Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε μια ξενοφοβική φράση, παρά τις σφοδρές επικρίσεις, υποστηρίζοντας πως οι παράτυποι μετανάστες «δηλητηριάζουν το αίμα της χώρας».

Πριν από μερικές εβδομάδες, ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε «παράσιτα» που θα «ξεριζώσει» τους «κομμουνιστές, μαρξιστές, φασίστες και ακραίους αριστερούς κακοποιούς» που ζουν στις ΗΠΑ.

Τώρα, σε συγκέντρωση στο Νιου Χάμσαϊρ προκάλεσε ξανά ανησυχία για τη ρητορική του. «Δηλητηριάζουν το αίμα της χώρας μας. Αυτό έχουν κάνει», είπε αναφερόμενος στους παράτυπους μετανάστες. «Έρχονται στη χώρα μας από την Αφρική, την Ασία, από όλο τον κόσμο», είπε ακόμη ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, που έχει δεσμευθεί ότι αν επανεκλεγεί θα περιορίσει τη νόμιμη μετανάστευση και θα καταστείλει την παράτυπη.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποιεί αυτή την ατάκα, περί «δηλητηρίασης του αίματος», που έχει καταδικαστεί ευρέως γιατί απηχεί τη ρητορική της λευκής υπεροχής.

Η πρώτη φορά ήταν σε συνέντευξη στις αρχές του φθινοπώρου. Τότε, ο Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε τον πρώην πρόεδρο πως άρχισε να χρησιμοποιεί ρητορική που ακουγόταν στη ναζιστική Γερμανία.

Ο Τζέισον Στάνλεϊ, καθηγητής του Γέιλ που έχει γράψει βιβλίο για τον φασισμό, επεσήμανε πως είναι επικίνδυνη η επαναλαμβανόμενη χρήση τέτοιας ρητορικής από τον Ντόναλντ Τραμπ. Τα λόγια του πρώην προέδρου, σημείωσε, θυμίζουν τη ρητορική του Αδόλφου Χίτλερ, ο οποίος στο «Mein Kampf» προειδοποιούσε ότι το αίμα της Γερμανίας «δηλητηριάζεται» από τους Εβραίους.

«Τώρα χρησιμοποιεί αυτό το λεξιλόγιο επαναλαμβανόμενα σε συγκεντρώσεις. Η επανάληψη επικίνδυνης ρητορικής αυξάνει την κανονικοποίησή της και των πρακτικών που προτείνει. Αυτός είναι πολύ ανησυχητικός λόγος για την ασφάλεια των μεταναστών στις ΗΠΑ», υπογράμμισε ο καθηγητής.

Διαβάστε ακόμη: