Η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί, κλιμακώνοντας περαιτέρω με τις προκλητικές της κινήσεις την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, απειλώντας ανοιχτά με γεωτρήσεις και έρευνες σε περιοχές δυνητικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου.
Οι χάρτες που δημοσίευσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας χθες, αγνοούν τη συμφωνία για ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, φτάνουν την τουρκική υφαλοκρηπίδα έως την Κάσο, τη Ρόδο στα έξι μίλια από την Πάφο και περιλαμβάνουν την περιοχή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.
Οξύνει λοιπόν, τη στάση της η Τουρκία στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, με αφορμή τον εξοπλισμό των ελληνικών νησιών του Αιγαίου και τις διπλωματικές κινήσεις της χώρας μας.
Την ίδια στιγμή, η πρόσφατη NAVTEX βόρεια της Κύπρου για έρευνες του Oruc Reis, προκαλεί εσωτερικό «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση Ερντογάν, που κατηγορήθηκε από την αντιπολίτευση της χώρας του πως οπισθοχωρεί στα της «Γαλάζιας Πατρίδας» στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Συνεχίζουμε για τη Γαλάζια Πατρίδα»
Έτσι, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας έσπευσε να διαψεύσει τον ισχυρισμό, ξεκαθαρίζοντας ότι «συνεχίζουμε για τη Γαλάζια Πατρίδα».
«Οι ειδήσεις που μεταδόθηκαν σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια, ενώ περιέχουν παραπλανητικές εκτιμήσεις σχετικά με τη NAVTEX που ανακοινώθηκε για τις δραστηριότητες του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΑΜ.
Όπως σημειώνει, στο πλαίσιο της συλλογής σεισμικών δεδομένων για λογαριασμό της εταιρείας Τουρκικών Πετρελαίων (ΤΡΑΟ) και των δραστηριοτήτων γεώτρησης, οι ερευνητικές και γεωτρητικές δραστηριότητες από τα σκάφη Oruc Reis στη Μεσόγειο και το Μπάρμπαρος Χαϊρεντίν Πασά στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και από τα γεωτρύπανα Φατίχ και Κανουνί και το πλοίο Denar-2 συνεχίζονται υπό τη συνοδεία και τον έλεγχο των δυνάμεων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και της αεροπορίας μας.
Μάλιστα, το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας παρουσιάζει χάρτη της υφαλοκρηπίδας με βάση τη συμφωνία που έχει υπογραφεί με την ΤΔΒΚ το 2011 και κοινοποιήθηκε στον ΟΗΕ εννέα χρόνια μετά, το 2020. Και σημειώνει το εξής:
«Οι περιοχές για τις τρέχουσες δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησης καθορίζονται σύμφωνα με τις επιστημονικές, τεχνικές προϋποθέσεις και ανάγκες, σύμφωνα με την υφαλοκρηπίδα μας (Εικόνα-1), όπως αυτή καθορίζεται στη Συμφωνία Καθορισμού Υφαλοκρηπίδας που υπογράψαμε με την ΤΔΒΚ το 2011, και τα όρια της οποίας κοινοποιήθηκαν στον ΟΗΕ στις 18 Μαρτίου 2020. Σε αυτό το πλαίσιο, καθορίζεται κι η περιοχή για τις έρευνες του Oruc Reis στα νοτιοδυτικά του κόλπου της Μερσίνας (Εικόνα-2) με την έκδοση της NAVTEX».
Δείτε τους χάρτες που δημοσίευσε η Τουρκία:
Πάντως, ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία Μανώλης Κωστίδης εξήγησε ότι χάρτης είχε κοινοποιηθεί στον ΟΗΕ και πριν από 1,5 χρόνο σε περίοδο μεγάλης έντασης με την Ελλάδα και τώρα η Άγκυρα τον φέρνει ξανά στο προσκήνιο.
Οι χάρτες και οι παράλληλες απειλές για έρευνες, αποτελούν συνέχεια των προκλητικών ενεργειών από την πλευρά της Τουρκίας. Πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μίλησε περί μονομερούς ανακήρυξης ΑΟΖ από την Τουρκία ενώ εστάλη και επιστολή στον ΟΗΕ με την οποίοι η Άγκυρα αμφισβητεί ανοιχτά την κυριαρχία ελληνικών νησιών.