Η υποψηφιότητα του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές της 14ης Μαΐου είναι παράτυπη, εκτιμά ο πρώην πρόεδρος του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK), Τουφάν Αλγκάν, βάζοντας βόμβα στο πολιτικό σκηνικό.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Yeniçağ, ο Αλγκάν υποστήριξε πως, βάσει του Συντάγματος και της νομοθεσίας, ο Τούρκος πρόεδρος δεν μπορεί να είναι υποψήφιος για τρίτη φορά. Αυτή την άποψη έχει εκφράσει μάλιστα στο παρελθόν ο πρόεδρος του CHP και υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

«Μπορεί να είναι υποψήφιος μόνο αν η Εθνοσυνέλευση προκηρύξει πρόωρες εκλογές», είπε ο ο Αλγκάν που ήταν επικεφαλής του YSK από το 1996 έως το 2004.

Ο Αλγκάν είπε ακόμη ότι και το 2002 είχε προκύψει δίλημμα για το αν ο Ερντογάν θα μπορούσε να είναι βουλευτής, παρά την καταδίκη του βάσει του άρθρου 312 για τον Ποινικό Κώδικα. Τότε ο Ερντογάν είχε τοποθετήσει τον εαυτό του, πρώτο υποψήφιο στην πρώτη εκλογική περιφέρεια της Κωνσταντινούπολης και πρώτο στον εκλογικό κατάλογο. Έτσι κατάφερε να μπει στην προσωρινή λίστα για το Κοινοβούλιο.

Αν και ο Αλγκάν είχε ψηφίσει πώς δεν μπορεί να είναι υποψήφιος ο Ερντογάν (το YSK είχε αποφανθεί με 4-3 κατά της υποψηφιότητας), ούτε η κυβέρνηση ούτε η αντιπολίτευση κατέθεσαν κάποια ένσταση για τους εκλογικούς καταλόγους και έτσι δεν συνέβη τίποτα.

Για αυτές τις εκλογές, το Ανώτατο Εκλογικό Σύμβουλο στις 24 Μαρτίου αποδέχθηκε ομόφωνα το αίτημα του Ερντογάν να είναι υποψήφιος για τρίτη φορά.

Κυβερνητικοί κύκλοι σημειώνουν ότι δεν υπάρχει νομικό κώλυμα να είναι ο Ερντογάν ξανά υποψήφιος, καθώς το σύστημα είναι νέο και ο ρόλος του προέδρου είναι διαφορετικός μετά τη μεταρρύθμιση του Συντάγματος το 2017. Το Άρθρο 101 του τουρκικού Συντάγματος βάζει όριο δύο θητειών στον πρόεδρο.

Διαβάστε περισσότερα