Τη μικρότερη επιβράδυνση του πληθωρισμού από τον Νοέμβριο του 2022 είχε η Τουρκία τον Ιούνιο, την ώρα που οι «περιπέτειες» του τουρκικού νομίσματος καθιστούν τις εισαγωγές ολοένα και πιο ακριβές για τη γειτονική χώρα.
Συγκεκριμένα, ο ετήσιος πληθωρισμός ανήλθε στο 38,2% τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη, ελαφρώς χαμηλότερος από το 39,6% του Μαίου και κάτω από τις προβλέψεις των αναλυτών. Σε μηνιαία βάση, επιταχύνθηκε απότομα αφού οι τιμές του φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά ήταν μηδενικές τον Μάιο, καθώς υλοποιήθηκε η προεκλογική δέσμευση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Αν και η απότομη πτώση της λίρας δεν ανέκοψε εντελώς τη δυναμική του αποπληθωρισμού, η υποτίμηση του νομίσματος εντείνει τις πιέσεις στις τιμές, την ώρα που η κυβέρνηση προχωρά σε μέτρα που περιλαμβάνουν μια ενδιάμεση αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 34%, ενώ εξετάζει την αύξηση των μισθών και των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων.
Ο δομικός πληθωρισμός – που εξαιρεί τα ευμετάβλητα στοιχεία – αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 47,3%, από 46,6% τον προηγούμενο μήνα, μία ένδειξη ότι οι πιέσεις στις τιμές παραμένουν αυξημένες.
«Μία από τις πιο σοβαρές καταρρεύσεις της λίρας την τελευταία δεκαετία ευθύνεται κυρίως για την αύξηση του δομικού πληθωρισμού», δήλωσε ο Bartosz Sawicki, αναλυτής αγοράς στην εταιρεία fintech Conotoxia.
Όπως τονίζει το Bloomberg, η λίρα έχει χάσει περίπου το ένα τέταρτο της αξίας της έναντι του δολαρίου από τότε που ο Ερντογάν κέρδισε τις εκλογές του Μαΐου και ανανέωσε το οικονομικό του επιτελείο.
Η σταθερότητα των τιμών φαίνεται να μοιάζει απίθανη καθώς οι δύο πρώην τραπεζίτες της Wall Street που είναι τώρα υπεύθυνοι για την οικονομική πολιτική αναιρούν χρόνια πολύπλοκων κανονισμών και ανορθόδοξων πολιτικών που κράτησαν τη λίρα υπό έλεγχο «καίγοντας» τα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας.
Τα στοιχεία του Ιουνίου ολοκληρώνουν τον κύκλο επιβράδυνσης. Αναμένουμε τώρα ότι η αδύναμη λίρα και οι κυβερνητικές πολιτικές θα επαναφέρουν τον πληθωρισμό σε ανοδική τροχιά. Αυτό συμβαίνει παρά την στροφή της Κεντρικής Τράπεζας σε περισσότερο περιοριστική νομισματική πολιτική».
Τους επόμενους μήνες, οι αναλυτές αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα επιταχυνθεί και πάλι πάνω από το 40% και θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2024. Το Bloomberg Economics αναθεώρησε την πρόβλεψή του για το τέλος του έτους σε 47% από 43%, πράγμα που σημαίνει ότι η αύξηση των τιμών μπορεί να τρέξει πάνω από εννέα φορές πάνω από τον επίσημο στόχο.
Διαβάστε ακόμη: