Η τουρκική κυβέρνηση κινείται για το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, που παραμένει κλειστή από το 1971, γράφει η τουρκική εφημερίδα Karar.

Με πρωτοσέλιδο τίτλο «Έκπληξη στη Θεολογική Σχολή», η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Τούρκος υπουργός Παιδείας Γιουσούφ Τεκίν, που είναι επικεφαλής των προετοιμασιών, επισκέφθηκε τη Σχολή και συναντήθηκε με αρμόδιους. Παράλληλα, έλαβε τις απόψεις πρώην υπουργών, που είχαν εργαστεί στο παρελθόν για το θέμα. «Προσωπικά, θα ήθελα να επαναλειτουργήσει», είπε ο Τεκίν.

Η επαναλειτουργία της Σχολής, όπως αναφέρει η εφημερίδα, εξετάζεται στο πλαίσιο του «δεύτερου κύματος μεταρρυθμίσεων» που προετοιμάζεται από την τουρκική κυβέρνηση, μετά τις τοπικές εκλογές στις 31 Μαρτίου. Ωστόσο, το περιεχόμενό τους δεν έχει διευκρινιστεί.

karar1

Τι πρότεινε κατά την επίσκεψή του στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Στις 29 Μαΐου, ο Τούρκος υπουργός, συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία, επισκέφθηκε τη Σχολή και «συναντήθηκε με τους αρμόδιους του Πατριαρχείου και της ρωμαίικης κοινότητας».

«Αναφέροντας ότι το κτίριο έχει ιστορική σημασία, ο Τεκίν πρότεινε οι εργασίες αποκατάστασης να πραγματοποιηθούν πιστά στην αρχική αρχιτεκτονική τους. Επισκέφθηκε, επίσης, τη βιβλιοθήκη του σχολείου, η οποία φιλοξενεί 80.000 τόμους», προστίθεται.

«Κλειστή για περισσότερα από 50 χρόνια, το αίτημα για επαναλειτουργία της Σχολής έχει τεθεί κατά καιρούς και μία νέα πρωτοβουλία έχει ξεκινήσει. Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση εκπονεί μία ολοκληρωμένη μελέτη για το άνοιγμα της Σχολής. Στο πλαίσιο των εργασιών που συντονίζει ο υπουργός Εθνικής Παιδείας, Γιουσούφ Τεκίν, διερευνώνται τα νομικά και πολιτικά βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Ο Τεκίν πραγματοποιεί, επίσης, ορισμένες συναντήσεις για αυτό το θέμα», σημειώνεται.

Στην ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν

Σύμφωνα με την Karar, το θέμα τέθηκε ξανά κατά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα πριν από τρεις εβδομάδες.

Στο δημοσίευμα της Karar, μεταξύ άλλων, σημειώνεται: «Στις 13 Μαΐου, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, είχε επίσης στην ατζέντα του τη Θεολογική Σχολή. Αναφέρεται ότι ο Μητσοτάκης ζήτησε από τον Ερντογάν να λάβει μέτρα για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής. Ο Ερντογάν, από την άλλη πλευρά,είχε δηλώσει στην «Καθημερινή» ότι η τουρκική κυβέρνηση εργάζεται για το άνοιγμα της Σχολής και αναμένει από την Ελλάδα εποικοδομητική προσέγγιση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η «τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα στον τομέα της εκπαίδευσης».

Διαβάστε ακόμη