Στο σίκουελ Top Gun: Maverick ο πρωταγωνιστής Τομ Κρουζ (στην ταινία ο αγέραστος πιλότος-φαινόμενο Maverick) εμφανίζεται να φορά ένα τζάκετ ιπταμένου στο οποίο είναι ραμμένη η σημαία της Ταϊβάν. Πολλοί θα σκεφτείτε, που είναι το πρόβλημα;
Πολιτικό και διπλωματικό πρόβλημα
Το πρόβλημα είναι στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη σημαία θεωρείται από το Πεκίνο σαν ένα σύμβολο ανεξαρτησίας αυτού που η ίδια θεωρεί ότι αποτελεί επαρχία που απλά αποσχίσθηκε από την ηπειρωτική Κίνα, μετά τον κινεζικό εμφύλιο.
Δηλαδή, η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν επαρχία της χώρας, ενώ η Ταϊβάν (η οποία για πολλές χώρες της Δύσης θεωρούνταν το επίσημο κινεζικό κράτος μέχρι τη δεκαετία του 1970) επιδιώκει από την πλευρά του την όσο δυνατόν ευρύτερη διεθνή αναγνώριση, αν και θεωρείται ντε φάκτο ένα ανεξάρτητο κράτος.
Η επίμαχη σημαία
Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίμαχη σημαία δεν φαινόταν (ή απλά έλειπε) από το τρέιλερ της ταινίας που κυκλοφόρησε το 2019, κάνοντας αρκετούς να αναρωτιούνται αν τότε είχε απαλειφθεί ώστε να ικανοποιηθούν οι κανόνες λογοκρισίας της κινεζικής κυβέρνησης. Ωστόσο, όταν η πλήρης ταινία κυκλοφόρησε στις κινηματογραφικές αίθουσες η σημαία της Ταϊβάν είχε επιστρέψει. Όπως άλλωστε και αυτή της Ιαπωνίας.
Μάλιστα, σύμφωνα με την ταϊβανέζικη ιστοσελίδα SETN, η παρουσία της σημαίας της Ταϊβάν στο τζάκετ του Τομ Κρουζ προκάλεσε χειροκροτήματα από το κοινό στις κινηματογραφικές αίθουσες της ασιατικής νησιωτικής χώρας.
Top Gun και πατριωτικό συναίσθημα
Σύμφωνα με το Bloomberg το φιλμ δεν αναμένεται να κυκλοφορήσει στην Κίνα, ενώ η προβολή της ταινίας κατά το τριήμερο της Memorial Day στις Ηνωμένες Πολιτείες απέφερε έσοδα ύψους 124 εκατομμυρίων δολαρίων στη Βόρεια Αμερική. Η Memorial Day είναι η ημέρα αφιερωμένη στους πεσόντες των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων και γιορτάζεται την τελευταία Δευτέρα του Μαΐου κάθε χρονιάς. Οι συμβολισμοί προφανέστατοι.
Αλλαγή στάσης του Χόλυγουντ
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το Χόλυγουντ έχει μια μακρά παράδοση να υποκύπτει στις πιέσεις της λογοκρισίας του Πεκίνου, αφαιρώντας από κινηματογραφικά φιλμ, σκηνές και ολόκληρους διαλόγους που η κινεζική κυβέρνηση θεωρεί ότι ενδεχομένως θα προσβάλουν την γενικά συντηρητική τοπική κοινωνία.
Ωστόσο, η απόφαση να παραμείνει η συγκεκριμένη σημαία στη θέση της, στο τζάκετ του Πλοίαρχου Πιτ «Μάβερικ» Μίτσελ υποδηλώνει ότι τουλάχιστον ορισμένα από τα στελέχη της αμερικανικής βιομηχανίας του θεάματος αρχίζουν να αλλάζουν γνώμη επί του συγκεκριμένου θέματος.