Με πολύ υψηλές πληρότητες για την εποχή κινείται ο Σεπτέμβριος ενώ και ο Οκτώβριος στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς όπως είναι τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου τρέχει με κρατήσεις στα ξενοδοχεία που αγγίζουν το 70%, λόγω κυρίως γερμανικών και βρετανικών tour operators, όπως Alltours, Tui, Jet2.com, με την επέκταση της σεζόν να είναι μια πραγματικότητα.

Οι ξενοδόχοι δεν μπορούν να κρύψουν την ικανοποίηση τους από τις επιδόσεις της σεζόν, αν και είναι στα «κάγκελα» όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στον ΟΤ, λόγω της κυβερνητικής πολιτικής που προβλέπει αύξηση του τέλους κλιματικής αλλαγής αλλά και τους τέλους παρεπιδημούντων.

Μάλιστα για το θέμα αυτό η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων συγκαλεί σήμερα σύσκεψη ‘όλων των προέδρων των ξενοδοχειακών ενώσεων της χώρας.

Ισχυρή ζήτηση από Γερμανούς και Βρετανούς

Η ζήτηση παραμένει ισχυρή με τους Γερμανούς και βρετανούς να συνεχίσουν να ταξιδεύουν προς τη χώρα μας.

Το θετικό momentum για τον Οκτώβριο επιβεβαιώνεται από τα διαθέσιμα στοιχεία Airdata tracker του INSETE που δείχνουν ότι τον Οκτώβριο οι προγραμματισμένες πτήσεις ανέρχονται στις 2.908.335 θέσεις, αυξημένες κατά αυξημένες κατά  6,2% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Οι προγραμματισμένες θέσεις από την Γερμανία φτάνουν τον Οκτώβριο τις 622.000 από τη Γερμανία και τις 590.000 από την Μεγάλη Βρετανία.

Επίσης φαίνεται ότι σε ορισμένες περιοχής να επιτυγχάνεται και μία μικρή επέκταση της σεζόν μέχρι τις 15 Νοεμβρίου κυρίως σε Δωδεκάνησα (Ρόδο και Κω) αλλά και Κρήτη.

Το Costa Navarino

Επίσης μία ικανοποιητική εικόνα καταγράφεται στη Νοτιοδυτική Πελοπόννησο όπου η παρουσία του Costa Navarino, κράτα την «αγορά» ανοικτή σχεδόν και όλο τον Νοέμβριο.

Υπάρχει φέτος μία μικρή επέκταση της σεζόν κατά 10 ημέρες περίπου στο Νότιο Αιγαίο σημειώνει στον ΟΤ η πρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) Κωνσταντίνα Σβύνου που διατηρεί και ξενοδοχειακή μονάδα στη Κω, συμπληρώνοντας ότι μέχρι τι 9-10 Νοεμβρίου υπάρχουν κρατήσεις και μονάδες εν λειτουργία.

Ο Οκτώβριος πηγαίνει πολύ καλά με βάση τις μέχρι τώρα κρατήσεις με πληρότητες στο 65-70% ενώ με τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής «μπορεί να ανέβουμε και παραπάνω», προσθέτει.

Φαίνεται εκτιμά η κα. Σβύνου να παγιώνεται μία τάση, λόγω του καιρού αλλά και του γεγονότος ότι αυτή την περίοδο το τουριστικό προϊόν γίνεται πιο προσιτό να επεκτείνεται η ζήτηση προς τις ακραίες ημερομηνίες της σεζόν.

Οι προϋποθέσεις

Συμβαίνει λέει από την πλευρά του ο Πρόεδρος της FedHATTA Λύσανδρος Τσιλίδης να υπάρχουν εκτάκτως κάποια group που θέλουν να ταξιδέψουν τον Νοέμβριο, γεγονός θετικό αλλά αυτό δεν σημαίνει και αυτό που ίσως είναι ζητούμενο για όλους μια συνολική επέκταση της σεζόν, η οποία απαιτεί άλλες προϋποθέσεις, όπως σημειώνει.

Είναι γεγονός ότι μια μόνιμη επέκταση της σεζόν προϋποθέτει συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων (ξενοδοχεία, μονάδες εστίασης, και πολιτείας) στις δημοφιλείς περιοχές που προσφέρονται για αυτό τον σκοπό, κάτι όμως  που προς το παρόν δεν υφίσταται.

Οι Γερμανοί επιταχυντές των αφίξεων

Την ισχυρή ζήτηση διακοπών καταγράφον και διεθνείς tour operators όπως ο γερμανικός alltours, ο οποίος επεκτείνει την προσφορά πτήσεων για δημοφιλείς μεσογειακούς προορισμούς μέχρι τον Νοέμβριο.

Όπως ανακοίνωσε προς τους πελάτες της στη Γερ,ναία «με την Alltours, μπορείτε να περάσετε τις διακοπές σας αυτό το φθινόπωρο στην Κρήτη μέχρι τις 24 Νοεμβρίου και στη Ρόδο μέχρι τις 9 Νοεμβρίου και να επιστρέψετε στο Ντίσελντορφ, τη Φρανκφούρτη ή το Μόναχο, με απευθείας πτήση της Condor ή της Aegean.

Και οι δύο προορισμοί προσφέρουν επίσης ένα καλοκαιρινό κλίμα το φθινόπωρο με θερμοκρασίες άνω των 20 °C και ιδανικές συνθήκες για την επίσκεψη στους εντυπωσιακούς αρχαιολογικούς χώρους».

Ο γερμανικός tour operator προσφέρει πακέτα μέχρι τον Νοέμβριο και σε άλλους προορισμού στη Μεσόγειο σε Τουρκία και Ισπανία.

Επιπλέον 39 πτήσεις από την TUI

Επίσης η TUI έχει ήδη ανακοινώσει παράταση της τουριστικής περιόδου για τους ταξιδιώτες από τη Γερμανία με προορισμό την Κρήτη μέχρι τις 23 Νοεμβρίου με 39 επιπλέον πτήσεις, ενώ για Ρόδο και Κω επεκτείνει τις πτήσεις μέχρι τις 9 Νοεμβρίου.

Πτήσεις μέχρι τον Νοέμβριο έχει ανακοινώσει και ο βρετανικός όμιλος Jet2.com. Ωστόσο και άλλοι μικρότεροι tour operators παρέχουν πακέτα μέχρι και τον Νοέμβριο.

Τέλος στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο η παρουσία της Costa Navarino λειτουργεί ενισχυτικά για μια παράταση της τουριστικής σεζόν καθώς το Romanos θα παραμείνει ανοικτό και τον Νοέμβριο φιλοξενώντας αθλητικές εκδηλώσεις και συνέδρια.

Διαβάστε ακόμη: