Τόσο οι αφίξεις στα αεροδρόμια της χώρας μας όσο και οι κρατήσεις αρχίζουν να προσεγγίζουν –ή και σε ορισμένες περιπτώσεις να ξεπερνούν– τις υψηλές… «πτήσεις» που είχαν καταγραφεί το 2019, ένα έτος – ρεκόρ για τον βασικό τομέα εσόδων.

Οι πρώτες συγκλίσεις με τα δεδομένα πριν από το ξέσπασμα του κορωνοϊού εμφανίζονται ήδη από τον περασμένο Απρίλιο, κατά τη διάρκεια του οποίου η επιβατική κίνηση στα 14 μεγαλύτερα περιφερειακά αεροδρόμια ήταν μόλις 2.3% χαμηλότερη από εκείνη του 2019.

Το γεγονός πως συνέπεσε και ο εορτασμός του Πάσχα (Ορθοδόξων και Καθολικών), λειτούργησε ενισχυτικά.

Μάλιστα, ορισμένοι αερολιμένες κατέγραψαν ισχυρότερη κίνηση σε σύγκριση με αυτή του 2019.

Για παράδειγμα, το μικρό αεροδρόμιο του Άκτιου έχει υπερδιπλασιάσει τον αριθμό των επιβατών.

Στη Σκιάθο, αυξήθηκε κατά 23.2%, έναντι της περιόδου πριν από τρία χρόνια, με το αντίστοιχο ποσοστό να ανέρχεται σε 7.38% στη Ρόδο, 5.32% στην Κω και 10.5 % στη Ζάκυνθο. Στα Χανιά, εντοπίζεται η απόλυτη ισορροπία στον δείκτη.

Οι προβλέψεις επιβεβαιώνονται και στις πληρότητες καταλυμάτων

Οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία παρουσιάζουν, επίσης, σημαντικότατη αύξηση, τόσο σε εκείνα του κέντρου της Αθήνας, όσο και των νησιών.

Στα παραθαλάσσια θέρετρα, που άνοιξαν ήδη από το Πάσχα, τα υψηλής κατηγορίας καταγράφουν πληρότητες της τάξεως του 80% – 90%, με τα καταλύματα δύο και τριών αστέρων να βρίσκονται σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα.

Τα στοιχεία του προηγούμενου μήνα και του Μαΐου δείχνουν πως οι αισιόδοξες εκτιμήσεις για την πορεία του τουρισμού, αλλά και των εσόδων που είχαν διατυπώσει το προηγούμενο διάστημα στελέχη του τουρισμού και των αερομεταφορών, πιθανότατα να επιβεβαιωθούν.

Το στοίχημα για προσέγγιση των επιπέδων του 2019 στην «καρδιά» της θερινής σεζόν, φαίνεται ότι κερδίζεται, πάρα τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Βάσει των προγραμμάτων των υπεύθυνων στους τομείς των μεταφορών και της φιλοξενίας, όσο εντείνεται η τουριστική περίοδος, τόσο το χάσμα των επιδόσεων ανάμεσα στο 2019 και την εφετινή χρονιά θα «γεφυρώνεται».

Ωστόσο, όπως εξηγούν άνθρωποι της αγοράς, παρά τη διαφαινόμενη δυναμική επιστροφή της κίνησης, το ζητούμενο είναι να υπάρξει αντίστοιχη επιτυχία σε όλο το διάστημα του έτους. Αυτό, όμως, διευκρινίζεται ότι πρόκειται να συμβεί αργότερα.