Χιλιάδες Τούρκοι ψηφοφόροι προσέρχονται από το πρωί της Κυριακής στις κάλπες προκειμένου να ψηφίσουν για το μέλλον της πατρίδας τους επιλέγοντας έναν εκ των Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι στις φετινές εκλογές στην Τουρκίά ενδεχομένως να ξεπεραστεί και η συμμετοχή των προηγούμενων εκλογών που είχε ανέλθει στο 86%.

Οι εικόνες από τα εκλογικά κέντρα επιβεβαιώνουν την προσδοκία αυτή καθώς στις κάλπες προσέρχονται ακόμα και άνθρωποι σε αναπηρικά αμαξίδια ή φορεία για να στηρίξοιυν έναν εκ των δύο «μονομάχων».

Παράδειγμα η ηλικίας 112 ετών Γκουλού Ντογκάν, η μεγαλύτερη σε ηλικία γυναίκα στην επαρχία Γκουμουσάν στη Μαύρη Θάλασσα η οποία επέμεινε να ρίξει η ίδια το ψηφοδέλτιο στην κάλπη και όχι να το κάνει μέσω εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο όπως είχε τη δυνατότητα.

Μια άλλη γυναίκα προσήλθε στην κάλπη ενώ ο γιος της μετέφερε τη φιάλη για την παροχή οξυγόνου καθώς αντιμετωπίζει προβλήματα. Μέλη εφορευτικών επιτροπών καταγράφηκαν να πηγαίνουν κάλπες σε σπίτια ηλικιωμένων ή κατάκοιτων προκειμένου αυτοί να μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Για έναν 84χρονο στην Προύσα επιστρατεύτηκε ασθενοφόρο προκειμένου να τον μεταφέρει σε σχολείο για να ψηφίσει στην κάλπη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κάλπες θα μείνουν ανοιχτές μέχρι τις 5 το απόγευμα (ώρα Τουρκίας) και στη συνέχεια θα αρχίσει η καταμέτρηση παρουσία εκατοντάδων παρατηρητών τόσο από τουρκικές ΜΚΟ όσο και από διεθνείς θεσμούς όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την τουρκική νομοθεσία μέχρι τις 21:00 το βράδυ, τοπική ώρα, απαγορεύεται η ανακοίνωση αποτελεσμάτων για τις εκλογές.

Το χρονικό διάστημα αυτό αλλά και οι ώρες που θα ακολουθήσουν θα είναι μια περίοδος στην οποία η Τουρκία αλλά και ο δυτικός κόσμος θα παρακολουθεί τις εξελίξεις με κομμένη την ανάσα καθώς εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να ξεσπάσουν επεισόδια μετά και την πόλωση των τελευταίων ημερών.

Διαβάστε περισσότερα