Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Μανώλης Χριστουδουλάκης, καθώς τα τρία παιδιά της Φώφης Γεννηματά αποχαιρέτησαν την εκλιπούσα με τους επικήδειους λόγους τους.

Οι επικήδειοι των τριών παιδιών της Φώφης Γεννηματά

Τα παιδιά της Φώφης Γεννήματα συγκλόνισαν με τους επικήδειους λόγους τους, στην αποχαιρετιστήρια τελετή προς την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ.

Πρώτος πήρε τον λόγο ο 17χρονος Γιώργος. «Αγαπημένη μου μητέρα, είμαστε όλοι εδώ οι άνθρωποι που σε αγαπάμε. Η αγάπη και η στοργή σου δεν είχαν όρια, κάτι που παρά την απαιτητική σου καριέρα νιώθαμε πάντα έντονα. Όλες τις μάχες που έδωσες τις έδωσες παλικαρίσια. Ήσουν αγωνίστρια της ζωής για την ζωή. Αντίκριζες πάντοτε τον κίνδυνο με το φανταχτερό χαμόγελο σου, δείχνοντας τη δυναμικότητα σου και τη θέληση που είχε για την ζωή.Έγινες έτσι υπόδειγμα για πάρα πολλούς ανθρώπους κάτι που επιβεβαιώνει η απόφαση της Πολιτείας για την δημιουργία προγράμματος για την καταπολέμη του καρκίνου του μαστού με την τιμητική ονομασία ”Φώφη Γεννηματά”. Μας μίλαγες με ειλικρίνεια και τρυφερότητα και η σχέση με τον πατέρα μας αλλά και ο δεσμός με την θεία μας την Μαίρη ήταν παράδειγμα προς μίμηση αδελφικής αγάπης. Τα διδάγματα σου είναι στήριγμα σε αυτές τις δύσκολες ώρες για εμάς και θα είναι σε όλη μας τη ζωή. Όπως ήταν για εσένα φάρος η ζωή του παππού μας, Γιώργου Γεννηματά, και της γιαγιάς μας Κάκιας. Με την αποχώρησή σου νόμιζα ότι θα έφευγαν μαζί και οι ελπίδες μου. Η αγκαλιά όλου του κόσμου μαρτυρεί ότι οι αξίες και τα ιδανικά σου επιβιώνουν. Τώρα πιστεύω ακόμα περισσότερο στον άνθρωπο. Όπως έλεγες, η οικογένεια για ‘σένα ήταν όλη σου η ζωή ώρα όμως πιστεύω ακόμη περισσότερο στον άνθρωπο. Κρατήθηκες με όσες δυνάμεις σου είχαν απομείνει, για να κάτσουμε μαζί σου, να σου κρατήσουμε το χέρι και να σε φιλήσουμε για μια τελευταία φορά. Είμαι σίγουρος πως θα μας φυλάς με το χαμόγελο που μας σημάδεψε από εκεί ψηλά, πάνω από τα σύννεφα», κατέληξε.

Η μικρή της κόρη Κατερίνα, απευθυνόμενη στην μητέρα της είπε πόσο κοντά τους ήταν.

«Έφυγες νικήτρια. Πάλεψες την αρρώστια μέχρι την τελευταία στιγμή. Δεν το ΄βαλες ποτέ κάτω. Παρά τον πόνο και την ταλαιπωρία ήσουν πάντοτε με το χαμέγελο στα χείλη, να μας καθησυχάζεις ότι όλα θα πάνε καλά. Θα είσαι πάντοτε η ηρωίδα μας, η μαμά μας. Μας χάρισες στιγμές με πολλή αγάπη και πολλή τρυφερότητα που θα μείνουν πάντοτε στις μνήμες μας. Ήσουν δίπλα μας στις ευχάριστες στιγμές, στις επιτυχίες αλλά και στις δυσκολίες. Όταν ήμουν στεναχωρημένη το καταλάβαινες και προσπαθούσες να μου φτιάξεις τη διάθεση. Ήσουν και θα είσαι ο άνθρωπος που θαυμάζω πιο πολύ. Είμαι πολλή υπερήφανη για εσένα. Μας έμαθες να αγωνιζόμαστε, να μην τα παρατάμε ποτέ και να ζούμε την κάθε στιγμή. Είσαι η πιο δυνατή γυναίκα που ξέρω και δεν σε φόβιζε τίποτα. Θα μας λείψεις πολύ. Θα μου λείψει το χάδι σου, η ζεστή σου αγκαλιά, η φωνή σου το χαμόγελο σου και αυτή η ενέργεια που γέμιζε όλο το σπίτι χαρά. Θα μου λείψουν οι συζητήσεις που κάναμε τα βράδια, τα ταξίδια και οι ετοιμασίες που κάναμε όταν είχαμε κάποια γιορτή στο σπίτι. Όταν ήσουν κοντά μου ένιωθα ασφάλεια. Με ένα βλέμμα ξέραμε τι ήθελε να πει η μια στην άλλη. Τις τελευταίες ημέρες στο νοσοκομείο μου είχες πει πόσο πολύ μας αγαπάς. Μου έδωσες το χέρι κι εγώ με έναν κόμπο στο λαιμό έλεγα από μέσα μου ‘’μη φοβάσαι, θα τα καταφέρει’’. Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ. Θα είσαι πάντοτε ζωντανή στις καρδιές μας. Αντίο μαμά, είσαι μαχήτρια. Σε αγαπάμε πολύ και πάντα», είπε η μικρότερη κόρη της Φώφης Γεννηματά.

Πολύ συγκινημένη ήταν και η μεγάλη της κόρη Αιμιλία, η οποία αναφέρθηκε σε όσα θα τους λείψουν πιο πολύ από την μητέρα τους.

«Έφυγες όρθια και με το κεφάλι ψηλά, όπως αρμόζει σε μια μαχήτρια. Γιατί έτσι ήσουν, δεν λύγισες, δεν ηττήθηκες. Γιατί είναι μια μάχη με καθαρή ψυχή που δεν παραδίδεις τα όπλα. Μια μάχη κερδισμένη. Το χέρι χτυπούσε στο τραπέζι και γινόταν πάντα αυτό που έπρεπε να γίνει. Αυτό το χέρι το χτύπησες πολλές φορές στη ζωή σου, σαν κορίτσι, σαν γυναίκα, σαν μητέρα, και κέρδισες. Δεν ήταν όμως ποτέ σκληρό, ήταν απαλό και γεμάτο τρυφερότητα και ανιδιοτέλεια.Ήξερες πάντα όσα ξέρει μόνο μια μάνα. Η αγκαλιά σου ήταν ζεστή, τρυφερή αλλά και ασπίδα δυνατή σαν εσένα. Αυτό το οικείο άρωμα που δεν ξεκολλάει από πάνω μας. Το χαμόγελο σου, το χάδι σου, το family που έλεγες όταν έμπαινες στο σπίτι και κυρίως το ζεϊμπέκικο της ζωής που χόρεψες καλύτερα από όλους. Είναι αυτά που θα μας λείψουν πιο πολύ, αλλά είναι και οδηγός για μια ζωή γεμάτη αγάπη, χαμόγελο, αλήθεια, αξιοπρέπεια κι ελπίδα. Αυτά μας έμαθες και να είσαι σίγουρη πως θα τα ακολουθήσουμε», είπε.

Σακελλαροπούλου για Γεννηματά: Έκανε οίστρο ζωής τον φόβο του θανάτου

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τόνισε στον επικήδειο λόγο της ότι «Δεν αποχαιρετάμε μόνο μία γυναίκα πολιτικό, που διακρινόταν για το ήθος, την αποτελεσματικότητα, αποχαιρετάμε ένα πρότυπο αισιοδοξίας και διακριτικότητας».

Και πρόσθεσε ότι «Δεν αποχαιρετάμε μόνο μια γυναίκα που αντιμετώπισε την σκληρή ασθένεια με σθένος και ειλικρίνεια. Αποχαιρετάμε ένα πρότυπο αισιοδοξίας και διακριτικότητας, έναν άνθρωπο με έμφυτη ευγένεια που διέκρινε και διαφύλασσε τα όρια ανάμεσα στο δημόσιο και το ιδιωτικό, γνωρίζοντας, ωστόσο, πότε το ατομικό βίωμα αξίζει να κοινοποιηθεί για να στηρίξει και άλλους με την αλήθεια του. Το πάθος με το οποίο η Φώφη Γεννηματά υποστήριξε τη βελτίωση των δημόσιων δομών υγείας είναι η πρακτική έκφραση αυτής της στάσης ζωής».

«Η πάνδημη θλίψη για το πρόωρο τέλος της φανερώνει πόσο αυτή η στάση ενέπνεε και καθοδηγούσε. Άμεση στην επαφή της με τους πολίτες, ανθρώπινη, μαχητική και αξιοπρεπής, μετριοπαθής και συναινετική, διατήρησε την πίστη της στη ζωή ως την ύστατη ώρα. Δεν κατέθεσε τα όπλα, δεν αποσύρθηκε από την πολιτική σκηνή, προσπάθησε, και κατάφερε, να συνδυάσει τον προσωπικό της αγώνα με τις μικρές και μεγάλες μάχες στον πολιτικό στίβο. Να πολεμήσει τον φόβο, την αποθάρρυνση, την παραίτηση. Και να δικαιώσει, με τη μέγιστη συνέπεια, τους πολλαπλούς ρόλους που με τόση δύναμη είχε επωμισθεί. Αφοσιωμένη μητέρα, σύζυγος, πολιτικός. Και αξιαγάπητη σύντροφος, συνάδελφος, φίλη» σημείωσε η κυρία Σακελλαροπούλου.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι η Φώφη Γεννηματά ήταν πάντα κοντά σε όσους είχαν ανάγκη, ανεξαρτήτως φύλου, καταγωγής ή άλλων διακρίσεων. «Ιδιαίτερα στις γυναίκες. Μίλησε θαρραλέα για τα στερεότυπα που τις καθηλώνουν, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Είχε κατανοήσει σε βάθος ότι οι δυνάμεις που συντηρούν τις έμφυλες ανισότητες είναι πολλαπλές, συνδεδεμένες, αλληλεξαρτώμενες. Δεν προσήλθε στην πολιτική στη βάση της αντιπαλότητας, αλλά της συνεργασίας και του διαλόγου. Δεν ήταν πάντα εύκολο. Όμως η Φώφη Γεννηματά κατάφερε να υπερβεί διχαστικές αντιλήψεις, καταδικάζοντάς τες όποτε τις έβλεπε να αναδύονται, πάντοτε με προσήνεια και αξιοπρέπεια. Γι’ αυτό κατέκτησε τον σεβασμό στο κόμμα της, στη Βουλή, στην κοινωνία» πρόσθεσε.

Αναφερόμενη στη γενναία μάχη που έδωσε με την χρόνια ασθένειά της υποστήριξε ότι «Ο καρκίνος ήταν μια συνεχής, απειλητική παρουσία για τη Φώφη Γεννηματά. Ένας απαθής και ασυγκίνητος ξένος, από τα πρώτα νεανικά της χρόνια, όταν πολύ νωρίς, έχασε και τους δυο γονείς της, ως την ώρα της δικής της διάγνωσης, ως το δικό της τέλος». Ωστόσο, τόνισε ότι «Ως την τελευταία στιγμή, η Φώφη Γεννηματά παρέμεινε αξιόμαχη. Διέσχισε την εχθρική επικράτεια της ασθένειας με αξιοθαύμαστο θάρρος. Δεν ενέδωσε στον πειρασμό να γίνει εγωκεντρική ή αυτοαναφορική, δεν άφησε καμιά ρωγμή από την οποία θα μπορούσε να διεισδύσει ο οίκτος των άλλων. Στην προδοσία του σώματος και τον φόβο του θανάτου, η Φώφη αντέταξε την ψυχική ρώμη, την ακατάβλητη δράση».

Απευθυνόμενη σε όλους εκείνους που γνώρισαν από κοντά τη χαμογελαστή της δοτικότητα, την τρυφερότητα και τη δύναμή της, στον σύζυγό της, στα τρία της παιδιά που τόσο καμάρωνε και αγαπούσε, ευχήθηκε να βρουν στη σπουδαία παρακαταθήκη της παρηγοριά για την αβάσταχτη απώλεια που βιώνουν και κατέληξε λέγοντας πως «Όλοι εμείς που την αποχαιρετάμε σήμερα θα την θυμόμαστε πάντα σαν ένα πρότυπο ακεραιότητας και γενναιότητας. Γιατί η Φώφη Γεννηματά έκανε οίστρο της ζωής τον φόβο του θανάτου. Μέσα από την οδύνη, κατέκτησε την πληρότητα. Καλό της ταξίδι!».

Τασούλας: Το πιο δυνατό χεικρότημα για τη Φώφη Γεννηματά είναι το σημερινό

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, τόνισε ότι «Η Φώφη Γεννηματά έδωσε το καλό παράδειγμα της επιλογής της ζωής κι όχι της παραίτησης», ενώ αναφέρθηκε στην αξιοπρέπεια, την εντιμότητα και τη γενναιότητά της. «Το παράδειγμα που έδινε, αυτό το στοιχείο κρατά συγκινημένους όλους τους Έλληνες, όλες τις πτέρυγες της Βουλής, κρατά τις χώρες μεσίστιες, κρατά τη χώρα σε πάνδημο πένθος», σημείωσε.

«Γεννήθηκε μέσα στην πολιτική και μέσα στον πρόλογο της μεταπολίτευσης, που κυριαρχούσε η πολιτική», υπενθύμισε, προσθέτοντας ότι τα εφόδια υπήρχαν, ώσπου η στροφή της μοίρας τα περιθωριοποίησε. Η Φώφη Γεννηματά κατάλαβε ότι ό,τι επιτύγχανε θα το έκανε παρά τη σκληρή στροφή της μοίρας.

Η βαρύτητα της υγείας της έγινε αντιληπτή με τον θάνατό της. Τίποτα δεν ήταν εύκολο γι’ αυτή και το καταλαβαίνουμε τώρα, αναδρομικά, καθώς μας καθησύχαζε το χαμόγελό της.

Κάνοντας αναδρομή στους λόγους της, υπογράμμισε το ενδιαφέρον και την ανησυχία της για το περιβάλλον, την κοινωνική συνοχή, τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδίως των γυναικών και με κοινό παρονομαστή την υπευθυνότητα. Πάντα, στο νου της είχε την έγνοια της για την παράταξή της, στην οποία ένιωθε ότι η παρουσία της έδινε ενότητα, ενώ προσθεσε: «Το πιο δυνατό χεικρότημα για τη Φώφη Γεννηματά είναι το σημερινό, που δεν θα το ακούσει».

Χριστοδουλάκης: Η Φώφη Γεννηματά ανέστησε ένα κόμμα που χωρίς εκείνη θα είχε γίνει μία ανάμνηση

«Είναι πολύ δύσκολο να σου πούμε αντίο, γιατί μας λείπει η γενναιότητα, η δύναμή σου. Είναι πολύ σκληρή η σκιά της απουσίας σου» είπε ο Γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης, σημειώνοντας ότι δεν της χαρίστηκε ποτέ τίποτα και στο βλέμμα της χωρούσαν όλοι, ακόμη κι οι αντίπαλοί της.

