με το IMG Worldwide και έγινε το πρώτο μοντέλο trans του πρακτορείου. Η καριέρα της στο μόντελινγκ ξεκίνησε όταν άρχισε να μοιράζεται τη διαδικασία μετάβασής της.

«Θα μπορούσα να κρυφτώ στη Βοστώνη και να ζήσω στο σπίτι μου για τρία χρόνια, να κάνω μαθήματα φωνής για να κάνω τη φωνή μου πιο θηλυκή, αφού έκανα τη χειρουργική επέμβαση αλλαγής φύλου και να περάσει χρόνος για να ολοκληρώσω τη μετάβασή μου πριν κάνω το ντεμπούτο μου στη μόδα ή στον κινηματογράφο, αλλά δεν ήθελα να περιμένω», είπε στη Vogue το 2015. «Ήθελα να είμαι στον κόσμο».

Από τότε που δήλωσε ότι είναι transgender και έγινε μοντέλο, έχει περπατήσει στην πασαρέλα για τους Eckhaus Latta και Adam Selman. Κυνηγά ταυτόχρονα και μια καριέρα ως ηθοποιός, πρωταγωνιστώντας στη σειρά «You» και στην ταινία «Assassination Nation».

Κένι Ίθαν Τζόουνς


Ο Κένι Ίθαν Τζόουνς έγινε γνωστός όταν έγινε ο πρώτος transgender άνδρας που πρωταγωνίστησε σε μια εκστρατεία για την εμμηνόρροια.

Το 2018, εμφανίστηκε στην εκστρατεία «I’m On» από την Pink Parcel, η οποία στόχευε να αποστιγματοποιήσει τις περιόδους.

«Είναι κάτι για το οποίο δεν μιλάμε», είπε ο Τζόουνς στην Daily Mail εκείνη την εποχή. «Δεν είχα ποτέ συζήτηση με έναν άλλο τρανς άνδρα για τις περιόδους».

Έκτοτε, ο Τζόουνς παραμένει στο φως της δημοσιότητας, ως τρανς ακτιβιστής.

 

MiMi Tao

Η MiMi Tao ήταν το πρώτο ανοιχτά διεμφυλικό μοντέλο στην εκπομπή «Project Runway».

Το 2019, η 17η σεζόν του διάσημου σόου μόδας καλωσόρισε το πρώτο του transgender μοντέλο.

«Δούλευα τόσο σκληρά για να φτάσω εδώ, ειδικά για τους διεμφυλικούς, πρέπει να εργαστούν σκληρότερα από άλλους ανθρώπους», δήλωσε στην εκπομπή. «Είμαι πολύ χαρούμενη που είμαι εδώ. Είμαι το πρώτο μοντέλο transgender στο Project Runway».

Η Tao γεννήθηκε στην Ταϊλάνδη και μεγάλωσε εκπαιδευόμενη να γίνει βουδιστής μοναχός. Αυτή όμως ήξερε ότι δεν προοριζόταν για κάτι τέτοιο. Αυτό που της άρεσε ήταν να φοράει μακιγιάζ. Έτσι, μετακόμισε στις ΗΠΑ και υπέγραψε συμβόλαιο στο χώρο του μόντελινγκ που τελικά την οδήγησε στο casting για το reality show.

«Θέλω να αλλάξω τη βιομηχανία», είπε στο «Project Runway» το 2019. «Θέλω να εμπνεύσω όλες τις νεαρές γενιές που έχουν ένα όνειρο. Συνεχίστε να χτυπάτε τις πόρτες. Αν δεν ανοίξουν, θα σπάσουν μια μέρα».

Lea T


Η Lea T ήταν η πρώτη transgender γυναίκα που αποτέλεσε το πρόσωπο μιας παγκόσμιας καμπάνιας ομορφιάς.

Εργάστηκε για τον οίκο Givenchy ως μια γυναίκα που παραδέχτηκε ανοιχτά ότι είναι τρανς. Η καριέρα της απογειώθηκε και πόζαρε για τη γαλλική Vogue και το περιοδικό LOVE. Το 2014, το μοντέλο από τη Βραζιλία έγραψε ιστορία όταν έγινε το πρόσωπο της Redken, η οποία είναι η πρώτη φορά που μια διεμφυλική γυναίκα παρουσίασε ποτέ μια παγκόσμια εκστρατεία ομορφιάς.

«Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να κάνουμε, αλλά πρέπει να παραδεχτώ ότι η κοινωνία τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να έχει μια διαφορετική προσέγγιση απέναντι στην κοινότητα των διεμφυλικών», δήλωσε η Lea T στο Vice το 2014. «Σε σύγκριση με τα χρόνια πριν, ορισμένες κοινωνίες αρχίζουν να μας πιστεύουν και να μας αναγνωρίζουν. Ζούμε σε μια νέα εποχή όπου οι κοινωνίες αρχίζουν να πιστεύουν σε εμάς. Νομίζω ότι αυτό θα συμβαίνει πιο συχνά και όπως είπα, αυτό γεμίζει την καρδιά μου με χαρά».