H Toshiba, ένα από τα παλαιότερα και γνωστότερα διεθνώς brands της ιαπωνικής επιχειρηματικής σκηνής, γυρίζει σελίδα καθώς από την Τετάρτη «βγαίνει» από το Χρηματιστήριο του Τόκιο έπειτα από 74 χρόνια παρουσίας.
Μετά από μια θυελλώδη δεκαετία που στιγματίστηκε από σκάνδαλα και οικονομικά προβλήματα, ο όμιλος εξαγοράστηκε το Σεπτέμβριο από μια ομάδα επενδυτών υπό την εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων Japan Industrial Partners (JIP), που πλέον θέλει να βάλει τη Toshiba σε μια νέα και ιδιωτική πορεία.
Στην ομάδα των επενδυτών που κατέβαλε 14 δισ. δολάρια για την ανάληψη του ελέγχου της Toshiba περιλαμβάνεται επίσης η χρηματοοικονομική Orix, η εταιρεία υπηρεσιών κοινής ωφελείας Chubu Electric Power και η εταιρεία ημιαγωγών Rohm.
Ανάμεσα στους στόχους των νέων, ντόπιων, ιδιοκτητών ήταν το brand να επανέλθει σε ιαπωνικά χέρια μετά από την πολύχρονη διαμάχη των ξένων επενδυτών που είχαν παραλύσει την εταιρεία και μέσα από μια ριζική ανανέωση του υπό πλήρη ιδιωτικό έλεγχο να χαράξει μια νέα πορεία.
Ήδη σε συνεργασία με την Rohm, που είναι ένας από τους νέους επενδυτές, θα επενδύσουν 2,7 δισ. δολάρια για τη δημιουργία νέων γραμμών παραγωγής μικροτσίπ.
Η ίδια η ιαπωνική κυβέρνηση από την πλευρά της έχει ξεκαθαρίσει ότι θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, όχι μόνο για τον όγκο των θέσεων εργασίας που διακυβεύονται, περίπου 106.000, αλλά κι επειδή αρκετά τμήματα της Toshiba θεωρούνται κρίσιμα για την εθνική ασφάλεια της χώρας.
Θυμίζουμε ότι η Toshiba, η ιστορία της οποίας ξεκινά από το 1875 και την κατασκευή εξοπλισμού για τηλεγράφους, επεκτάθηκε γοργά στον ευρύτερο κλάδο των ηλεκτρικών ειδών, ενώ έφτασε να δραστηριοποιείται ακόμη και στην παραγωγή πυρηνικής ενέργειας.
Το 1985 η εταιρεία παρουσίασε στην αγορά τον «πρώτο μαζικής παραγωγής φορητό υπολογιστή», το γνωστό σε όλους μας laptop. Όμως, τα τελευταία χρόνια άρχισε να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, αποτέλεσμα τόσο των εσωτερικών διοικητικών προβλημάτων όσο και της οικονομικής κακοδιαχείρισης. Αποκορύφωμα αυτής το μεγάλο σκάνδαλο λογιστικής απάτης το 2015, στο πλαίσιο του οποίου παραδέχτηκε ότι είχε αυξήσει εικονικά τα κέρδη της για ένα διάστημα έξι ετών και για το οποίο πλήρωσε ένα από τα μεγαλύτερα πρόστιμα στην επιχειρηματική ιστορία της Ιαπωνίας, 7,37 δισ. γιεν (47 εκατ. δολάρια σε τότε τιμές).
Έκτοτε για να αποφύγει τη χρεοκοπία αναγκάστηκε να διαχωρίσει και να πουλήσει κάποια τμήματα της, όπως το πλέον κερδοφόρο κλάδο μικροτσίπ, αλλά τελικά η πώληση της ήταν αναπόφευκτη.
Πάντως, μετά την αναδιάρθρωση και τη σταθεροποίηση του ομίλου, οι νέοι ιδιοκτήτες θέλουν την επιστροφή της Toshiba στο χρηματιστήριο, κάτι που ελπίζουν να γίνει σε περίπου μια πενταετία.