Πτώση έως και 1,7% κατέγραψε την Πέμπτη η τουρκική λίρα, που σημειώνει “βουτιά” άνω του 20% στις τελευταίες εννέα συνεδριάσεις, εν μέσω των συνεχιζόμενων ανησυχιών των επενδυτών για την επέλαση του πληθωρισμού στη χώρα, καθώς έχει σκαρφαλώσει σε υψηλό 19 ετών μετά από μια σειρά ανορθόδοξων μειώσεων επιτοκίων.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το Reuters, το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε έως και τις 13,89 λίρες έναντι του δολαρίου, πριν περιορίσει λίγο τις απώλειές του και διαμορφωθεί στις 13,68 λίρες το δολάρια στις 13:30 ώρα Ελλάδος.

44% ελεύθερη πτώση

Σημειώνεται ότι πέρυσι, η τουρκική λίρα σημείωσε τη χειρότερη χρονιά της από τότε που το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέλαβε την εξουσία το 2022, καταγράφοντας ελεύθερη πτώση κατά 44%.

Ο Simone Kaslowski, πρόεδρος της κορυφαίας επιχειρηματικής ένωσης TUSIAD της Τουρκίας, δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης ότι το άλμα του ετήσιου πληθωρισμού στο 36,1% δείχνει ξεκάθαρα την ανάγκη επανεξέτασης των μέτρων πολιτικής που έχει λάβει η Άγκυρα.

“Αν αυτά είναι τα σωστά βήματα, γιατί είναι τόσο υψηλός ο πληθωρισμός;”, φέρεται να αναρωτήθηκε κατά τη διάρκεια παρουσία του σε πάνελ για την οικονομία που διοργάνωσε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος T24.