Δημοσιογράφοι στην Τουρκία σχολιάζουν πως «ο Μητσοτάκης πρόλαβε το πακέτο των F35 και το έβαλε απέναντι στο δικό μας πακέτο με τα F16».

«Η Τουρκία θα παραλάβει τα F16 το 2028, η Ελλάδα όμως θα παραλάβει 40 F35», προσθέτουν, όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης.

Ο δημοσιογράφος του τηλεοπτικού δικτύου Haber Turk, Μετεχάν Ντεμίρ ανέφερε: «Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι πως πριν από λίγους μήνες στην επίσκεψη του Μητσοτάκη στις ΗΠΑ μπήκε η σκέψη και υπήρξε το αίτημα για την αγορά των F-35 από την Ελλάδα και με μεγάλη ταχύτητα ετοιμάστηκε το πακέτο αυτό στο Κογκρέσο και το πρόλαβαν στο δικό μας πακέτο αγοράς των F-16. H Ελλάδα σχεδιάζει να αγοράσει 30 ή και 40 F-35. Αλλά προσέξτε, η Τουρκία ήταν ιδρυτικό μελος του σχεδίου παραγωγής F-35, ήταν ένα από τα εννέα μέλη και η Τουρκία ήταν συμπαραγωγός χώρα.

Εμείς τώρα θα περιμένουμε και την έγκριση του Κογκρέσου, και θα προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τον Μπομπ Μενέντεζ τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων του Κογκρέσου ο οποίο βάζει εμπόδια από την άλλη θα μπούμε στη λίστα αναμονής για την αγορά και παραλαβή των. F-16. Eίναι όπως τα αυτοκίνητα κάνεις παραγγελία και περιμένεις. Tα F-16 θα τα παραλάβουμε το νωρίτερο το 2027 ή το 2028. Διότι υπάρχουν χώρες που προηγήθηκαν από εμάς».

Τουρκία: Ενόχληση για τη συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ

Στο μεταξύ, Τούρκοι αναλυτές εξηγούν τους λόγους της ενόχλησης της Τουρκίας από την συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ. «Οι Αμερικανοί θα προστατεύουν Κρήτη και Λάρισα, δεν θα μπορούμε να τους επιτεθούμε – Η ελληνική αεροπορία θα έχει μόνο επιθετική διάταξη προς την Τουρκία» σχολιάζουν.

Ο καθηγητής πανεπιστημίου του Αϊδινίου Οζγκιουρ Τορ ανέφερε: «Ας δούμε εδώ. Είναι η βάση της Σούδας, αν γίνει πόλεμος, μακάρι να μην γίνει, αλλά αν θα πρέπει να κάνουμε κάποια επιχείρηση προ τη Σούδα, η προς τη βάση της Λάρισας, τότε οι Αμερικανοί Θα προστατεύσουν αυτές τις περιοχές με τα δικά τους αντιαεροπορικα συστήματα καθώς εκεί θα διαθέτουν τις δικές τους δυνάμεις και τα δικά τους αεροσκάφη. Στην περίπτωση αυτή η Ελλάδα τις δικές τις αεροπορικές δυνάμεις θα τις έχει σε επιθετική διάταξη και αυτό έχει μεγάλη σημασία. Γι’ αυτό θέλησα να σας το δείξω πάνω στον χάρτη».

Διαβάστε ακόμη: