Το Toyota με το bZ4X Concept είναι ένα μεσαίου μεγέθους SUV που αναπτύχθηκε με τη Subaru, που σημαίνει ότι οσονούπω και η άλλη ιαπωνική εταιρία θα δώσει το “παρών” στον κόσμο της ηλεκτροκίνησης με το δικό της μοντέλο φέροντας τα σήματά της.

Το bZ4X Concept είναι βασισμένο στην πλατφόρμα e-TNGA, αποκλειστικά για ηλεκτρικά οχήματα και σχεδιάστηκε στη φιλοσοφία, μεγάλο μεταξόνιο και μικρούς προβόλους ώστε το εσωτερικό να δημιουργηθεί δίνοντας έμφαση σε ανέσεις και χώρους.

Από σχεδιαστικής άποψης το bZ4X Concept είναι γεμάτο ακμές με το πίσω μέρος να αντλεί ιδέες από Lexus.

 

Εκεί όμως που πραγματικά η Toyota έκανε ένα βήμα μπροστά είναι η σχεδίαση του εσωτερικού και το νέο σύστημα ηλεκτρονικής διεύθυνσης, όπου σύμφωνα με την Toyota, αυτή η νέα τεχνολογία -steer-by-wire- δίνει στον οδηγό μεγαλύτερο έλεγχο, αφαιρώντας τις παρεμβολές από τις τραχιές και όλο κακοτεχνίες επιφάνειες του δρόμου που επηρεάζουν τη θέση των χεριών στο τιμόνι, ιδίως κατά το φρενάρισμα, δίνοντας έτσι μια πιο ακριβή απόκριση σύμφωνα με την ταχύτητα και τη γωνία διεύθυνσης του οχήματος.

Επίσης καταργεί το παραδοσιακό στρογγυλό τιμόνι που θυμίζει αεροπλάνο, με τον ψηφιακό πίνακα οργάνων να αποτελεί σχεδιαστική συνέχεια.

Το τιμόνι μαζί με τον πίνακα οργάνων είναι από τα πιο προηγμένα σχεδιαστικά σημεία του bZ4X Concept. Στο κέντρο του ταμπλό υπάρχει φυσικά η μεγάλη οθόνη αφής, ενώ απουσιάζουν τα πολλά μπουτόν και οι διακόπτες.

Το μέγεθος της μπαταρίας δεν έχει ανακοινωθεί, ούτε η αυτονομία του bZ4X Concept. Φέρει όμως δύο ηλεκτροκινητήρες, που και αυτοί αναπτύχθηκαν με τη Subaru, ένας τοποθετημένος στον μπροστινό άξονα, και ένας στον πίσω, προσφέροντας έτσι τη δυνατότητα για off-road διαδρομές.

Το bZ4X Concept, τα αρχικά bZ προέρχονται από τις λέξεις “beyond Zero”, είναι το πρώτο από μια σειρά εξηλεκτρισμένων οχημάτων, 70 τον αριθμό, από τα οποία 15 αμιγώς ηλεκτρικά που θα παρουσιαστούν έως το 2025.

Υπολογίζεται ότι στην Ευρώπη έως το 2025 το 70% των οχημάτων που θα κυκλοφορούν θα είναι υβριδικά, περισσότερα από το 10% plug-in hybrid και περισσότερα από το 10% οχήματα με μηδενικούς ρύπους. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν τα ηλεκτρικά και αυτά που καύσιμο χρησιμοποιούν το υδρογόνο.

Το bZ4X Concept θα πάρει τον δρόμο για τις αγορές το 2022.

 

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις από την  Ελλάδα και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.