Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε αθώος χθες, Πέμπτη, στις κατηγορίες ότι συνωμότησε να παραμείνει στην εξουσία παρά την ήττα του στις εκλογές του 2020, εμφανιζόμενος ενώπιον δικαστή σε δικαστικό μέγαρο της Ουάσιγκτον που βρίσκεται μόλις ένα χιλιόμετρο μακριά από το Καπιτώλιο, στο οποίο υποστηρικτές του εισέβαλαν την 6η Ιανουαρίου του 2021, επιχειρώντας να αποτρέψουν την επικύρωση της εκλογικής νίκης του Τζο Μπάιντεν και να υπονομεύσουν την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας.

Ο Τραμπ, φορώντας μπλε κοστούμι και κόκκινη γραβάτα, παρουσιάστηκε χθες στο δικαστήριο λίγο πριν από τις 16:00 (τοπική ώρα, 23:00 ώρα Ελλάδος), δύο ημέρες μετά τη δίωξη που του ασκήθηκε από τον ειδικό εισαγγελέα Τζακ Σμιθ.

Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος στάθηκε ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστή που ζήτησε την έγκλησή του για τις τέσσερις κατηγορίες που αντιμετώπιζε, με τον ίδιο να απαντάει: «Δεν φταίω».

Σημειώνεται ότι ήταν η τρίτη φορά μέσα σε τέσσερις μήνες που ο 77χρονος επιχειρηματίας βρίσκεται ενώπιον δικαστή για ποινικές κατηγορίες. Αυτή τη φορά αντιμετωπίζει τέσσερις και συγκεκριμένα κατηγορείται για συνωμοσία με σκοπό την εξαπάτηση των Ηνωμένων Πολιτειών (1), συνωμοσία για την παρακώλυση επίσημης διαδικασίας (2), παρεμπόδιση και απόπειρα παρεμπόδισης επίσημης διαδικασίας (3) και συνωμοσία κατά των δικαιωμάτων (4).

Επιπλέον, ο δικαστής ενημέρωσε τον Ντόναλντ Τραμπ για τις ποινές που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει εάν καταδικαστεί: έως και πέντε χρόνια φυλάκιση για την κατηγορία 1. Έως 20 χρόνια φυλάκιση για την κατηγορία 2. Ποινή φυλάκισης έως 20 χρόνια για την κατηγορία 3 και έως 10 χρόνια φυλάκιση για την κατηγορία 4. Είναι η πρώτη φορά που η δικαιοσύνη κατηγορεί ευθέως τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ για τις προσπάθειές του να κρατηθεί στην εξουσία το 2021.

Στις 28 Αυγούστου η πρώτη ακρόαση – Οι περιοριστικοί όροι που επιβλήθηκαν

Η Αμερικανίδα δικαστής, Moxila Upadhyaya, όρισε την πρώτη ακρόαση για την υπόθεση για τις 10 π.μ. (τοπική ώρα) στις 28 Αυγούστου, με τον Τραμπ να αφήνεται ελεύθερος αλλά με το δικαστήριο να του επιβάλει συγκεκριμένους όρους.

Ο δημόσιος κατήγορος, Τόμας Γουίντομ, είπε ότι «ο κατηγορούμενος δεν θα επικοινωνήσει για τα γεγονότα της υπόθεσης με κανένα άτομο που είναι γνωστό ότι είναι μάρτυρας παρά μόνο μέσω συνηγόρου ή παρουσία συνηγόρου», εξηγώντας τους όρους για να αφεθεί ελεύθερος ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ, ακούγοντας τους όρους, σηκώθηκε όρθιος, ύψωσε το δεξί του χέρι και ορκίστηκε ότι θα τηρήσει τη συμφωνία που θα του επέτρεπε να εγκαταλείψει το ομοσπονδιακό δικαστήριο χωρίς να πληρώσει εγγύηση ή να έχει οποιουσδήποτε ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Διαβάστε ακόμη: