Ασκήσεις επί χάρτου πραγματοποιεί το οικονομικό επιτελείο σε συνεργασία με το Μέγαρο Μαξίμου για το ύψος των παρεμβάσεων, τους τρόπους αλλά και τον χρόνο που θα ανακοινωθεί το πακέτο των μέτρων που θα φέρει σε ισορροπία τους λογαριασμούς ρεύματος για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τους αγρότες.

Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές η παρέμβαση στην χονδρική τιμή του αερίου θα είναι τέτοια ώστε θα έχουμε τιμές που θα παραπέμπουν στο Α΄ Εξάμηνο του 2021 και όχι στα σημερινά επίπεδα. Από αυτή την παρέμβαση θα μειωθούν ανάλογα και οι λογαριασμοί ρεύματος.

Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο μελετάει την επίπτωση που μπορεί να έχει στην οικονομία μία ενδεχόμενη μείωση ΦΠΑ σε κάποια προϊόντα προκειμένου να «πέσουν» οι τιμές σε βασικά προϊόντα.

Το πακέτο των μέτρων, επίσης, θα περιλαμβάνει παρεμβάσεις για τα αυξημένα ενοίκια και το μεγάλο κόστος στέγασης, ουσιαστικά μέτρα που έχουν προαναγγελθεί και περιμένουμε την τελική μορφή τους.

Ωστόσο, δεν θα ανακοινωθούν ακόμα καθώς η ελληνική κυβέρνηση θα περιμένει τις αποφάσεις της Κομισιόν τον Μάιο και εφόσον υπάρξει νέο ευρωπαϊκό πακέτο βοήθειας θα αποφασίσει και αυτή με τη σειρά της.

Αν υπάρξει πακέτο βοήθειας ή αποφάσεις που θα εξαιρούν από το χρέος αυτές τις εθνικές παρεμβάσεις, θα υπάρξει διαφορετικό μείγμα. Οι κρίσιμες αποφάσεις, λοιπόν, θα παρθούν στις 24 Μαΐου στο Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών θεμάτων και στις 30 και 31 Μαΐου 2022.

Γιαυτό για τους κυβερνητικούς παράγοντες ο Μάιος θα είναι ένας μήνας αβεβαιότητας που θα ενταθεί η πολιτική σύγκρουση μεταξύ των κομμάτων Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝ.ΑΛΛ. αλλά και η δημοσκοπική πίεση του κυβερνητικού οικοδομήματος.

Οι ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα θα ανακοινωθούν τον Ιούνιο και αφού έχουν μελετηθεί αρκετά.

Mέχρι τότε, η μόνη θετική είδηση θα είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 712 ευρώ ενώ αναμένεται να οριστεί και η αύξηση της κύριας σύνταξης με ποσοστό πάνω από 4,5%, γύρω στο 5%-5,5%. Και στις δύο περιπτώσεις θα συμπαρασυρθούν προς τα πάνω μισθοί και συντάξεις, δείγμα θετικό για την κυβέρνηση που θα το αξιοποιήσει επικοινωνιακά.

Ελλάδα και Τουρκία: Πώς βλέπει ο ένας τον άλλο σύμφωνα με κοινή δημοσκόπηση

Κρίσιμες εξελίξεις στον διεθνή χώρο

Ωστόσο, η ελληνική διπλωματία βλέπει ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχουμε εξελίξεις στο μέτωπο της σύρραξης Ρωσίας-Ουκρανίας.

Είτε μέχρι την 9η Μαΐου με την ολοκλήρωση του πολέμου με την Ρωσία να ανοίγει δρόμο από την Κριμαία μέχρι το Ντονμπάς, είτε μέχρι Ιούνιο με παύση των εχθροπραξιών.

Επίσης, οι εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα είναι κρίσιμες, αφού αναμένεται μετά τις γαλλικές εκλογές και την πιθανή επικράτηση του Εμμανουέλ Μακρόν, να παρθεί απόφαση για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο σε όλη την Ευρώπη.

Αυτό, όμως, που προβληματίζει ιδιαίτερα είναι η έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας και των προκλήσεων πάνω από το Αιγαίο. Φαίνεται ότι το μορατόριουμ Ελλάδας – Τουρκίας, μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη, έλαβε τέλος ή ήταν απλά ένα πρόσχημα του ΝΑΤΟ ότι η Συμμαχία είναι ενωμένη.

Η ατζέντα της Άγκυρας έχει ανοίξει πολύ, περιλαμβάνει και την Κύπρο αλλά και την συνεκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πόρων στο Αιγαίο. Και φυσικά τα ενεργειακά κοιτάσματα του Ισραήλ, στα οποία θέλουν πρόσβαση.

Δυστυχώς, η θέση της Τουρκίας στον ρωσοουκρανικό πόλεμο αναβαθμίστηκε και έδωσε το έναυσμα για ένα διπλό παιχνίδι διεκδικήσεων και από τις δύο πλευρές, Ρωσία και Δύση.