Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας Νάτζι Αμπάλ καθαιρέθηκε και αντικαταστάθηκε από τον οικονομολόγο και πολιτικό Σαχάπ Καβτζίογλου δυνάμει προεδρικού διατάγματος το οποίο δημοσιοποιήθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής, αφού έκλεισαν οι κεφαλαιαγορές.

Η εξέλιξη ανακοινώθηκε την επομένη της αύξησης κατά 2% του βασικού κατευθυντηρίου επιτοκίου του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Τουρκίας, στο 19%. Η κεντρική τράπεζα εξήγησε ότι η κίνηση είχε σκοπό να φρενάρει τον πληθωρισμό, που αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 15,6% τον Φεβρουάριο. Το μέτρο έτυχε θετικής υποδοχής στις αγορές.

Ο πρόεδρος Ερντογάν εναντιώνεται ανοικτά στα υψηλά επιτόκια, καθώς θεωρεί, αψηφώντας τις κλασικές οικονομικές θεωρίες, ότι επιδεινώνουν τον πληθωρισμό. Οι οικονομολόγοι, από την άλλη, εκτιμούν ότι η ανορθόδοξη οικονομική θεωρία του Τούρκου προέδρου ευθύνεται για τα οικονομικά προβλήματα της Τουρκίας. Ο Ερντογάν θέλει να μειώσει τον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού σε λιγότερο από 10% μέχρι το τέλος του επόμενου έτους και σε 5% έως τις επόμενες εκλογές που θα διεξαχθούν το 2023.

Η τουρκική λίρα ανέκτησε περί το 15% της συναλλαγματικής αξίας της έναντι του δολαρίου αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του ο κ. Αμπάλ τον Νοέμβριο, έπειτα από αρκετές εβδομάδες ελεύθερης πτώσης του νομίσματος.

Οι προηγούμενοι διοικητές των κεντρικών τραπεζών πριν από την Αμπάλ εξάντλησαν τα περισσότερα από τα αποθεματικά της Τουρκίας προσπαθώντας να στηρίξουν το νόμισμα, ενώ τα επιτόκια παρέμειναν πολύ χαμηλότερα από εκείνα του πληθωρισμού.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.