Το «κλειδί» για την επιστροφή στην κανονικότητα των διεθνών ταξιδιών φαίνεται πως αποτελούν οι εμβολιασμοί κατά του Covid-19. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Forward Keys δυο τουριστικοί προορισμοί, και συγκεκριμένα η Ελλάδα αλλά και η Ισλανδία, που έχουν ανακοινώσει ότι θα υποδεχθούν τους τουρίστες με «πιστοποιητικό εμβολιασμού» αυτό το καλοκαίρι είδαν τις αεροπορικές κρατήσεις τους να αυξάνονται ραγδαία από την ημέρα της ανακοίνωσης μέχρι σήμερα.

Γράφει η Ειρήνη Θεοφανίδου

Την ίδια ώρα, σε τρεις άλλες αγορές, το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο όπου οι εκστρατείες εμβολιασμού των πολιτών τους είναι σε προχωρημένο στάδιο, μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι κυριολεκτικά με την βαλίτσα στο… χέρι αφού καταγράφεται μεγάλη άνοδος στις αναχωρήσεις από τα αεροδρόμια και των τριών περιοχών.

Εύσημα για την Ελλάδα

Το τελευταίο διάστημα διεθνή μέσα ενημέρωσης από μεγάλες αγορές όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο επιβραβεύουν την στάση της Ελλάδας για τα μέτρα που λαμβάνονται ως προς την ασφάλεια των τουριστών εφέτος το καλοκαίρι. Πρόσφατα ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, δήλωσε στο Sky Newsότι «ο τουρισμός είναι μια διεθνής δραστηριότητα που βασίζεται στην εμπιστοσύνη, γιαυτό είναι επίσης πολύ σημαντικό να συνεργαζόμαστε σε ευρωπαϊκό επίπεδο ή και ακόμα ευρύτερα».

Όπως είπε «έχουμε ένα πολύ ολοκληρωμένο, ώριμο και επαγγελματικό σχέδιο για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των πολιτών μας και βεβαίως οποιουδήποτε έρχεται στην Ελλάδα. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για εμάς. Αυτή είναι η συνταγή, αν θέλετε, της επιτυχίας μας έως τώρα, ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας».

Σύμφωνα με την έρευνα του Forward Keys η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της λίστα των πιο δημοφιλών προορισμών για τους Βρετανούς ταξιδιώτες αυτό το καλοκαίρι, τόσο που τα επιβεβαιωμένα εισιτήρια για ταξίδια μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου καταγράφουν άνοδο 12% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Επίσης η έρευνα αποκαλύπτει ότι οι 7 από τους 10 πιο «ανθεκτικούς» προορισμούς στην Ευρώπη είναι ελληνικοί, με το νησί της Μυκόνου να ηγείται, όπου οι καλοκαιρινές κρατήσεις ανέρχονται στο 55% του αντίστοιχου διαστήματος πριν ξεσπάσει η πανδημία του Covid-19.

Τα σχέδια της κυβέρνησης για τον Τουρισμό

 

Οι εμβολιασμοί «κινούν» τον κλάδο

Η συσχέτιση μεταξύ της ανακοίνωσης χαλαρών ταξιδιωτικών περιορισμών και κρατήσεων αποδεικνύεται επίσης σε μεγάλο βαθμό από τα αεροπορικά εισιτήρια που εκδίδονται στις ΗΠΑ με προορισμό την Ισλανδία. Στις 26 Μαρτίου η κυβέρνησή της ανακοίνωσε ότι όλοι οι εμβολιασμένοι ταξιδιώτες θα εξαιρούνται από τους περιορισμούς εισόδου και το επίπεδο των εκδοθέντων εισιτηρίων αυξήθηκε στο 158% από αυτό που ήταν κατά τη διάρκεια της αντίστοιχης εβδομάδας το 2019.

Σύμφωνα με την έρευνα η σχέση μεταξύ του ποσοστού των εμβολιασμών και των εξερχόμενων ταξιδιών είναι ισχυρή καθώς οι καταναλωτές κερδίζουν εμπιστοσύνη. Για παράδειγμα οι κρατήσεις προς την Ευρώπη από το Ισραήλ που έχει εμβολιάσει πάνω από το 60% του πληθυσμού του βρίσκονται σήμερα στο 63% του επιπέδου του 2019 και οι κρατήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο που έχει εμβολιάσει πάνω από το 52% του πληθυσμού είναι 32% σε σχέση με το 2019.

Όπως λέει ο κ. Olivier Ponti, αντιπρόεδρος της Forward Keys: «Οι εμβολιασμοί φαίνεται να αποτελούν το κλειδί για την πορεία του τουριστικού κλάδου, καθώς οι χώρες που λαμβάνουν μέτρα για να καλωσορίσουν τους εμβολιασμένους ταξιδιώτες ανταμείβονται από την προτίμηση των τουριστών και καταγράφουν ραγδαία άνοδο στις αεροπορικές κρατήσεις. Βλέπουμε να επανέρχεται η εμπιστοσύνη στα εξερχόμενα ταξίδια από χώρες όπου υπήρξε επίσης επιτυχημένη διάθεση εμβολίων Covid-19».

Με το βλέμμα στις Βρυξέλλες

Στο «ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό» θα επικεντρωθεί η συζήτηση στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα λάβει χώρα στις 24 και 25 Μαΐου με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό των χωρών της Ε.Ε για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19. Παρά τις διαφωνίες μεταξύ Συμβουλίου και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εξακολουθούν να υπάρχουν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι θα υπάρξει πολιτική συμφωνία ως το τέλος του μήνα, ώστε το πιστοποιητικό να τεθεί σε λειτουργία τον Ιούνιο.

Η έγκαιρη υιοθέτηση και υλοποίησή του, όπως έχει πει ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ε.Ε., Σαρλ Μισέλ, θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για την επόμενη ημέρα του τουρισμού. Ορισμένα από τα κράτη τα οποία ανήκουν στην πρώτη ομάδα, όπως η Γαλλία, το Λουξεμβούργο, η Σουηδία, συμμετείχαν ήδη στην δοκιμή για το «πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό», όπως σημείωσε ο επίτροπος δικαιοσύνης της Ε.Ε., Ντιντιέ Ρέιντερς.

«Πολλά υποσχόμενη αρχή για τα πιστοποιητικά της Ε.Ε. για εμβολιασμό, τα τεστ και ανάρρωση για την COVID19» επισήμανε ο κ. Ρέιντερς και συμπλήρωσε ότι «περισσότερες χώρες θα ακολουθήσουν αυτή την εβδομάδα και την επόμενη». Στο πρώτο γκρουπ που θα λάβει μέρος στις δοκιμές ανήκει και η Ελλάδα, όπως είχε σημειώσει ανώτατος κοινοτικός αξιωματούχος.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.