Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απτόητος, επιμένει σε μια πολιτική χαμηλών επιτοκίων παρά τον κλιμακούμενο πληθωρισμό, στέλνοντας όμως έτσι την τουρκική λίρα ακόμη χαμηλότερα.

«Η υποχώρηση της τουρκικής λίρας επιταχύνεται καθώς ο Ερντογάν υπόσχεται να συνεχίσει να μειώνει τα επιτόκια», σημειώνουν οι Financial Times, παρακολουθώντας την πορεία του τουρκικού νομίσματος που έχει μόνο φέτος χάσει περίπου 22% (αφού προηγουμένως είχε χάσει άλλο ένα περίπου 45% μέσα στο 2021), με αποτέλεσμα πλέον η ισοτιμία του να κινείται κοντά στις 17 λίρες ανά δολάριο.

Συγκριτικά, πριν από έναν χρόνο, η αντίστοιχη ισοτιμία «έπαιζε» κοντά στις 8 λίρες ανά δολάριο.

Τον περασμένο Δεκέμβριο υπενθυμίζεται ωστόσο πως το τουρκικό νόμισμα είχε «πιάσει πάτο» ξεπερνώντας το ιστορικό χαμηλό των 18 λιρών ανά δολάριο, ένα ιστορικό χαμηλό στο οποίο όμως πλέον φαίνεται να επιστρέφει. Κι αυτό, με φόντο τις εκλογές που έπονται στη γείτονα χώρα (κανονικά το 2023, εάν όχι πρόωρα μετά το καλοκαίρι του 2022) αλλά και στη σκιά του τουρκικού πληθωρισμού που δεν σταματά να ανεβαίνει (επισήμως στο 73,5% τον Μάιο του 2022, το οποίο αποτελεί και υψηλό 23ετίας).