«Δεν βολεύτηκε ποτέ σε όσα είχε και δεν δίστασε ποτέ να αφήσει πίσω την εύκολη προεδρική καρέκλα για να μας πει “πάμε να το ξανακάνουμε Κίνημα Αλλαγής”, που έζησε όλη την περιπέτεια του ΠΑΣΟΚ, που έμενε, όταν κάποιοι έφευγαν και πίστευε βαθιά ότι μπορεί να το ξανακάνει μεγάλο. Εκείνη που μας έδινε κουράγιο και δύναμη στις δύσκολες ημέρες και χαμογελούσε περισσότερο απ΄όλους στις καλές», ανέφερε, τονίζοντας ότι η Φώφη Γεννηματά ανέστησε ένα κόμμα που χωρίς εκείνη θα είχε γίνει μία ανάμνηση.

«Ποτέ σου δεν παραπονέθηκες, ποτέ σου δεν δικαιολογήθηκες, ήσουν πάντα όρθια, πάντα δυνατή, μέχρι και την τελευταία στιγμή» ανέφερε, απευθυνόμενος στην Φώφη Γεννηματά.

«Μάχη δεν έχασες ποτέ καμία, δεν λύγισες ποτέ», τόνισε, προσθέτοντας ότι η Φώφη Γεννηματά νίκησε ακόμη και τον θάνατο, γιατί δεν φοβήθηκε ποτέ. Απόδειξη και η υπέροχη οικογένεια που αφήνει πίσω της.

Πολλές αναφορές έκανε στους αγώνες της για το κόμμα της, στο οποίο, όπως είπε ο κ. Χριστουδουλάκης, θα έχει βάλει τον δικό της λίθο. «Πίστευες τους νέους ανθρώπους», υπογράμμισε. «Ανέστησες ένα κόμμα, όταν για κάποιους ήταν μία νοσταλγία, θα είχε γίνει μια ανάμνηση. Φύτεψες τις ρίζες, αλλά δεν πρόλαβες να δεις τους καρπούς. Αλλά μην στενοχωριέσαι πρόεδρε, γιατί αυτά τα δέντρα γράφουν το όνομά σου».

«Πρόεδρε, η παράταξή μας σε αποχαιρετά. Ήταν τιμή μας, ήταν τιμή μου», κατέληξε.

Νωρίτερα

Σε βαρύ κλίμα η σορός της Φώφης Γεννηματά μεταφέρθηκε προ ολίγου από το παρεκκλήσι στη Μητρόπολη Αθηνών για να τελεστεί η εξόδιος ακολουθία, με τα μέλη της οικογένειας της να βρίσκονται εύλογα σε συναισθηματική φόρτιση.

Επικήδειους θα εκφωνήσουν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας , ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ, Μανώλης Χριστοδουλάκης και από την οικογένεια ο 17χρονος γιος της.

Η Φώφη Γεννήματα κηδεύεται ως ενεργεία υπουργός, ενώ σε όλα τα δημόσια κτίρια οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες ενώ το ίδιο συμβαίνει στις πρεσβείες της χώρας σ’ όλο το κόσμο ως απόδοση τιμής στην εκλειπούσα πολιτικό.

Η ταφή θα γίνει στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών, στο μνήμα που είχε ταφεί και ο πατέρας της Γεώργιος Γεννηματάς.

Σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΙΝΑΛ στη Μητρόπολη Αθηνών

Στη Μητρόπολη Αθηνών για να πουν το τελευταίο αντίο στη Φώφη Γεννηματά έφτασε σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΙΝΑΛ από νωρίς το πρωί.

Η σορός της μεταφέρθηκε στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης λίγο μετά τις 8:00. Το φέρετρό της ήταν καλυμμένο με τρεις σημαίες: την ελληνική, του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ.

Σαμαράς για Γεννηματά: Έδειξε αξιοπρέπεια, ήταν αγωνίστρια

Λίγο αργότερα έφτασε στη Μητρόπολη Αθηνών κρατώντας ένα λευκό τριαντάφυλλο για να πεί το τελευταίο αντίο στη Φώφη Γεννηματά και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μαζί με τη γυναίκα του Γεωργία. 

«Είναι συγκλονιστικό αυτό που έχει συμβεί. Εμένα ήταν φίλη μου, ήμασταν μαζί στην κυβέρνηση. Ήξερα από πολύ παλιά τον πατέρα. της. Έδειξε αξιοπρέπεια, ήταν πολιτικά ώριμη, αγωνίστρια και έδωσε ένα παράδειγμα για όλο τον πολιτικό κόσμο. Παράδειγμα συνέπειας και μαχητικότητας. Σήμερα είναι μια βαριά μέρα για όποιον καταλαβαίνει», δήλωσε ο κ. Σαμαράς.

Καμίνης για Φώφη Γεννηματά: Μας έδωσε ένα σπάνιο παράδειγμα θάρρους, μαχητικότητας, αξιοπρέπειας

Στην Μητρόπολη Αθηνών για να πει το τελευταίο αντίο στη Φώφη Γεννηματά βρέθηκε και ο βουλευτής Επικρατείας του ΚΙΝΑΛ και πρώην δήμαρχος Αθηναιών, Γιώργος Καμίνης.

«Είναι μία ημέρα μέγαλου πένθους για ολόκληρη τη χώρα γιατί έχασε μια γυναίκα η οποία πάντοτε ήταν στην πρωτοπορία των αγώνων για τη δημοκρατία, μια γυναίκα η οποιά μας έδωσε ένα σπάνιο παράδειγμα θάρρους, μαχητικότητας, αξιοπρέπειας. Η Φώφη Γεννηματά με τη στάση της τις τελευταιες εβδομάδες έστειλε και ένα σημαντικό μήνυμα σε όσους πάσχουν από καρκίνο ότι μέχρι την τελευταία στιγμή μένεις όρθιος και παλεύεις. Αυτό είναι ενα πάρα πολύ μεγάλο μήνυμα», δήλωσε ο κ. Καμίνης.

Συγκινημένη και υποβασταζόμενη η Ντόρα Μπακογιάννη στη Μητρόπολη για το τελευταίο «αντίο» στη Φώφη Γεννηματά

Η Ντόρα Μπακογιάννη έφτασε συγκινημένη με τον γιο της Κώστα και την κόρη της Αλεξία, ώστε να πουν το τελευταίο «αντίο» στη Φώφη Γεννηματά.

Η βουλευτής της ΝΔ συγκίνησε τις προηγούμενες ημέρες, όταν ανακοίνωσε ότι έχει καρκίνο. Ο κόσμος την υποδέχθηκε με χειροκροτήματα.

Μόλις μπήκε στην εκκλησία, υποβασταζόμενη από τον γιο της, Κώστα, έσπευσε συγκινημένη στους συγγενείς της Φώφης για να τους συλλυπηθεί, έχοντας μια αγκαλιά για τον άντρα και τα παιδιά της.

https://youtu.be/2iq-AJJQ9Mo?t=2

Το συγκινητικό βίντεο του ΚΙΝΑΛ για την Φώφη Γεννηματά: «Θα ήθελα να θυμούνται αυτά που έχω κάνει»

Το Κίνημα Αλλαγής αποχαιρετά την πρόεδρό του, Φώφη Γεννηματά, με ένα συγκινητικό βίντεο ενός λεπτού.

Το βίντεο έχει «ντυθεί» με εικόνες της Φώφης Γεννηματά και λόγια της. «Θα ήθελα να θυμούνται αυτά που έχω κάνει. Θα ήθελα να υπάρχει ο χώρος πιο δυνατός από ό,τι τον παρέλαβα και θα ήθελα να μπορώ να κοιτάζω και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τους Έλληνες πολίτες στα μάτια, να κοιτάζω κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα και να ξέρω ότι αυτούς υπηρέτησα», ακούγεται να λέει η Φώφη Γεννηματά.

Το βίντεο κλείνει με το αποχαιρετιστήριο μήνυμα του ΚΙΝΑΛ στη Φώφη Γεννηματά: «Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ. Για πάντα στις καρδιές μας».