Θα καθυστερήσει τελικά η πλήρη επαναλειτουργία του FSRU Αλεξανδρούπολης, καθώς η λειτουργία της υποδομής στην πλήρη λειτουργικότητα της αναμένεται να γίνει τον Οκτώβριο σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις της Gastrade.

Παρότι οι πρώτες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για ένα πρόβλημα που θα μπορούσε να λυθεί άμεσα, στην πράξη αποδείχθηκε πως χρειάζεται περαιτέρω χρόνος προκειμένου να γίνουν οι κατάλληλες δοκιμές και να μην υπάρξουν αντίστοιχα ζητήματα στο μέλλον.

Ειδικότερα, η υποδομή είχε βγει «εκτός» στα τέλη Ιανουαρίου λόγω τεχνικού προβλήματος που αφορά στις αντλίες πίεσης, οι οποίες είναι απαραίτητες για την αύξηση της πίεσης του υγροποιημένου φυσικού αερίου πριν αυτό εισέλθει στους αεριοποιητές.

Πρόκειται για έναν κρίσιμο μηχανισμό στη διαδικασία αεριοποίησης, καθώς το LNG αποθηκεύεται σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία και πρέπει να διοχετευθεί στο σύστημα υπό υψηλή πίεση, προκειμένου να μετατραπεί από υγρή σε αέρια μορφή και να εισέλθει στο δίκτυο μεταφοράς.

Πάντως, σταδιακά από τα τέλη Μαΐου θα μπορούσε να γίνει η επαναφορά του αλλά η πλήρη επαναλειτουργία αναμένεται να γίνει τον Οκτώβριο.

Ένα χρόνο πριν, το FSRU της Αλεξανδρούπολης τέθηκε σε εμπορική λειτουργία και παρά τα ζητήματα που έχουν προκύψει, παραμένει μια υποδομή κομβικής σημασίας για το εγχείρημα της διαφοροποίησης πηγών και οδεύσεων φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την απεξάρτηση από τις εισαγωγές ρωσικού αερίου.

Σε σχέση με τα χαρακτηριστικά του, έχει χωρητικότητα δεξαμενών 153.500 κ.μ. LNG, συνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Ελλάδας με αγωγό μήκους 28 χλμ., μέσω του οποίου το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας αλλά και της ευρύτερης περιοχής, από τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Β. Μακεδονία, μέχρι την Ουγγαρία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία.

Σε εξέλιξη η δημόσια διαβούλευση για το ΑΣΦΑ Θράκης

Στο μεταξύ, έως τις 8 Μαΐου θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου της Θράκης από την Gastrade.

Πρόκειται για έργο αντίστοιχο με το FSRU Αλεξανδρούπολης, που θα εγκατασταθεί στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και ειδικότερα στην Π.Ε. Έβρου και αφορά στη δημιουργία Υπεράκτιου Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) στο Θρακικό Πέλαγος.