Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας σχεδιάζει περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής μετά την άρση των προβλέψεων για τον πληθωρισμό για τα επόμενα δύο χρόνια, με την κορύφωση που αναμένεται τον προσεχή Μάιο έως και 75%.

H κυβερνήτης Hafize Gaye Erkan ανακοίνωσε μια νέα εκτίμηση στο τέλος του 2023 ο πληθωρισμός θα φθάσει το 65%, από την προηγούμενη πρόβλεψη για 58%, και είπε ότι η αύξηση των τιμών θα ολοκληρωθεί το επόμενο έτος στο 36% σε μια αναθεώρηση από 33%.

Μιλώντας σε εκδήλωση στην Άγκυρα, η Ερκάν είπε ότι αναμένει αποπληθωρισμό από το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους. «Η νομισματική σύσφιξη θα συνεχιστεί έως ότου σημειωθεί αξιοσημείωτη βελτίωση του πληθωρισμού», είπε h Ερκάν.

Η τριμηνιαία έκθεση έχει αποκτήσει νέα σημασία από τον διορισμό της Erkan τον Ιούνιο, με τους αξιωματούχους να λένε τώρα ότι θέλουν να δέσουν τη νομισματική πολιτική στην προβλεπόμενη πορεία για τις τιμές καταναλωτή, σε αντίθεση με τον τρέχοντα ρυθμό πληθωρισμού.

Το Bloomberg Economics ανέμενε ότι θα αυξηθεί κατά περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες για εφέτος και το επόμενο έτος. Καθώς η προσοχή στρέφεται προς το επόμενο έτος, η δυναμική του πληθωρισμού έχει δείξει ελάχιστα σημάδια επιβράδυνσης, αν και οι αυξήσεις των τιμών επιβραδύνονται σε μηνιαία βάση. Σε ετήσιους όρους, η αύξηση των τιμών στην Τουρκία τρέχει πάνω από 12 φορές τον επίσημο στόχο και πιθανώς επιταχύνθηκε κοντά στο 62% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τη διάμεση πρόβλεψη οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg. Ξεπέρασε για λίγο το 85% πέρυσι.

«Αναμένουμε από την κεντρική τράπεζα να σταματήσει τον κύκλο σύσφιξης ενόψει των τοπικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τον Μάρτιο και να επαναλάβει τις αυξήσεις επιτοκίων μόνο το δεύτερο τρίμηνο του 24ου. Αυτό είναι πιθανό να έχει ως αποτέλεσμα η τράπεζα να διατηρήσει μια πιο αυστηρή στάση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» αναφέρει το πρακτορείο στο Outlouk.

Διαβάστε ακόμη: