Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο άνδρας που κυβερνά την Τουρκία από το 2003 φαίνεται να απειλείται από τον Κεμάλ Κιλιντσάντογλου. Ποιος είναι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρολγου, ο ΚΚ, ο άνθρωπος που αποκαλούν «Γκάντι της Τουρκίας».

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρολου είναι 74 ετών. Γεννήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου του 1948 σε ένα χωριό στην περιοχή Τούντζελι της ανατολικής Ανατολίας. Κατάγεται από οικογένεια Αλεβιτών. Οι Αλεβίτες είναι μια εθνική-θρησκευτική μειονότητα στην Τουρκία. Είναι το τέταρτο από τα επτά παιδιά και το μόνο στην οικογένεια που έχει σπουδάσει, καθώς αποφοίτησε στην Άγκυρα με πτυχίο στα οικονομικά.

Ο πατέρας του ήταν δημόσιος υπάλληλος και το δρόμο του, στα πρώτα χρόνια της επαγγελματικής του ζωής, ακολούθησε κι εκείνος. Ο «ΚΚ», όπως τον αποκαλούν από τα αρχικά του ονόματος και του επωνύμου του, μοιράζει πολύ με τον Μαχάτμα Γκάντι. Και γι’ αυτό πολλοί τον έχουν αποκαλέσει «Γκάντι της Τουρκίας». Και γιατί επίσης δεν χάνει ποτέ την ψυχραιμία του και είναι ήρεμος και όχι υψηλών τόνων.

Για παράδειγμα, το 2014 τον γρονθοκόπησαν μέσα στη Βουλή αλλά εκείνος ζήτησε από τους συνεργάτες του να μην αντιδράσουν, λέγοντας πως «ο δρόμος για τη Δημοκρατία είναι γεμάτος εμπόδια».

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία το 1971 ως σύμβουλος στο υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας. Σιγά σιγά εξελίχθηκε και αναρριχήθηκε στην τουρκική γραφειοκρατία. Το 1992 έγινε διευθυντής του Οργανισμού Κοινωνικών Ασφαλίσεων (SSK). Το 1994 ανακηρύχθηκε «Γραφειοκράτης της Χρονιάς» από οικονομικό περιοδικό και το 1999 συνταξιοδοτήθηκε.

Ο ηγέτης της τουρκικής αντιπολίτευσης (από το 2010) ήταν πάντα γνωστός για την ειλικρίνεια και την αξιοπιστία του, κάτι όχι αυτονόητο στην πολιτική, ειδικά στην Τουρκία.

Ως γραφειοκράτης καταπολέμησε τη διαφθορά. Χάρη στην πολυετή δουλειά του στον ασφαλιστικό κλάδο, όπως ανέφερε σε πρόσφατο αφιέρωμά της η Deutsche Welle, λέγεται ότι απέκτησε την ικανότητα να βρίσκει… βελόνα στα άχυρα.

«Σε ένα δωμάτιο γεμάτο κυβερνητικούς φακέλους, ο Κιλιτσντάρογλου μπορεί να βρει όλες τις παρατυπίες και τη διαφθορά αστραπιαία», έχει δηλώσει μέλος του CHP στη DW. «Και το να μένεις ειλικρινής γι’ αυτόν δεν είναι απλώς μια αρετή, είναι απαραίτητο καθήκον».

Μετά την καριέρα στο δημόσιο της Τουρκίας, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στράφηκε στην πολιτική.

Η πολιτική του καριέρα ξεκίνησε όταν ετοίμασε μια έκθεση διαφθοράς, την οποία του ζήτησε το Ρεπουμπλικανικό κόμμα. Το σοσιαλδημοκρατικό κεμαλικό κόμμα CHP, το οποίο ίδρυσε ο Κεμάλ Αττατούρκ. Η έκθεση έτυχε θετικής υποδοχής από τον πρώην αρχηγό του κόμματος Ντενίζ Μπαϊκάλ, γεγονός που συνέβαλε στην είσοδό του στην πολιτική.

Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 2002, τη χρονικά που ο μεγάλος αντίπαλός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κέρδισε την εξουσία στην Τουρκία.

Το 2007 έγινε αναπληρωτής επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CHP. Το 2009 έθεσε υποψηφιότητα για δήμαρχος Κωνσταντινούπολης αλλάέχασε από τον υποψήφιο του AKP.

Κέρδισε διεθνή φήμη όταν περπάτησε από την Άγκυρα στην Κωνσταντινούπολη το 2017 σε μια δύσκολη εποχή για την Τουρκία, λίγους μήνες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Τότε, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και οι οπαδοί του περπάτησαν περίπου 420 χιλιόμετρα στο πλαίσιο μιας διαδήλωσης που αποκαλούσαν «Πορεία Δικαιοσύνης». Η 25ήμερη πορεία του είχε ως στόχο τη διαμαρτυρία ενάντια στην αυξανόμενη καταστολή από την κυβέρνηση του AKP, του κόμματος του Ερντογάν. Αφορμή στάθηκε η ποινή φυλάκισης για τον πολιτικό και δημοσιογράφο του CHP Ένις Μπερμπέρογλου.

Αν και στις προηγούμενες εκλογές η αντιπολίτευση στην Τουρκία είχε επιλέξει τον Μουχαρέντ Ιντζέ ως αντίπαλο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αυτή τη φορά επέλεξε (παρά τις αντιρρήσεις της Μεράλ Ασκενέρ) τον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Θα μπορέσει ο «Γκάντι της Τουρκίας» να «ρίξει» τον Ερντογάν και να ανατρέψει ένα κατεστημένο τόσων ετών;

Διαβάστε περισσότερα