Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η υπόθεση της Τρ. Πειραιώς, μαζί με την ΔΕΗ αποτελούν τα 2 ηχηρά turn around stories της κυβέρνησης Μητσοτάκη που θα καταγράφουν στη συνείδηση των επενδυτών και της κοινής γνώμης ως σημεία αναφοράς των καιρών!
Η «επιχείρηση ανάκαμψης» της Τρ. Πειραιώς με πρωτεργάτη και κατευθυντήριο νου τον Χρ. Μεγάλου, υπό την απτή υποστήριξη της κυβέρνησης στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της, έλαβε χώρα αφού προηγουμένως το τραπεζικό ίδρυμα βρέθηκε σε θέση απαξίωσης, στα όρια της πτώχευσης από τις προηγούμενες διοικήσεις της, που την λεηλάτησαν μέσα από πλήθος παράνομων – κακουργηματικών πράξεων και σωρεία σκανδάλων που τελικώς, λόγω της κυβερνητικής νομοθετικής παρέμβασης την «έβγαλαν καθαρή»δια της εγκαθίδρυσης καθεστώτος τραπεζικής ασυλίας για πράξεις και παραλείψεις!
Η Διοίκηση Μεγάλου με προσήλωση στο στόχο και άψογο σχεδιασμό κατάφερε ειδικά μέσα στον τελευταίο χρόνο να ανατρέψει όλα τα δεδομένα, να ανασυντάξει, εκσυγχρονίσει και θωρακίσει κεφαλαιακά την τράπεζα, να μειώσει τα κόκκινα δάνεια – φέτος σε ρυθμό μονοψήφιο γύρω στο 7%-8%- και να προδιαγράψει νέες επενδύσεις και περαιτέρω αναπτυξιακή πολιτική επέκτασης!
Μέσα σε ένα χρόνο η Τράπεζα Πειραιώς κατάφερε την «ολική επαναφορά» στη διεκδίκηση της πρωτοκαθεδρίας στο τραπεζικό σύστημα και από τον κατακερματισμό σε «καλή» και «κακή» που κάποιοι ονειρεύονταν και μεθοδεύαν για να τη βγάλουν από τη μέση, με «πλιάτσικο των ασημικών της», την ώρα τούτη η τράπεζα βρίσκεται σε θέση ισχύος, «κοιτάζει στα μάτια» τον ανταγωνισμό και έχει ήδη ενισχυθεί με κεφάλαια ύψους 3 δις. ευρώ, τόσο μέσω της αύξησης μαμούθ των 1,4 δις. ευρώ που ολοκληρώθηκε με απίστευτη επιτυχία, όσο και από την πώληση κόκκινων δανείων, τις τιτλοποιήσεις και τον απεγκλωβισμό από μη κερδοφόρες δραστηριότητες!
Ειδικά η αύξηση κεφαλαίου υπήρξε σταθμός και σημείο αναφοράς, καθώς η συμμετοχή των ξένων θεσμικών και ιδιωτών επενδυτών υπήρξε μοναδική, ανεπανάληπτη και σαφές – ξεκάθαρο μήνυμα εμπιστοσύνης τόσο προς τη διοίκηση της Τράπεζας για το μάνατζμεντ και τους χειρισμούς της, όσο και για την ελληνική κυβέρνηση που στήριξε – και συνεχίζει να στηρίζει το σχέδιο αποκρατικοποίησης – καθώς και τον συντονιστή της έκδοσης Goldman Sachs που επίσης αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα στις εξελίξεις!
Υπό το πρίσμα αυτό είναι πλέον πασιφανές πως η Τράπεζα Πειραιώς έχει γυρίσει σελίδα, μέσα από την εξυγίανση και την κεφαλαιακή της ενίσχυση, αφήνοντας πίσω τα βαρίδια – και τα φαντάσματα – του παρελθόντος που την περιέφεραν σε κατάσταση χρεοκοπίας και παλαιοκομματικής κρατικοποίησης, διεκδικώντας την ώρα τούτη με ιδιαίτερες αξιώσεις τον ιστορικό της ρόλο στην πρωτοκαθεδρία του τραπεζικού συστήματος!