Συναγερμός έχει σημάνει στις Αρχές μετά τη σφοδρή φονική σύγκρουση δύο τρένων και τον εκτροχιασμό του επιβατικού με 350 επιβάτες, έξω από τη Λάρισα.

Δυνάμεις της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ έσπευσαν στο σημείο ενώ πέρα από τους πολλούς τραυματίες και νεκρούς, υπάρχουν αναφορές για εγκλωβισμένους.

Από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε η κυβέρνηση και κινητοποιήθηκαν μεγάλες δυνάμεις της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του ΕΚΑΒ, ενώ ανοίγουν εκτάκτως νοσοκομεία της περιοχής για να δεχθούν τους τραυματίες.

Η επιβατική αμαξοστοιχία, που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη και αναχώρησε στις 19:22, εκτροχιάστηκε έξω από τη σήραγγα των Τεμπών στο ύψος του χωριού Ευαγγελισμός, μετά τη σφοδρή σύγκρουση με εμπορική αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα.

Τα άτομα που βρίσκονταν στα πρώτα βαγόνια βρήκαν ακαριαίο θάνατο καθώς η σύγκρουση ήταν ιδιαίτερα σφοδρή.

Δυστύχημα στη Λάρισα: «Πάμε και όπου βγει» – Τι καταγγέλλουν οι επιβάτες

Ένας επιβάτηw κατήγγειλε πως ο ένας μηχανοδηγός μιλούσε με τον υπεύθυνο των εισιτηρίων και ειπώθηκε η φράση «πάμε και όπου βγει».

«Άκουσα μέσω των ασυρμάτων και είπαν αυτό το πράγμα. Όταν το ακούς αυτό το πράγμα είσαι προϊδεασμένος. Μας καθυστέρησαν λόγω φόρτου κίνησης των σιδηροδρομικών γραμμών και ότι θα καθυστερήσουμε 15 λεπτά γιατί είναι μονής οδού. Μάλλον έπρεπε να καθυστερήσουμε περισσότερο».

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την τραγωδία στα Τέμπη.

«Δεν το έχουμε ξαναζήσει αυτό. Εάν δείτε τα πρώτα βαγόνια της αμαξοστοιχίας και τις μηχανές, μπορείτε να φανταστείτε πόσο σφοδρή ήταν γη σύγκρουση. Το βαγόνι 1 και το βαγόνι 2 δεν υπάρχουν. Η καφετέρια που υπήρχε ενδιάμεσα έχει καεί και δεν υπάρχει. Οι ρόδες τους δεν υπάρχουν όλα είναι μία άμορφη μάζα. Το 3ο βαγόνι είναι «στραπατσαρισμένο», και το 4»,ανέφερε αρχικά.

«Ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών. Εκεί που βλέπετε φωτιά στις εικόνες εκεί είναι το μπαρ. Εκεί κατάφερε η πυροσβεστική να μπει πριν από 1 ώρα (σ.σ. μετά από 4 ώρες δηλαδή από την σύγκρουση). Προσπαθούσαν να βρουν ανθρώπους εγκλωβισμένους, πιθανώς να υπάρχουν και απανθρακωμένοι. Ψάχνουν οι Αρχές εάν κάποιοι πήγαν στα χωράφια, και να ήταν σε σοκ», συμπλήρωσε ο κ. Αγοραστός.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο σταθμάρχης βρίσκεται στο αστυνομικό τμήμα και καταθέτει.

«Έχουμε κάνει και συντονιστικό με τους αρμόδιους φορείς. Έχω ζήσει και την τραγωδία στα Τέμπη με τα παιδιά, αυτό που συμβαίνει εδώ δεν υπάρχει είναι τραγική η κατάσταση. Με τη βλάβη που έπαθε ένα τρένο νωρίτερα στα Παλαιοφάρσαλα, δεν έχει καμία σχέση με αυτό. Ακόμα δεν έχουμε βρει τους μηχανοδηγούς, δεν έχουν βγει», κατέληξε.

Ένας άλλος επιβάτης μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» κι όσα περιγράφει ανατριχιάζουν: «Ήμουν στο βαγόνι 5 από τύχη , ενώ το εισιτήριο μου έλεγε βαγόνι 2. Την ώρα που έγινε εκείνο το ατύχημα εγώ κοιμόμουν, λίγα δευτερόλεπτα πριν από την σύγκρουση κάτι με ενοχλούσε και ξύπνησα. Και ξαφνικά καταλαβαίνω το απότομα φρενάρισμα και μία κυρία ήταν με αίματα στο πρόσωπο».

Σε ερώτηση αν υπήρχε φρενάρισμα ο επιβάτης εξήγησε ότι ήταν παρομοίωση φρεναρίσματος και δεν υπήρχε σταδιακή μείωση της ταχύτητας.

Για τον απεγκλωβισμό από το τρένο, περιέγραψε ότι αρχικά προσπάθησε να σπάσει τα παράθυρα, αλλά δεν τα κατάφερε και μετά με τους υπόλοιπους επιβάτες κατάφεραν να ανοίξουν μία πόρτα.

«Το πρώτο και το δεύτερο βαγόνι ήταν λιωμένα και έβγαινε δυνατή φωτιά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την πληρότητα του τρένου ο επιβάτης εκτίμησε ότι το τρένο πρέπει να ήταν γεμάτο.

Ο Γιάννης Ευθυμιάδης, επιβάτης της μοιραίας αμαξοστοιχίας μίλησε στην «Κοινωνία ‘Ωρα MEGA» κι ανέφερε: «Επειδή ταξιδεύω τακτικά, αυτό το σημερινό ήταν απίστευτο, είχε παρά πολύ κόσμο».

Στη συνέχεια ο επιβάτης θέλησε να δώσει συγχαρητήρια στην Αστυνομία, στην Πυροσβεστική και το ΕΚΑΒ.

«Με το που έγινε το δυστύχημα σε απίστευτο ελάχιστο χρόνο ήταν δίπλα. Βοήθησαν να σωθούν άνθρωποι και να μην πανικοβληθούμε εμείς που προσπαθούσαμε να βγούμε έξω».

Και περιγράφει σχετικά με την στιγμή της σύγκρουσης: «Δεν ένιωσα κανένα απολύτως φρενάρισμα. Όταν φτάσαμε στην Λάρισα μας ανακοίνωσαν από τα μεγάφωνα ότι για τεχνικούς λόγους θα καθυστερούσαμε 15 λεπτά, αλλά καθυστερήσαμε μισή ώρα».

Ο δήμαρχος Τεμπών, Γιώργος Μανώλης, ανέφερε σχετικά με την τραγωδία: «Ευτυχώς που δεν έγινε δύο χιλιόμετρα μετά μέσα στις σήρραγες, εκεί θα είχαμε παρά πολύ πιο τραγικά γεγονότα. Ειδοποιήθηκα από την Πολιτική προστασία στην Αθήνα. Μου έκανε εντύπωση η ψυχραιμία των νέων παιδιών που βγαίνανε από μέσα και βοηθούσαν τους άλλους να βγουν από το τρένο».

Ο δήμαρχος Τεμπών ανέφερε ότι σύμφωνα με πληροφορίες του μέσα στο τρένο υπήρχαν 348 άτομα.

«Από τρία πρώτα βαγόνια δεν έχει μείνει τίποτα. Η μηχανή του τρένου βρέθηκε κάτω από τα βαγόνια. Οι θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν σε αυτά τα βαγόνια ήταν από 1200 μέχρι 1500 βαθμούς Κελσίου. Έλιωσαν τα σίδερα» περιέγραψε.

Ο δήμαρχος Λάρισας, Απόστολος Καλογιάννης μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την τραγωδία που έχει κοστίσει τη ζωή σε 32 ανθρώπους.

«Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το συμβάν, μοιράσαμε την δραστηριότητά μας, προκειμένου να βοηθήσουμε όσο γίνεται καλύτερα και πιο γρήγορα την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τους ανθρώπους μας. Άνοιξε η εφημερία και του δεύτερου νοσοκομείου της Λάρισας, άρχισαν να φτάνουν στην αρχή τα ασθενοφόρα με τους τραυματίες και μετά με τους νεκρούς. Ήταν μια τραγική εικόνα. Αυτή τη στιγμή πρέπει να είναι 20—25 άτομα στην Λάρισα, και είναι τραυματίες. Στο τρένο επέβαιναν πολλοί φοιτητές», είπε αρχικά.

«Η εικόνα είναι τραγική, υπάρχουν εγκαυματίες, έγιναν ακρωτηριασμοί, δεν περιγράφεται με λόγια. Δεν έχω ξαναζήσει κάτι τέτοιο», συμπλήρωσε ο κ. Καλογιάννης.

Για τις συνθήκες της τραγωδίας επεσήμανε πως, «φαίνεται πως ήταν στην ίδια γραμμή τα δύο τρένα. Το πώς έγινε το λάθος θα το πουν οι ίδιοι οι φορείς. Δεν έχουμε ενημέρωση για την καθυστέρηση των τρένων που οδήγησε στην τραγωδία. Νωρίτερα είχε γίνει ένα άλλο περιστατικό, με ηλεκτροφόρα σύρματα που έπεσαν στον Παλαιοφάρσαλο και έγινε καθυστέρηση. Δεν συνδέεται το περιστατικό αυτό με την τραγωδία».

Διαβάστε περισσότερα