Ο φυλακισμένος Κούρδος ηγέτης, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, δήλωσε σήμερα ότι αποχωρεί από την ενεργό πολιτική και κάλεσε τους αξιωματούχους του κόμματός του να κάνουν «εμπεριστατωμένη αυτοκριτική» μετά τη χαμηλότερη των προσδοκιών επίδοση του HDP στις τουρκικές εκλογές τον περασμένο μήνα.

Το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP), που κατέβηκε στις τελευταίες εκλογές υπό την ομπρέλα του κόμματος Yesil Sol, εξασφάλισε το 8,79% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές της 14ης Μαΐου. Στις εκλογές του 2018 ωστόσο, το HDP είχε πάρει 11,7%.

«Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη από τον λαό μας που δεν μπορέσαμε να φέρουμε σε πέρας μια πολιτική αντάξιά του», δήλωσε ο πρώην ηγέτης του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Artigercek από τη φυλακή της Αδριανούπολης στη βορειοδυτική Τουρκία, όπου κρατείται. «Αν και θα συνεχίσω τον αγώνα μου με αντίσταση από τη φυλακή, όπως και όλοι οι σύντροφοί μου, αποσύρομαι από την ενεργό πολιτική σε αυτό το στάδιο», δήλωσε.

Ο Ντεμιρτάς ήταν συμπρόεδρος του HDP από το 2014 μέχρι το 2018. Παρότι έγκλειστος στη φυλακή από το 2016, παρέμεινε μια σημαντική πολιτική φυσιογνωμία στην τουρκική πολιτική σκηνή, στέλνοντας πολιτικά μηνύματα μέσω του λογαριασμού του στο Twitter στους περισσότερους από 2 εκατομμύρια ακολούθους του. Το HDP και οι σύμμαχοί του δεν πρότειναν κάποιον υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές και υποστήριξαν τον κύριο υποψήφιο της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Στον δεύτερο γύρο της 28ης Μαΐου, ο πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κέρδισε το 52,2% των ψήφων, παρατείνοντας την 20ετή παραμονή του στην εξουσία. Ο Κιλιτσντάρογλου πήρε 47,8%. Ο Ντεμιρτάς είπε πως θα παραμείνει μέλος του HDP και κάλεσε το κόμμα του να κάνει αυτοκριτική. «Αυτό που χρειαζόμαστε πιο πολύ είναι η εσωκομματική δημοκρατία. Όταν η εσωκομματική δημοκρατία μειώνεται, τα λάθη ακολουθούν το ένα το άλλο», είπε. Ο Ντεμιρτάς είχε θέσει υποψηφιότητα δύο φορές για πρόεδρος, το 2014 και το 2018.

Είπε πως πριν από τις εκλογές είχε πει στην ηγεσία του HDP πως ήταν διατεθειμένος να θέσει υποψηφιότητα και πάλι, όμως η προσφορά του απορρίφθηκε. «Η υποψηφιότητά μου θα μπορούσε να είχε αυξήσει τις ψήφους μας. Όμως, ακόμη δεν γνωρίζω γιατί απορρίφθηκε», δήλωσε.

Ο 49χρονος Ντεμιρτάς είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση τριών ετών για προσβολή του προέδρου. Παραμένει στη φυλακή και κινδυνεύει να καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη, σε μια δίκη με περισσότερους από 100 άλλους πολιτικούς του HDP, κατηγορούμενος ότι υποκίνησε τις διαδηλώσεις του 2014, κατά τις οποίες δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Στην ομιλία, μετά τη νίκη του, στις 28 Μαΐου, ο Ερντογάν είπε πως η απελευθέρωση του Ντεμιρτάς δεν είναι πιθανή και τον αποκάλεσε «τρομοκράτη». Ο Κιλιτσντάρογλου είχε δεσμευτεί ότι, εάν κέρδιζε τις εκλογές, τότε η Τουρκία θα συμμορφωνόταν με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που ζητούν την απελευθέρωση του Ντεμιρτάς.

Διαβάστε ακόμη: