Περίπου 22 εταιρείες έχουν ξεκινήσει αρχικές δημόσιες εγγραφές (IPO) στην αγορά της Τουρκίας το πρώτο εξάμηνο του 2023, σύμφωνα με στοιχεία από το Κεντρικό Αποθετήριο Αξιών (MKK).

Αυτές οι εταιρείες συγκέντρωσαν συνολικά 26,4 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες από τις IPOs την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου, ενώ υπενθυμίζεται ότι σε ολόκληρο το 2022, 40 εταιρείες εισήχθησαν στο Τουρκικό χρηματιστήριο, αντλώντας 19,3 δισεκατομμύρια λίρες από IPOs

 Ξεχωριστά στοιχεία από την Τουρκική Ένωση Κεφαλαιαγορών (TSPB), έδειξαν ότι το μέγεθος των περιουσιακών στοιχείων των τοπικών επενδυτών στην αγορά μετοχών αυξήθηκε κατά 156% τον Ιούνιο σε σχέση με το προηγούμενο έτος φτάνοντας τα 1,94 τρισεκατομμύρια λίρες.

Η αύξηση της κατοχής μετοχών από επενδυτών το πρώτο εξάμηνο του έτους σε σύγκριση με την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου του 2022 ήταν στο μέτριο 5,5%, ανέφερε το TSPB, συνδέοντας την περιορισμένη άνοδο με τις αβεβαιότητες που σχετίζονται με τις εκλογές του Μαΐου. Σε ετήσια βάση, η απόδοση των μετοχών ήταν πάνω από τον πληθωρισμό, ωστόσο, οι αποδόσεις των μετοχών παρέμειναν κάτω από τον πληθωρισμό το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, ανέφερε.

Ο αριθμός των επενδυτών στην αγορά της Κωνσταντινούπολης αυξήθηκε κατά 689.000 από το τέλος του 2022 σε 4,5 εκατομμύρια, σύμφωνα με την κεφαλαιαγορά. Ο αριθμός των ενεργών επενδυτών, που πραγματοποίησαν τουλάχιστον μία συναλλαγή, στην αγορά  αυξήθηκε κατά 620.000 από ένα χρόνο σε 3,77 εκατομμύρια τον Ιούνιο.

Διαβάστε περισσότερα