Η Citigroup Inc. και η JPMorgan Chase & Co. είναι μεταξύ των τραπεζών που συνιστούν την αγορά της τουρκικής λίρας, καθώς τα spreads των αποδόσεων εντός και εκτός συνόρων έχουν διευρυνθεί, σε μια ένδειξη ότι οι ξένοι επενδυτές ποντάρουν στο νόμισμα μέσω παραγώγων.

«Πουλάμε τώρα προθεσμιακά συμβόλαια USDTRY 6 εκατ. ευρώ, καθώς πιστεύουμε ότι το νόμισμα μπορεί να απορροφήσει περαιτέρω καλύτερες ροές τους επόμενους δύο μήνες», ανέφεραν οι στρατηγικοί αναλυτές της Citi, συμπεριλαμβανομένου του Luis Costa, σχετικά με τις προθεσμιακές συμφωνίες με εξάμηνη διάρκεια. Είπαν ότι η συναλλαγή βασίζεται στην υπόθεση ότι η κεντρική τράπεζα θα παραμείνει επιφυλακτική με αυστηρές πολιτικές έναντι του αυξανόμενου πληθωρισμού.

Η JPMorgan την περασμένη εβδομάδα μετέβαλε επίσης τη σύστασή της για τη λίρα σε overweight από marketweight, συνιστώντας μια διαπραγμάτευση έναντι του δολαρίου μέσω 12μηνων προθεσμιακών συμβολαίων.

«Πιστεύουμε ότι η ανταμοιβή κινδύνου για την αγορά της λίρας έχει βελτιωθεί και πάλι» μετά την αιφνιδιαστική αύξηση των επιτοκίων τον Μάρτιο, έγραψαν οι στρατηγικοί αναλυτές της JPMorgan σε σημείωμά τους. «Η διαρθρωτική βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών σε συνδυασμό με την πρόσθετη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και τις υποσχέσεις για δημοσιονομική σύσφιξη επιτρέπουν την προοπτική για πλεονάσματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών», προσθέτουν.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Fatih Karahan υποσχέθηκε να κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να περιορίσει τον πληθωρισμό και έδωσε σήμα για περαιτέρω νομισματική σύσφιξη, αν χρειαστεί. Τα σχόλια βασίζονται στις πρόσφατες προσπάθειές του να καθησυχάσει την αγορά ότι η κεντρική τράπεζα αντιμετωπίζει με σοβαρότητα τον πληθωρισμό, ο οποίος είναι σε καλό δρόμο για να ξεπεράσει το 70% έως τον Μάιο.

Διαβάστε ακόμη: