Τον γύρo του κόσμου κάνουν οι πυρκαγιές στη χώρα μας. Την πύρινη κόλαση στην Ελλάδα περιγράφουν μεγάλα ΜΜΕ του εξωτερικού με ανταποκρίσεις και τηλεγραφήματα.

Reuters

Το Reuters μιλάει για την πύρινη κόλαση που συνεχίζεται εδώ και 3 ημέρες στη χώρα μας εν μέσω του χειρότερου καύσωνα εδώ και 30 χρόνια, για τα σπίτια που κάηκαν και τις εκκενώσεις οικισμών, ενώ επικεντρώνει στην πυρκαγιά, που ξέσπασε στη βόρεια  Αθήνας.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρεται τόσο στις εξελίξεις σε επιχειρησιακό επίπεδο, όσο και στους τραυματίες από τις φωτιές.

Αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων 

Το Associated Press σε νεότερο τηλεγράφημά του, επικεντρώνεται στους χιλιάδες ανθρώπους που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους λόγω των πυρκαγιών, ενώ κάνει λόγο και για τη βοήθεια που παρέχεται στην Ελλάδα από χώρες του εξωτερικού.

“Σχεδόν 60 χωριά και οικισμοί εκκενώθηκαν την Πέμπτη και νωρίς την Παρασκευή σε όλη τη νότια Ελλάδα, με τις καιρικές συνθήκες να αναμένεται να επιδεινωθούν καθώς προβλέπονταν ισχυροί άνεμοι σε μεγάλο μέρος της χώρας.”, αναφέρει το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων 

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, εστιάζει στην ενεργό  Ευρωπαϊκή βοήθεια που δέχεται η χώρα μας, για την κατάσβεση των πυρκαγιών.

“Αρκετά κράτη στην Ευρώπη βοηθούν την Ελλάδα να καταπολεμήσει τις σοβαρές πυρκαγιές που κατέκαψαν δάση στην κεντρική περιοχή της Αττικής, στο νησί της Εύβοιας και στην Πελοπόννησο.”, γράφει το TASS, ενώ αναφέρεται και στην “ασυνήθιστη ζέστη” με την οποία είναι αντιμέτωπη η Ελλάδα τις τελευταίες 10 ημέρες.

Al jazeera

Το Al jazeera με καθημερινή ροή για τις εξελίξεις στα πύρινα μέτωπα τις Ελλάδας, τονίζει ότι εκατοντάδες κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, ότι τουριστικά αξιοθέατα έκλεισαν και ότι ο ελληνικός στρατός συνδράμει στην δύσκολη κατάσταση που επικρατεί.

“Στην Ελλάδα είδαν περισσότερες από 100 πυρκαγιές σε 24 ώρες από αργά την Τρίτη έως αργά την Τετάρτη.”

Γαλλικός Τύπος

Το France24, περιγράφει την δύσκολη κατάσταση που επικρατεί σε Αρχαία Ολυμπία, Εύβοια  και Αττική και αναφέρει πως και η γειτονική Τουρκία υφίσταται επίσης τις χειρότερες πυρκαγιές της εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία.

“Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη αυξάνει τόσο τη συχνότητα όσο και την ένταση τέτοιων πυρκαγιών.”, καταλήγει το France24.

Gardian

O Guardian σημειώνει σχετικά με τις φωτιές στα περίχωρα της Αθήνας ότι χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ ένα τεράστιο σύννεφο καπνού απλώθηκαν πάνω από την πρωτεύουσα και έκλεισαν νωρίτερα αρχαιολογικοί χώροι, μεταξύ των ο οποίων και η Ακρόπολη.

Στη φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη “τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα”, εστιάζει το βρετανικό ΜΜΕ.

Ιταλικός Τύπος

Η La Republica με τίτλο “Μεσόγειος, μια θάλασσα από φωτιά”, περιγράφει τη ζοφερή κατάσταση που επικρατεί τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ελλάδα, την Τουρκία και την Κύπρο.

Η ιταλική εφημερίδα γράφει “Από την Ελλάδα στην Τουρκία, από την Ιταλία στην Κύπρο, το κλίμα καίει τις χώρες που συνορεύουν με το Mare Nostrum” -“τη δική μας θάλασσα” (δηλαδή τη Μεσόγειο).

Ενώ ταυτόχρονα περιγράφει τη φωτιά στην Ολυμπία με μια γλαφυρή αντίθεση.

“Καθώς ο κόσμος παρακολουθεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο, στην καρδιά της Μεσογείου η φωτιά αγγίζει το λίκνο της Ολυμπιακής φλόγας, όπου γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Αυτές τις ώρες η Ελλάδα, από την Αθήνα μέχρι την Αρχαία Ολυμπία, βρίσκεται στο έλεος των πυρκαγιών”.