Η Ισπανία «έχασε» τα… σκήπτρα του δημοφιλέστερου προορισμού, καθώς το σύμπλεγμα εθνών Μεγάλης Βρετανίας, Βόρειας Ιρλανδίας, Σκωτίας και Ουαλίας βρέθηκε στην πρώτη θέση των προτιμήσεων.
Το εφετινό καλοκαίρι σηματοδοτεί μία –τρόπον τινά– επιστροφή στα δεδομένα προ της πανδημίας του κορωνοϊού, αφού τα ταξίδια επιστρέφουν έπειτα από δύο έτη περιορισμών σε κάθε είδους μετακίνηση.
Το τελικό αποτέλεσμα της έκθεσης της Mastercard όσον αφορά τις εφετινές ταξιδιωτικές τάσεις γνωστοποιήθηκε σήμερα (20/05), αν και είχε κατοχυρωθεί από τον περασμένο Μάρτιο.
Η αναβίωση του Ηνωμένου Βασιλείου ως «καυτή» τοποθεσία οφείλεται εν μέρει στην οριστική απόφαση της κυβέρνησης για κατάργηση των εναπομεινάντων περιορισμών, σημαίνοντας το τέλος των αυστηρών μέτρων ύστερα από σχεδόν δύο χρόνια.
Από την πρώτη στιγμή μετά την πλήρη χαλάρωσή τους, οι κρατήσεις πτήσεων αυξήθηκαν από 59% κάτω από τα επίπεδα του 2019, σε 40% πάνω από την περίοδο πριν από την πανδημία σε περίπου έξι εβδομάδες, σύμφωνα με την έρευνα.
Οι ταξιδιώτες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική συρρέουν επίσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, περισσότερο από οιαδήποτε άλλη χώρα.
«Εάν οι κρατήσεις πτήσεων συνεχίσουν με τον τρέχοντα ρυθμό τους, εκτιμάται ότι θα πετάξουν 1.5 δισεκατομμύρια περισσότεροι επιβάτες παγκοσμίως το 2022 σε σύγκριση με πέρυσι», επισημάνθηκε.
Η Ευρώπη θα «αντικρίσει» τη μεγαλύτερη αύξηση, με –κατά προσέγγιση και βάσει προβλέψεων– 550 εκατομμύρια περισσότερες πτήσεις, σε σύγκριση με το 2021.
Αφίξεις και πληρότητες «αγγίζουν» τις επιδόσεις – ρεκόρ του 2019
Παράλληλα και ο ελληνικός τουρισμός φαίνεται πως επανέρχεται στα –υψηλά– επίπεδα προ πανδημίας.
Τόσο οι αφίξεις στα αεροδρόμια της χώρας μας όσο και οι κρατήσεις αρχίζουν να προσεγγίζουν –ή και σε ορισμένες περιπτώσεις να ξεπερνούν– τις υψηλές… «πτήσεις» που είχαν καταγραφεί το 2019, ένα έτος – ρεκόρ για τον βασικό τομέα εσόδων.
Οι πρώτες συγκλίσεις με τα δεδομένα πριν από το ξέσπασμα του κορωνοϊού εμφανίζονται ήδη από τον περασμένο Απρίλιο, κατά τη διάρκεια του οποίου η επιβατική κίνηση στα 14 μεγαλύτερα περιφερειακά αεροδρόμια ήταν μόλις 2.3% χαμηλότερη από εκείνη του 2019.
Το γεγονός πως συνέπεσε και ο εορτασμός του Πάσχα (Ορθοδόξων και Καθολικών), λειτούργησε ενισχυτικά. Μάλιστα, ορισμένοι αερολιμένες κατέγραψαν ισχυρότερη κίνηση σε σύγκριση με αυτή του 2019. Για παράδειγμα, το μικρό αεροδρόμιο του Άκτιου έχει υπερδιπλασιάσει τον αριθμό των επιβατών.
Στη Σκιάθο, αυξήθηκε κατά 23.2%, έναντι της περιόδου πριν από τρία χρόνια, με το αντίστοιχο ποσοστό να ανέρχεται σε 7.38% στη Ρόδο, 5.32% στην Κω και 10.5 % στη Ζάκυνθο. Στα Χανιά, εντοπίζεται η απόλυτη ισορροπία στον δείκτη.
Οι προβλέψεις επιβεβαιώνονται και στις πληρότητες καταλυμάτων
Οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία παρουσιάζουν, επίσης, σημαντικότατη αύξηση, τόσο σε εκείνα του κέντρου της Αθήνας, όσο και των νησιών.
Στα παραθαλάσσια θέρετρα, που άνοιξαν ήδη από το Πάσχα, τα υψηλής κατηγορίας καταγράφουν πληρότητες της τάξεως του 80% – 90%, με τα καταλύματα δύο και τριών αστέρων να βρίσκονται σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα.
Τα στοιχεία του προηγούμενου μήνα και του Μαΐου δείχνουν πως οι αισιόδοξες εκτιμήσεις για την πορεία του τουρισμού, αλλά και των εσόδων που είχαν διατυπώσει το προηγούμενο διάστημα στελέχη του τουρισμού και των αερομεταφορών, πιθανότατα να επιβεβαιωθούν.
Το στοίχημα για προσέγγιση των επιπέδων του 2019 στην «καρδιά» της θερινής σεζόν, φαίνεται ότι κερδίζεται, πάρα τον πόλεμο στην Ουκρανία.