Οι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες αργά αλλά σταθερά δείχνουν να στρέφονται προς νέους προορισμούς και σε περιόδους που δεν επικρατεί πολυκοσμία, ενώ αρχίζουν να επηρεάζονται από την ευρύτερη οικονομική και γεωπολιτική αβεβαιότητα. Οσοι όμως σκοπεύουν να ταξιδέψουν, σχεδιάζουν πλέον μεγαλύτερης διάρκειας διακοπές, αλλά και δαπάνες. Γεγονός που αποτελεί ένδειξη ότι εξακολουθούν να προτεραιοποιούν στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς τα ταξίδια, εκτιμούν κύκλοι της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας.

H Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη θέση μεταξύ των προτιμήσεων των Ευρωπαίων ταξιδιωτών, έχοντας ανέβει μία θέση από πέρυσι τέτοια εποχή, σύμφωνα με την ευρεία κυλιόμενη πανευρωπαϊκή έρευνα που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδίων (ETC). Και όσον αφορά αυτούς που θέλουν να ταξιδέψουν για να χαρούν τον ήλιο και τη θάλασσα, βρίσκεται στη δεύτερη θέση, μετά την Ισπανία. Παράλληλα όμως παρατηρείται και μια μικρή κάμψη των προτιμήσεων για τον ευρωπαϊκό Νότο, αλλά και άνοδος των προορισμών στον Βορρά της Γηραιάς Ηπείρου. Εξέλιξη που αποδίδεται στις υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν πλέον στη Μεσόγειο, αλλά και στους μεγάλους αριθμούς επισκεπτών κατά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Ετσι, ενώ εξακολουθούν να αποτελούν αγαπημένους προορισμούς, οι νότιες χώρες παρουσιάζουν μείωση 8% στο ενδιαφέρον σε σχέση με πέρυσι. Η έρευνα αφορά τις προθέσεις των Ευρωπαίων για ταξίδια μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου φέτος.

Σύμφωνα με τα ευρήματά της, το 30% των ερωτηθέντων σχεδιάζει να δαπανήσει από 1.501 έως 2.500 ευρώ ανά ταξίδι, ενώ το 17% εξετάζει το ενδεχόμενο να δαπανήσει πάνω από 2.500 ευρώ. Η συνολική πρόθεση ταξιδιού, ωστόσο, είναι χαμηλότερη από πέρυσι (72%, μειωμένη δηλαδή κατά 3%).

Οι χώρες όπου η πρόθεση ταξιδιού είναι ισχυρότερη, δηλαδή οι πολίτες τους θέλουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, περιλαμβάνουν την Πολωνία (80%), το Ηνωμένο Βασίλειο (79%), την Ολλανδία (75%), την Ισπανία (75%) και την Ιταλία (73%). Αντιθέτως, λιγότερο πιθανό να ταξιδέψουν είναι οι Γάλλοι (65%), οι Βέλγοι (68%), οι Αυστριακοί (69%), οι Ελβετοί (69%) και οι Γερμανοί (70%). Οι τελευταίοι δείχνουν να έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την οικονομική και γεωπολιτική αβεβαιότητα, σχολιάζουν κύκλοι της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας.

Η ταξιδιωτική συμπεριφορά επίσης μετεξελίσσεται, με τους ερωτηθέντες να δείχνουν αυξανόμενη όρεξη για ταξίδια που βασίζονται σε εκδηλώσεις, δραστηριότητες και εναλλακτικούς προορισμούς. Τα παραδοσιακά δημοφιλή σημεία της Μεσογείου παρουσιάζουν μια μικρή πτώση στη δημοτικότητά τους κατά 8%, ενώ το ενδιαφέρον για την Ανατολική Ευρώπη ενισχύεται, σημειώνοντας αύξηση 3% σε ετήσια βάση.

Παρά τη μέτρια μείωση της συνολικής πρόθεσης ταξιδιού, οι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες επιδεικνύουν εμπιστοσύνη στις ταξιδιωτικές επιλογές τους. Μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου 2025, το 27% των Ευρωπαίων σχεδιάζει να πραγματοποιήσει τρία ή περισσότερα ταξίδια – μια αξιοσημείωτη αύξηση 6% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Οι ταξιδιώτες σκοπεύουν επίσης να παραμείνουν περισσότερο, με το 42% να επιλέγει διακοπές διάρκειας 7-12 διανυκτερεύσεων, αύξηση 11% σε σύγκριση με το 2024. Σχεδόν το ένα τρίτο των Ευρωπαίων (30%) σχεδιάζει να δαπανήσει μεταξύ 1.501 και 2.500 ευρώ ανά άτομο ανά ταξίδι, αύξηση 7%. Ενα άλλο 17% αναμένει να δαπανήσει περισσότερα από 2.500 ευρώ. Οι οικονομικές ανησυχίες εξακολουθούν να αποτελούν τα κύρια εμπόδια για τα ταξίδια. Οι ανησυχίες για την αύξηση του κόστους ταξιδιού λόγω του πληθωρισμού έχουν πάντως μειωθεί από 23% σε 17% σε ετήσια βάση, ενώ οι ανησυχίες για τα προσωπικά οικονομικά έχουν μειωθεί στο 14%, δηλαδή είναι χαμηλότερες κατά 3% από την προηγούμενη έρευνα.

Οσον αφορά τις προτεραιότητες δαπανών, η διαμονή κατέχει την πρώτη θέση σε όλες τις ηλικιακές ομάδες (27%), ακολουθούμενη από το φαγητό και το ποτό (20%) και τις δραστηριότητες στον προορισμό (16%). Οι νεότεροι ταξιδιώτες, ηλικίας 18-24 ετών, είναι πιο πιθανό να επενδύσουν σε ψώνια (15%) και πολυτελείς εμπειρίες (11%), ενώ οι ταξιδιώτες ηλικίας 55+ δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην άνεση, ξοδεύοντας περισσότερα σε διαμονή (33%) και φαγητό (24%).

Η Νότια και Μεσογειακή Ευρώπη, περιφέρεια στην οποία ανήκει η Ελλάδα, παραμένει κορυφαία επιλογή και αναμένεται να προσελκύσει το 41% των Ευρωπαίων ταξιδιωτών αυτή την άνοιξη και το καλοκαίρι. Ωστόσο, οι προθέσεις επίσκεψης στην περιοχή είναι χαμηλότερες σε ετήσια βάση, καθώς ορισμένοι ταξιδιώτες σχεδιάζουν να εξερευνήσουν εναλλακτικούς προορισμούς. Συγκεκριμένα, χώρες όπως η Αυστρία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Αλβανία, το Βέλγιο και η Βουλγαρία παρουσιάζουν μια μέτρια αύξηση ενδιαφέροντος περίπου 1%.

Μαγνήτης για νέους επισκέπτες η Ελλάδα

Καθιερωμένοι προορισμοί, όπως οι μεγάλες πόλεις, τα τουριστικά χωριά και τα θέρετρα, συνεχίζουν να κυριαρχούν σε δημοτικότητα, προσελκύοντας το 53% των ανοιξιάτικων και καλοκαιρινών παραθεριστών. Παράλληλα, το 35% των Ευρωπαίων που συμμετείχαν στην έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (ETC) επιλέγει λιγότερο συνηθισμένες τοποθεσίες και το 13% σκοπεύει να εξερευνήσει μέρη εκτός των συνηθισμένων εντός της χώρας που έχει επιλέξει.

Οι ταξιδιώτες όμως που επιλέγουν λιγότερο δημοφιλείς τοποθεσίες είναι εκείνοι που τείνουν να παραμένουν περισσότερο. Το 38% αυτών των Ευρωπαίων σχεδιάζει ταξίδια άνω των 10 ημερών, σε σύγκριση με το 21% όσων επιλέγουν παραδοσιακούς προορισμούς. Παράλληλα, αυτοί που επιλέγουν λιγότερο γνωστές τοποθεσίες ξοδεύουν και περισσότερα, με πολλούς να έχουν προϋπολογισμό άνω των 2.500 ευρώ ανά ταξίδι.

Μια άλλη σημαντική παράμετρος πλέον που διαμορφώνει τις αποφάσεις και τις επιλογές των Ευρωπαίων ταξιδιωτών είναι αυτή του καιρού. Η επίγνωση του κλίματος επηρεάζει ολοένα και περισσότερο τις αποφάσεις ταξιδιού. Σε ποσοστό 81%, αυξημένο φέτος, οι Ευρωπαίοι δηλώνουν ότι το μεταβαλλόμενο κλίμα επηρεάζει σε ένα βαθμό τον τρόπο που ταξιδεύουν. Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά 7% σε σχέση με πέρυσι. Πώς ακριβώς επηρεάζει τις αποφάσεις ο καιρός;

Το 17% των ερωτηθέντων Ευρωπαίων δηλώνει ότι παρακολουθεί τις μετεωρολογικές προβλέψεις πιο στενά, ενώ το 15% αναζητά ενεργά ηπιότερα κλίματα και το 14% αποφεύγει προορισμούς επιρρεπείς σε ακραία ζέστη. Αυτή η επίγνωση μπορεί να είναι ένας από τους παράγοντες που οδηγούν στο αυξημένο ενδιαφέρον των Ευρωπαίων για ψυχρότερες ή εναλλακτικές περιοχές κατά τη διάρκεια της θερμότερης περιόδου.

Τι συμβαίνει, λοιπόν, με την Ελλάδα και τους επισκέπτες που έχουν ήδη ταξιδέψει εδώ τα προηγούμενα χρόνια; Πόσοι από αυτούς επιστρέφουν και πόσοι νέοι επισκέπτες αναμένεται να έρθουν φέτος από την Ευρώπη; Το 12% των ερωτηθέντων που έχουν ήδη επισκεφθεί την Ελλάδα κατά την τελευταία τριετία, απαντάει ότι θα ξαναέρθει φέτος. Το 67% που την έχει επισκεφθεί όμως, δεν θα ξαναταξιδέψει φέτος εδώ. Ποσοστό ανάλογο με άλλες χώρες, πάντως, του μεσογειακού Νότου (Ιταλία 71%, Ισπανία 67%). Το 21% των Ευρωπαίων που σκοπεύουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα φέτος θα το κάνουν για πρώτη φορά. Είναι ένα από τα υψηλότερα ποσοστά νέων επισκεπτών που συγκεντρώνει οποιαδήποτε χώρα φέτος.

Διαβάστε ακόμη: