Σήμερα (05/06), ο Χακάν Φιντάν ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντά του στο Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, διαδεχόμενος τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία του κράτους και του έθνους μας», τόνισε ο Φιντάν κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής.

Παράλληλα, δεσμεύθηκε να συνεχίσει την προώθηση του οράματος της εθνικής εξωτερικής πολιτικής που βασίζεται στην κυριαρχία της βούλησης του έθνους. Ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του, ακολούθησε επιχειρηματική και ανθρωπιστική εξωτερική πολιτική και προστάτευσε τα συμφέροντα της Τουρκίας, σε όλον τον κόσμο.

«Παραδίδω τη σημαία του Υπουργείου Εξωτερικών, την οποία έφερα για οκτώ χρόνια, έξι μήνες και δεκατρείς ημέρες, στον αδελφό μου, Χακάν Φιντάν», προσέθεσε. Ο 55άχρονος Φιντάν, ο οποίος διετέλεσε επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών (MIT) από το 2010, διορίσθηκε προχθές (03/06) Υπουργός Εξωτερικών από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά.

Βασικό θέμα στην ατζέντα του, είναι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, σύμφωνα με τη Hürriyet. «Στην Ελλάδα, όπου θα διεξαχθούν εκλογές στις 25 Ιουνίου, η επανεκλογή του πρώην Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, θεωρείται βέβαιη. Μετά τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης, τόσο η Αθήνα όσο και η Άγκυρα αναμένεται να διατηρήσουν το ήπιο κλίμα που ακολούθησε τους σεισμούς», τονίσθηκε στο ρεπορτάζ.

Ακόμη, αναφέρθηκαν και οι άλλες προτεραιότητες του Φιντάν, όπως το ενταξιακό της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, οι σχέσεις με τη Ρωσία με δεδομένη την εισβολή στην Ουκρανία, το θέμα των F–16 με την Ουάσινγκτον, η αποστολή στρατευμάτων στο Κόσοβο, η εξομάλυνση των δεσμών με τις χώρες του κόλπου, η σχέση με την Αρμενία και η δραστηριότητα στη Συρία.

Διαβάστε ακόμη: