Τα λουκέτα της εποχής της πανδημίας εγκαινίασαν την άνοδο των “ταξιδιωτικών εμπειριών” – ή δραστηριοτήτων με νόημα και σκοπό, οι οποίες κάνουν μια βαθύτερη και συχνά πιο αργή κατάδυση σε έναν προορισμό.

Δεν αρκεί πλέον να πηγαίνει κανείς απλώς σε έναν τόπο- πολλοί θέλουν να μάθουν γι’ αυτόν και να μεταμορφωθούν πνευματικά κατά τη διάρκεια της διαδρομής.

Αν αυτό ακούγεται δύσκολο για μια καλοκαιρινή απόδραση, η εταιρεία πολυτελών ταξιδιών Virtuoso ζήτησε από 20.000 ταξιδιωτικούς συμβούλους της να μοιραστούν τις κορυφαίες εμπειρίες τους για το 2024.

Σύμφωνα με το CNBC ακολουθούν οι εννέα “must-have” εμπειρίες που βρέθηκαν στην κορυφή της λίστας.

1. Τουρισμός στο νυχτερινό ουρανό

Ενώ ο παραδοσιακός τουρισμός επικεντρώνεται στο να γεμίζει με δραστηριότητες τις ώρες της ημέρας, ο τουρισμός του σκοτεινού ουρανού αφορά τις νύχτες.

Η εστίαση είναι στα θαύματα του νυχτερινού ουρανού – από την παρατήρηση των άστρων μέχρι τη θέαση του Βόρειου Σέλας, αν και τα ταξίδια μπορεί να περιλαμβάνουν και εκδρομές για να δείτε νυχτόβια ζώα.

Unsplash

Το Virtuoso συνιστά ταξίδια στη Νορβηγία, την Ισλανδία και τον Καναδά, ενώ σημειώνει ότι οι ταξιδιώτες που τους αρέσει ο πιο ζεστός καιρός μπορούν να δουν την ολική έκλειψη ηλίου στις 8 Απριλίου στο Βόρειο Μεξικό.

Από το Μπλάνκο του Τέξας έως την Αλμπάνια της Ισπανίας, οι ταξιδιώτες μπορούν επίσης να επισκεφθούν ένα από τα 200 μέρη σε 22 χώρες που έχουν χαρακτηριστεί ως “Dark Sky Place” από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό DarkSky International.

2. ‘Αργά’ σαφάρι

Τα σαφάρι βρίσκονται στην κορυφή της λίστας Bucket πολλών ταξιδιωτών, αλλά δεν πρέπει να είναι πολύ κολλημένοι στην εύρεση των “Big Five” – όπως το λιοντάρι, η λεοπάρδαλη, ο ρινόκερος, ο ελέφαντας και ο αφρικανικός βούβαλος.

Τα “αργά σαφάρι” επικεντρώνονται στην πλήρη ποικιλία της ζωικής ζωής και των τοπίων της Αφρικής, “παρέχοντας το ιδανικό αντίβαρο στην πιο αδρεναλινογόνο μετανάστευση των γκνου και το κυνήγι λιονταριών”, σύμφωνα με το Virtuoso.

Unsplash

“Τα αργά σαφάρι προσφέρουν την ευκαιρία να απολαύσετε κάποια από τα λιγότερο μυστικά άγρια ζώα της Αφρικής και με πιο χαλαρούς ρυθμούς”, δήλωσε η Misty Belles, αντιπρόεδρος παγκόσμιων δημοσίων σχέσεων της εταιρείας. “Από την παρατήρηση πουλιών μέχρι τη θέαση αυτού που ο οδηγός μας θεώρησε ως το απόλυτο spoting – ένα ααρντβάρκ – τα επιτυχημένα σαφάρι μπορούν να επεκταθούν πέρα από τα Big Five”.

3. Ευεξία ως τρόπος ζωής

Οι προορισμοί ευεξίας υπάρχουν παντού, αλλά το Virtuoso συνιστά να ξεφύγετε από το άγχος στην “πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου ή στη χώρα του χαμόγελου” – αντίστοιχα, το Μπουτάν ή την Ταϊλάνδη.

Ο διάσημος δείκτης Ακαθάριστης Εθνικής Ευτυχίας ή GNH του Μπουτάν μετρά τη συλλογική ευτυχία και ευημερία του πληθυσμού. Θεσμοθετήθηκε το 2008 και αποτελεί σημαντική κινητήρια δύναμη πίσω από την τουριστική και οικονομική πολιτική της χώρας.

Είναι επίσης λιγότερο δαπανηρή η επίσκεψή σας μετά την προσωρινή μείωση στο μισό του ημερήσιου τέλους βιώσιμης ανάπτυξης των 200 δολαρίων.

Unsplash

Όσον αφορά την Ταϊλάνδη, οι σύμβουλοι του Virtuoso προτείνουν “γνωστές περιοχές όπως το Chiang Mai και το Koh Samui” καθώς και πιο απομονωμένα σημεία.

Το InterContinental Khao Yai Resort είναι ένα παράδειγμα. Βρίσκεται 2,5 ώρες από την Μπανγκόκ, το σπα και τα δωμάτιά του είναι διαμορφωμένα μέσα σε πολυτελή ανακυκλωμένα σιδηροδρομικά βαγόνια κοντά στο Εθνικό Πάρκο Khao Yai που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO.

4. Οι εποχές της Ιαπωνίας

Το Japan Rail Pass, ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος ταξιδιωτικός ιστότοπος στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν θα βοηθήσει τους ταξιδιώτες να εξερευνήσουν τη Βόρεια Αμερική – αλλά θα τους μεταφέρει στην Ιαπωνία με τρένο.

Ο ιστότοπος είχε τη μεγαλύτερη αύξηση στη μέση μηνιαία επισκεψιμότητα (+239%) από το 2022 έως το 2023 μεταξύ των Αμερικανών χρηστών, αναδεικνύοντας το αυξανόμενο ενδιαφέρον για επίσκεψη μεταξύ των διεθνών επισκεπτών, σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης δεδομένων Similarweb.

Unsplash

Ο Virtuoso σημειώνει τη δημοτικότητα της επίσκεψης στην Ιαπωνία την άνοιξη, όταν ανθίζουν οι σακούρα ή άνθη κερασιάς σε μέρη όπως το Κιότο και η Καναζάουα. Αλλά οι σύμβουλοι της εταιρείας ζητούν επίσης από τους ταξιδιώτες να εξετάσουν το ενδεχόμενο μιας χειμερινής επίσκεψης “όταν η περίοδος του σκι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και η κορυφή του όρους Φούτζι είναι καλυμμένη με χιόνι”.

5. Κρουαζιέρες εκστρατείας

Οι κρουαζιέρες εκστρατείας έχουν χαρακτηριστεί ως η “επαναστατική ταξιδιωτική τάση της δεκαετίας”.

Έχουν την άνεση ενός κρουαζιερόπλοιου, αλλά λειτουργούν σε μικρότερα σκάφη με λιγότερους ανθρώπους.
Δημοφιλείς για μέρη από την Ανταρκτική έως τα νησιά Γκαλαπάγκος, οι κρουαζιέρες εκστρατείας συχνά έχουν ειδικούς στο πλοίο, όπως ιστορικούς και γεωλόγους, και απευθύνονται σε άτομα που αναζητούν ένα πρόσθετο στοιχείο περιπέτειας.

Unsplash

“Ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων δεν θέλει πλέον διακοπές του συνηθισμένου τύπου”, δήλωσε στο CNBC Travel ο James Cole, ιδρυτής του πρακτορείου κρουαζιέρας Panache Cruises με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

“Ο κόσμος αποζητά την περιπέτεια … υπάρχει ένας ορισμένος ρομαντισμός εδώ που παραπέμπει στην εποχή των μεγάλων εξερευνητών όπως ο Hillary, ο Cousteau και ο Shackleton”.

6. Παρίσι – Κωνσταντινούπολη, μέσω τρένου

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ταξιδέψετε μεταξύ της γαλλικής πρωτεύουσας Παρίσι και της Κωνσταντινούπολης στην Τουρκία, η οποία βρίσκεται στο σταυροδρόμι μεταξύ Ασίας και Ευρώπης.

Αλλά ίσως κανένας δεν είναι τόσο πολυτελής – και ακριβός – όσο το ταξίδι με το Venice Simplon-Orient-Express, A Belmond Train.

belmond.com

Το τρένο πραγματοποιεί μικρότερα ταξίδια, πολλά από αυτά διαρκούν μόλις μία έως δύο νύχτες, στην Ευρώπη, αλλά μόνο ένα ταξίδι ετησίως μεταφέρει επιβάτες από το Παρίσι στην Κωνσταντινούπολη.

belmond.com

Αναχωρώντας τον Αύγουστο, το Virtuoso συνιστά στους ταξιδιώτες να παρακολουθήσουν πρώτα τους Ολυμπιακούς Αγώνες πριν αναχωρήσουν από την πόλη με στυλ.

7. Ταξίδια με πάθος

Μπορεί τα χόμπι να συνδέονται με το σπίτι, αλλά η Virtuoso συνιστά να μεταφέρετε τα πάθη σας στο δρόμο.

Οι σύμβουλοί του συνιστούν σε όσους αγαπούν την κηπουρική να κλείσουν ένα ταξίδι για να παρακολουθήσουν την έκθεση λουλουδιών RHS Chelsea του Λονδίνου τον Μάιο, ενώ οι βιβλιοφάγοι μπορούν να κατευθυνθούν στη βιβλιοθήκη στο μοναστήρι Strahov της Πράγας.

Unsplash

Μια νέα εταιρεία με την ονομασία Dinosaur Trips επιτρέπει στους λάτρεις των δεινοσαύρων να ταξιδέψουν με τον παλαιοντολόγο Brian Curtice για να σκάψουν για οστά και να εξερευνήσουν τοποθεσίες απολιθωμάτων σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

“Αυτά τα ταξίδια είναι το υλικό των ονείρων ενός λάτρη της παλαιοντολογίας”, δήλωσε ο Curtice, προσθέτοντας ότι τα ταξίδια περιλαμβάνουν μια “εκπληκτική επίδειξη δεινοσαύρων, θηλαστικών, θαλάσσιων ερπετών, πτερόσαυρων, ψαριών … ένα ποιος είναι ποιος και τι είναι τι των παλαιοντολογικών θαυμάτων”.

8. Αποδράστε σε ένα ιδιωτικό νησί

Η χαρτογράφηση ενός ιδιωτικού νησιού είναι οι απόλυτες απομονωμένες διακοπές, λέει ο Virtuoso.
Αλλά δεν χρειάζεται να κλείσετε ολόκληρο το νησί για να έχετε μια παρόμοια διαμονή.

Unsplash

Από το Bawah Reserve στα απομακρυσμένα νησιά Riau της Ινδονησίας μέχρι το The Resort at Isla Palenque στον Παναμά, οι ιδιωτικές διακοπές σε νησιά είναι για όσους θέλουν να ξεφύγουν από όλα, σε έναν προορισμό όπου τα αμμώδη μονοπάτια αντικαθιστούν τους δρόμους και οι ιδιωτικές βίλες παίρνουν τη θέση ενός παραδοσιακού ξενοδοχείου.

9. Φεστιβάλ τροφίμων και ιδιωτικές εκδρομές

Οι γαστρονομικές περιηγήσεις δεν είναι κάτι καινούργιο, ωστόσο προσφέρουν ένα παράθυρο στο παρελθόν και το παρόν ενός πολιτισμού.

Unsplash

Το Virtuoso συνιστά να εξερευνήσετε την περουβιανή κουζίνα στο φεστιβάλ τροφίμων Mistura ή να ελέγξετε το φαγητό του δρόμου στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας.

Τα μαθήματα μαγειρικής και ο γαστρονομικός τουρισμός με οδηγούς, όπως ο περίεργος Μεξικανός της Πόλης του Μεξικού, μπορούν επίσης να στηρίξουν άμεσα τον τοπικό πληθυσμό.

Διαβάστε ακόμη: