Αποτελεί «έκπληξη» η διαθεσιμότητα ξενοδοχειακών μονάδων & τουριστικών καταλυμάτων που διατίθενται προς πώληση τη φετινή χρονιά.

Γράφει η Ειρήνη Θεοφανίδου

Σίγουρα κάθε χρόνο πραγματοποιούνται αγοραπωλησίες ξενοδοχειακών μονάδων όλων των κατηγοριών, είτε ξενοδοχειακών μονάδων 5 αστέρων, είτε μικρότερες οικογενειακές μονάδες, αλλά «δύσκολα» θα βρίσκαμε τόσο μεγάλη διαθεσιμότητα σε ιστοσελίδες αγγελιών ακινήτων.

Εντός των μηνών Μαΐου και Ιουνίου καταχωρήθηκαν σε ιστοσελίδες αγγελιών ακινήτων 211 ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα που διατίθενται προς πώληση.

Η αυξημένη διαθεσιμότητα καταγράφει μια τάση στον συγκεκριμένο κλάδο, που μεταφράζεται σε μεγαλύτερα νούμερα διαθεσιμότητας, διότι ένα μεγάλο μέρος ξενοδοχειακών μονάδων που διατίθενται προς πώλησης δεν αναρτώνται σε ιστοσελίδες αγγελιών για ευνόητους λόγους.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα το τελευταίο χρονικό διάστημα, πωλητήριο έχουν βάλει και μεγάλα 5αστερα ξενοδοχεία σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, ενώ, μεγάλη διαθεσιμότητα καταγράφεται και σε ξενοδοχεία μικρότερης κατηγορίας από 10 έως 30 δωμάτια, ξενοδοχειακές μονάδες ή/και τουριστικά καταλύματα που όλα αυτά τα χρόνια λειτουργούσαν σε οικογενειακή βάση.

Χαρακτηριστικά παράδειγμα αποτελεί τουριστικό κατάλυμα στον Δήμο Κασσάνδρας στη Χαλκιδική, συνολικής επιφάνειας 513τμ, με δυναμικότητα 48 κλίνες – 12 αυτοτελή διαμερίσματα με ανεξάρτητες εισόδους, καθώς και τουριστικό κατάλυμα στον ίδιο δήμο κατηγορίας δυο κλειδιών με συνολική επιφάνεια 479τμ, δυναμικότητα 32 κλίνες.

Τα άνωθεν τουριστικά καταλύματα πωλούνται συνολικά στη τιμή του 1.900.000€.

Ξενοδοχειακή μονάδα στη Πάτμο συνολικής επιφάνειας 550τμ πλησίον της παραλίας (100μέτρα) διατίθεται προς πώληση διότι έληξε το μισθωτήριο συμβόλαιο με την εταιρεία διαχείρισης, η οποία δεν ανανέωσε λόγω των σημερινών δεδομένων που έχουν δημιουργεί εν μέσω πανδημίας, και παράλληλα οι ιδιοκτήτες δεν έχουν την δυνατότητα να το λειτουργήσουν οι ίδιοι.

Παράλληλα, προς πώληση διατίθενται προς πώληση ξενοδοχειακές μονάδες σε χειμερινούς προορισμούς όπως το Καρπενήσι, τα Καλάβρυτα και σε χωρία του Πηλίου όπως Πορταριά και Ζαγόρα.

Μην ξεχνάμε ότι οι ξενοδοχειακές μονάδες σε χειμερινούς προορισμούς έχουν να δουλέψουν από τα Χριστούγεννα του 2019.

Σύμφωνα με τις ιστοσελίδες αγγελιών, εντός του μήνα Μαΐου και Ιουνίου αυξήθηκαν τα διαθέσιμα προς πώληση ξενοδοχεία κατά 14%, ενώ τις τελευταίες 10 ημέρες, αυξήθηκαν κατά 3,3%.

Θεωρούμε ότι η διαθεσιμότητα ξενοδοχειακών μονάδων που θα διατίθενται προς πώληση θα αυξηθούν μετά το πέρας της καλοκαιρινής σεζόν και σύμφωνα πάντα με τα οικονομικά αποτελέσματα από τον τουρισμό το φετινό καλοκαίρι.

Τα «πράσινα» ξενοδοχεία οι πρωταγωνιστές του αύριο