Αποκαλύψαμε προ ημερών μια νέα και περίεργη υπόθεση που ανασύρεται από τα συρτάρια της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος και η οποία αφορά επιχειρηματία και πρώην προβεβλημένο παράγοντα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Βόρεια Ελλάδα. Και επιμένουμε λόγω της σοβαρότητας του ζητήματος και ευλόγως επανερχόμαστε λόγω του μείζονος σημασίας εθνικού ζητήματος και των υπόγειων διεργασιών και βρώμικων συναλλαγών που σύμφωνα με τα στοιχεία πραγματοποιήθηκαν!
Οι ομοιότητες με την υπόθεση του Γ. Τράγκα
Η υπόθεση φαίνεται να εμφανίζει αρκετές ομοιότητες με την υπόθεση του Γ.Τράγκα αφού και αυτή αφορά πολύ γνωστό και προβεβλημένο πρόσωπο, ξεκίνησε από ανώνυμη αλλά καλά τεκμηριωμένη καταγγελία και ήταν θαμμένη στα συρτάρια της αρχής από το 2018.
Το όνομα των Σκοπίων και η περίεργη καταγγελία
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το radar,η καταγγελία αφορά ύποπτες συναλλαγές και επαφές του εν λόγω παράγοντα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Βόρειας Ελλάδος με συμβούλους του πρώην Πρωθυπουργού των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ. Η στήλη υπογραμμίζει το γεγονός ότι την ίδια περίοδο πραγματοποιούνταν διεργασίες μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης με την Κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ για το όνομα των Σκοπίων, με την γνωστή σε όλους κατάληξη της συμφωνίας των Πρεσπών που άλλαξε το όνομα σε «Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».
Επίσης σύμφωνα με την Καταγγελία, την επίμαχη περίοδο, ο σύμβουλος του πρώην Πρωθυπουργού της Δημοκρατία Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, φαίνεται να πραγματοποιεί συχνές επισκέψεις στην Βόρεια Ελλάδα, να συναντάται συχνά, ακόμα και στο σπίτι του ανωτέρω μεγαλοπαράγοντα και επίσης να προβαίνει σε αγορές ακινήτων εκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα……Το ίδιο συμβαίνει και για το ελεγχόμενο πρόσωπο, δηλαδή την επίμαχη περίοδο να πραγματοποιεί και αυτός συχνές επισκέψεις στην Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.
Η Εντολή του Κ. Βουρλιώτη
Ο Πρόεδρος της Αρχής και Εισαγγελέας Χαράλαμπος Βουρλιώτης φαίνεται αποφασισμένος, όπως και στην υπόθεση του Γ.Τράγκα να δείξει μηδενική ανοχή σε φαινόμενα διαφθοράς και να ανοίξει όλες τις υποθέσεις που είχαν μπει στο συρτάρι της Αρχής επί κυβέρνησης Σύριζα. Οι εντολές που έχουν δοθεί για την συγκεκριμένη υπόθεση, η οποία μάλιστα απασχόλησε την Αρχή στην τελευταία συνεδρίαση, είναι να ανοιχτούν όλοι οι λογαριασμοί των εμπλεκομένων προσώπων ώστε να ακολουθήσουν την διαδρομή του Μαύρου Χρήματος αλλά και να διερευνηθούν εις βάθος οι ύποπτες αγοραπωλησίες που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα.
Υποθαλάσσια Σαλαμίνας: Ένα ακόμη έργο βιτρίνας, χωρίς έσοδα, χωρίς κυκλοφοριακά φόρτη, για τις τσέπες των εργολάβων!
Παρακολουθώ με προσοχή τα όσα συμβαίνουν και εξελίσσονται σχετικά με το φιλόδοξο και … δαπανηρό έργο της υποθαλάσσιας ζεύξης Σαλαμίνας – Περάματος προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ που έχει ενταχθεί στο πακέτο των 13 δις. ευρώ που θέλει να υλοποιήσει η κυβέρνηση εντός του 2022 ή εν πάσει περιπτώσει να τα δρομολογήσει στην τελική μορφή τους (και διαδικασία) μέσα στο χρόνο!
Πρόκειται πράγματι για ένα έργο που έχει περάσει από 40 κύματα καθώς επί της ουσίας η χρησιμότητα του σε συνάρτηση με το κόστος κατασκευής αμφισβητείται…
Την ώρα τούτη μετά την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων και επιπτώσεων από τα αρμόδια υπουργεία και την ολοκλήρωση της περιβαλλοντικής μελέτης με την κατάθεση της οποίας ανοίγει ο δρόμος για τον διεθνή διαγωνισμό!
Θυμίζεται ότι με βάση τις προκαταρκτικές διαπραγματεύσεις, που πραγματοποιήθηκαν σε προηγούμενη χρονική στιγμή, υποψήφιοι για τη σύμβαση παραχώρησης είναι τρεις: Μυτιληναίος, Τέρνα και Άκτωρ – Vinci!
Επί του προκειμένου τώρα, πρόκειται για ένα ακόμη έργο βιτρίνας, όπου το όφελος για τον πολίτη είναι ασήμαντο, τα λεφτά για τους εργολάβους πολλά, ενώ τα κυκλοφοριακά φόρτη θεωρούνται από τους ειδικούς ως ελάχιστα!
Υπό αυτό το πρίσμα η δαπάνη 350 εκατ. ευρώ για ένα έργο που δεν βγαίνει, που δεν είναι βιώσιμο και του οποίου η επίπτωση στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας είναι απειροελάχιστη, εξυπηρετώντας στενά όχι τα εκατομμύρια του ελληνικού λαού και του φορολογούμενου πολίτη, αλλά ίσως κάποιων κατοίκων των όμορων περιοχών, καθώς και τα συμφέροντα των εργολάβων, προκαλεί ερωτηματικά και προβληματισμό !!!
Υπό αυτή την έννοια, θα είχε νόημα να ξέραμε, αλλά και να γνώριζε η ελληνική κοινωνία, το περιεχόμενο της μελέτης βιωσιμότητας που συνέταξε ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος!
Να δούμε τι λέει, για να ξέρουμε αν και σε ποιον θα πρέπει να αποδώσουμε ευθύνη στο μέλλον…
Δύο φανφαρόνοι μεγαλοσχήμονες «υπεράνω υποψίας», ο ένας εισηγμένος και ο άλλος προβεβλημένος, στο στόχαστρο των Αρχών για φοροδιαφυγή, απάτες και ξέπλυμα! Έντονη φημολογία για παραπομπή των υποθέσεων στον εισαγγελέα
Μου λένε ότι, δύο επιχειρηματίες, εκ των οποίων ο ένας είναι εισηγμένος στο Χρηματιστήριο και ο άλλος θεωρείται προβεβλημένος (μέσω της ενασχόλησης του με πολλά και διάφορα) που χαρακτηρίζονται (τουλάχιστον ο ένας) ως «υπεράνω υποψίας», έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών Αρχών και ήδη ελέγχονται οι επιχειρηματικές και οικονομικές συναλλαγές τους, οι φορολογικές τους δηλώσεις καθώς και οι τραπεζικοί λογαριασμοί! Προκειμένου να διερευνηθεί και να διαπιστωθεί εάν έχουν πραγματοποιηθεί απάτες, υπεξαιρέσεις, φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος!
Οι πληροφορίες λένε, πως οι δύο επιχειρηματίες, που δεν σχετίζονται ο ένας με τον άλλο, ούτε έχουν δράσει από κοινού, τέθηκαν στο μικροσκόπιο των αρχών, μετά από ανώνυμες επαναλαμβανόμενες καταγγελίες, οι οποίες (σύμφωνα με τις πληροφορίες) κάθε φορά εμπεριείχαν και νέα στοιχεία όσον αφορά ύποπτες δραστηριότητες, τόσο στο εσωτερικό, όσο και σε σχέσεις και δραστηριότητες εκτός Ελλάδος!
Οι ίδιες πηγές επιμένουν ότι οι υποθέσεις κρίνονται ως ιδιαιτέρως σοβαρές καθώς εκτιμάται ότι έχουν …ουρά και πως θα οδηγήσουν, στο βαθμό που εξιχνιαστούν επαρκώς και σε άλλα πρόσωπα ή φορείς που επαγγελματικά …συνεργάζονται ή σχετίζονται με άλλους τρόπους και διαδικασίες!
Πηγές με γνώση εκ των έσω, κρίνουν τις υποθέσεις, ως εξόχως σοβαρές και δεν αποκλείουν ότι με βάση τα ευρήματα που τυχόν προκύψουν, ενδεχομένως να ασκηθούν διώξεις και να ανοίξουν …τηλέφωνα, μέσω της άρσης του απορρήτου για σοβαρούς λόγους, προκειμένου να διερευνηθεί κατά πόσο υπάρχουν συνεργοί στις «παράνομες» – βάσει των καταγγελιών- πράξεις!
Μείναμε με τις κελεμπίες στο χέρι! Ακόμη περιμένει η κυβέρνηση τα 5,3 δις. του Μπιν Σαλμάν! Οι φήμες για επίσκεψη του Σαουδάραβα πρίγκιπα και η ….παράκαμψη της χώρας μας!
Μαθαίνω ότι οι επαφές της κυβέρνησης με την Σαουδική Αραβία και οι συζητήσεις Μητσοτάκη με τον διάδοχο του θρόνου πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στο Ριάντ, στα πλαίσια της επίσημης επίσκεψης του έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος έγινε δεκτός με ιδιαίτερες τιμές, «άνοιξαν την όρεξη» σε πολλούς και επώνυμους Έλληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι επιθυμούν να προσελκύσουν αραβικά κεφάλαια για επενδύσεις!
Η πρόθεση του Μπιν Σαλμάν, που προσφάτως εξαγόρασε την ποδοσφαιρική ομάδα Νιούκαστλ στην Πρέμιερ Λιγκ της Αγγλίας, να «ρίξει» 5 δις. ευρώ για επενδύσεις στη χώρα μας, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στον έλληνα πρωθυπουργό, ανοίγει το παιχνίδι και δημιουργεί στους Έλληνες μεγαλοεπιχειρηματίες μια σοβαρή προσδοκία να επιδιώκουν να συνεργαστούν με το κρατικό fund της Σαουδικής Αραβίας!
Την ίδια στιγμή, ματιές στον αραβικό κόσμο για μετοχικές συνεργασίες ρίχνουν πολλοί και διάφοροι επιχειρηματίες που ψάχνουν κεφάλαια, είτε για να πουλήσουν μετοχικά πακέτα σε μεγάλες εισηγμένες, είτε για να καλύψουν αδιάθετα σε υψηλές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου!
Υπό το πρίσμα αυτό πραγματοποιούνται εσχάτως πολλές και διάφορες προσεγγίσεις σε πρόσωπα που πράγματι έχουν πρόσβαση και αναφορές στον αραβικό κόσμο! Και όλοι αναμένουν, εάν τελικώς – και πότε- ο περίφημος Μπιν Σαλμάν θα επισκεφτεί τη χώρα μας και θα συναντηθεί με υψηλόβαθμα πολιτικά πρόσωπα και μεγαλόσχημους εγχώριους επιχειρηματίες! Γεγονός που αδιαμφισβήτητα, εάν φυσικά υλοποιηθεί, (μεταξύ μας χλωμό το βλέπω) θα προσδώσει κύρος και δυναμική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και θα εμπεδώσει την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών για την εθνική οικονομία, εξέλιξη πολύ σημαντική ενόψει και της προκήρυξης των πρόωρων εθνικών εκλογών…
Οι τελευταίες πληροφορίες πάντως λένε πως ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας μας …παρέκαμψε εντελώς και αντί για την Ελλάδα επισκέφθηκε άλλες γειτονικές χώρες! Και ‘μείς μείνανε με τις κελεμπίες στο χέρι …
Το χρήμα των Hedge funds, η αποκόμιση κερδών και η στυγνή συμπεριφορά τους!
*** Το χρήμα, μπορεί να αποτελεί πλέον κερδοσκοπικό εργαλείο για λίγους, αλλά δεν παύει να είναι ουσιώδες δημόσιο αγαθό. Το υγιές χρήμα στηρίζει την πολιτική και οικονομική σταθερότητα κάθε χώρας κάθε κοινωνίας και φυσικά δεν πρέπει να σπαταλάται σε αντιπαραγωγικές και αντικοινωνικές δραστηριότητες, καθώς η χρήση του θα έπρεπε ακριβώς σε αντίθετη κατεύθυνση να κατατείνει.
*** Η περιουσία, όμως, των κάθε κατηγορίας funds και ιδίως των hedge funds και private equity, έχει πολλαπλασιαστεί με ασύλληπτους ρυθμούς τα τελευταία ειδικά χρόνια, στερώντας πολύτιμους πόρους ανάπτυξης και παραγωγής κοινωνικού πλούτου, καθώς το μόνο που τα ενδιαφέρει είναι η αποκόμιση υψηλών κερδών, με μοχλό την ανεξάντλητη επάρκεια κεφαλαίων τους και από εκεί και πέρα “γαία πυρί μειχθήτω”.
Το ξεφόρτωμα, οι «καραβιές» μετοχών και τα limit down «μια φορά κι έναν καιρό»!
Παρένθεση: Θυμάμαι μία περίπτωση εισηγμένης εταιρείας στο Χρηματιστήριο την επίμαχη και καταστροφική τελικά για οικονομία και ανυποψίαστους όσο και ανίδεους, πλην δε και άπληστους επενδυτές, την περίοδο 1999-2000. Αναγγέλθηκε σε πανηγυρικούς τόνους η απόκτηση από το τάδε hedge fund, ενός σημαντικού ποσοστού, με αποτέλεσμα η μετοχή της να απογειωθεί κυριολεκτικά. Μέχρι τον διπλασιασμό της, ελάχιστη η εμπορευσιμότητα. Μετά, άρχισαν να βγαίνουν σταδιακά “καραβιές”, όσο το πόπολο έτρεχε και αγόραζε, θεωρώντας ότι έπιασε την καλή. Και κάπου στο + 250% άρχισε η αντίστροφη πορεία. Κάθε μέρα στο limit down, με ελάχιστη ζήτηση. Πλήρης εγκλωβισμός και καταστροφή. Τι αποδείχθηκε, το φαντάζεστε. Τις καραβιές τις έβγαζε ο…μέγας ξένος επενδυτής, που πήρε τα τρελά κέρδη του και έφυγε. Η εν λόγω εταιρεία, όχι μόνο δεν είναι πια στο ΧΑ, αλλά δεν υπάρχει καν…
Η ΕΕ και τα «εξωγενή» σοκ!
*** Επανέρχομαι: Σε ένα καθεστώς υψηλού πληθωρισμού, οι μεγάλες αλλαγές εξαπλώνονται γρήγορα στην οικονομία, καθώς ο κόσμος προσπαθεί να προστατευτεί από τα σοκ στα πραγματικά εισοδήματα. Και το να προσπαθείς να εξηγείς τι συμβαίνει, αποδίδοντάς μόνο σε «εξωγενή» σοκ την κατάσταση είναι και ανώφελο και αποκαλυπτικό για την αμέλεια σου να φροντίσεις, όταν τα νερά ήταν ήρεμα. Και το κυριότερο, αυτό που είναι εξωγενές σε οποιαδήποτε οικονομία, είναι συνήθως ενδογενές σε όλες τις οικονομίες. Δεν ξέρω αν γίνομαι αντιληπτός, για την Ευρωπαϊκή Ένωση μιλάω…
Έλλειμμα πολιτικών ηγεσιών και ζήτημα με το ανάχωμα που μπορούν να σηκώσουν οι Κεντρικές τράπεζες
*** Οι κεντρικές τράπεζες σήμερα, ερχόμενες αντιμέτωπες με την ανάγκη για βαθύτερες τομές ή πιο αυστηρή πολιτική, προκειμένου να φρενάρουν κάπως τις συνέπειες του υψηλού πληθωρισμού και της επικείμενης ύφεσης, δεν δείχνουν ικανές να υψώσουν ισχυρά αναχώματα. Όπως και οι πολιτικοί ηγέτες, ειδικά της Ε.Ε. Ένα πιθανό αποτέλεσμα είναι ένας κύκλος στασιμοπληθωρισμού, καθώς οι κεντρικές τράπεζες ταλαντεύονται μεταξύ του να κάνουν πολύ λίγα, ευχόμενες να αναστραφεί η κάκιστη σήμερα εικόνα των οικονομιών με κάποιο…μαγικό τρόπο και εν συνεχεία πάλι (!) να κάνουν πολύ λίγα, για να επανέλθει η πρότερη ισορροπία και ο χαμηλός πληθωρισμός, της τάξης του 2% – άλλο θέσφατο και αυτό, προερχόμενο κατά βάση από θεωρίες που έχουν χρεοκοπήσει κατά το παρελθόν
Κύμα φυγής κεφαλαίων από Ευρωζώνη προς ΗΠΑ
*** Ανησυχητικό όσο ποτέ άλλοτε αυτό που συμβαίνει σήμερα στις αγορές χρήματος και που αφορά άμεσα στην ευρωζώνη. Μιλάμε για συνθήκες φυγής κεφαλαίων από την ευρωζώνη προς τις ΗΠΑ! Λαμβάνοντας υπόψη τις αυξήσεις επιτοκίων από την Fed σε σύγκριση με αυτές της ΕΚΤ, σε λίγο οι αποδόσεις κεφαλαίου στις ΗΠΑ θα είναι κατά 2% και πλέον υψηλότερες από της Ευρωζώνης. Και το χρήμα όπως πολύ καλά γνωρίζουν άπαντες, δεν έχει ούτε χρώμα ούτε πατρίδα
*** Η ΕΚΤ από την πλευρά της δεν μπορεί να ακολουθήσει τη Fed, γιατί στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης υπάρχει ως γνωστόν η τροχοπέδη του άνισου και τελείως ανισόρροπου συσχετισμού μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού χρέους. Όταν η ΕΚΤ αυξάνει έστω και ελάχιστα τα επιτόκια, τότε το κόστος εξυπηρέτησης χρέους των χωρών μελών εκτινάσσεται, δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας, ειδικά σε Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα, αλλά και Βέλγιο, μην το ξεχνάμε
*** Ευτυχώς, η Ελλάδα από τον Ιούνιο του 2018 έχει μεταφέρει το 80% του χρέους της στον ESM και δεν υφίσταται τις άμεσες συνέπειες της αναταραχής των επιτοκίων που συμβαίνει στις αγορές. Για να είμαστε ακριβείς βέβαια δεν ισχύει το ίδιο και για το ιδιωτικό χρέος μας, που είναι κυριολεκτικά έρμαιο του νέας φάσης αναταραχής στις χρηματαγορές. Μόνη διασφάλιση εκείνη που αφορά τις τιτλοποιήσεις των NPLs μέσω του Ηρακλή Ι και ΙΙ, με ομόλογα του ελληνικού δημοσίου…
Η Ανάπτυξη (+ 4%), ο πληθωρισμός, το Ταμείο Ανάκαμψης και η …επιστροφή του Τουρισμού σε συνθήκες άνω του 2019
*** Κομισιόν/ καλοκαιρινές προβλέψεις για την ευρωπαϊκή οικονομία. Βλέπει ανάπτυξη 4% στην Ελλάδα με εκτίναξη πληθωρισμού στο 8,9%. Η οικονομική ανάπτυξη διατήρησε τη δυναμική της το πρώτο τρίμηνο του 2022, με το πραγματικό ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 2,3% σε τριμηνιαία βάση. Οι σταθερές καταναλωτικές δαπάνες υποστηρίχθηκαν από τις θετικές εξελίξεις στην αγορά εργασίας, ενώ οι επενδύσεις αυξήθηκαν σημαντικά, επισημαίνει η Κομισιόν
***Η πληθωριστική έκρηξη, όμως, φέρνει ανατροπές, καθώς οι καθαρές εξαγωγές συρρικνώθηκαν, λόγω της επιβράδυνσης της οικονομίας κύριων εμπορικών εταίρων της Ελλάδας,αλλά και των συνεχιζόμενων διαταραχών της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού. Η ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο υπερέβη τις προηγούμενες εκτιμήσεις, αλλά η πλήρης επίδραση του υψηλότερου πληθωρισμού και της συνακόλουθης συμπίεσης του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος αναμένεται να φανεί αργότερα μέσα στο έτος. Αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα, για αυτό “ας κοπάσουν οι χοροί”, αλλά και οι μόνιμες πολιτικές αντεγκλήσεις, το θέμα σαφώς είναι μεν και πολιτικό, αλλά πρωτίστως και εξόχως κοινωνικό και οικονομικό
*** Το θετικό είναι ότι η ανάπτυξη του 2022 θα υποστηριχθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και τον τουρισμό, ο οποίος εκτιμάται ότι θα επιστρέψει σε προ πανδημίας επίπεδα έως το 2023. Συνολικά, το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 4% το 2022 και να επιβραδυνθεί στο 2,4% το 2023. Τέλος, έχει σημασία η επισήμανση ότι το ακριβότερο χρήμα αναμένεται να επιβραδύνει τις ιδιωτικές επενδύσεις.
*** Σε σχέση με την Ε.Ε. σταχυολογώ: προβλέπεται άνοδος του ΑΕΠ κατά 2,7% το 2022 και κατά 1,5% το 2023. Σε επίπεδο Ευρωζώνης αναμένεται άνοδος του ΑΕΠ κατά 2,6% το 2022 και πιο ήπια αύξηση κατά 1,4% το 2023.
Ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός (εναρμονισμένος) εκτιμάται πως θα αναρριχηθεί σε ιστορικά υψηλά το 2022, με άνοδο κατά 7,6% στην Ευρωζώνη και κατά 8,3% στην ΕΕ. Αναμένεται να επιβραδυνθεί το 2023 με άνοδο 4% και 4,6%, αντίστοιχα.
Η κρίση της κυβέρνησης Ντράγκι ρίχνει το ευρώ έναντι του δολαρίου
*** Βάστα… Μάριο! Κάτω από την πλήρη ισοτιμία με το δολάρια κινήθηκε το ευρώ χθες, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με το νόμισμα των ΗΠΑ από τον Δεκέμβριο του 2002. Σαφής ο επηρεασμός του ενιαίου νομίσματος, από τις δραματικές για τέτοια περίοδο εξελίξεις στην Ιταλία, πέραν όλων των άλλων παρενεργειών και με την ΕΚΤ και τη Λαγκάρντ, να παραμένουν παρατηρητές και σχεδόν αόρατοι, όπως ακριβώς και ο νέος μηχανισμός που (υποτίθεται) έχει συμφωνηθεί για τέτοιες απρόβλεπτες και έκτακτες καταστάσεις, ειδικά για τις χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος
*** Αν η πολιτική αναταραχή στη γειτονική χώρα συνεχιστεί, είναι πιθανό να έχουμε έκτακτες καταστάσεις,πολύ χειρότερες από τις δικές μας πριν 10 χρόνια. Και τότε, μπορεί να δούμε προϋπολογισμούς και σχέδια επί χάρτου, να καταρρέουν. Σκληρό καρύδι μεν ο Ντράγκι, αλλά δεν είναι πολιτικός, για να παραμείνει αιχμάλωτος κομματικών επιδιώξεων. Αν και η Ιταλία, με μοναδική κουλτούρα συνεργασιών, δεν βρει γρήγορα λύση, τότε τα πράγματα θα τείνουν προς ανεξέλεγκτη κατεύθυνση.
Η ανησυχία της ΤτΕ για τη νέα γενιά κόκκινων δανείων! Οι εκ των έσω πληροφορίες μιλούν για «μεγάλο κύμα»
*** Αλήθεια, έχει κάποιος συνολική εικόνα, για τα νέα κόκκινα δάνεια ή θα βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων κάποια στιγμή; Και αν κάθε μία τράπεζα γνωρίζει είτε επακριβώς είτε… περίπου (ναι, ξέρω τι σας λέω), δεν θα έπρεπε να έχουν όλες μαζί ενημερώσει τον επόπτη, την Τράπεζα Ελλάδος; Οι πληροφορίες μου λένε ότι η ΤτΕ “κάτι” έχει αντιληφθεί και ανησυχεί σφόδρα, αλλά προσκρούει στο ότι οι τράπεζες δεν είναι και πολύ συνεργάσιμες, προβάλλοντας ως δικαιολογία ότι τώρα “τρέχουν με άλλα σοβαρότερα θέματα” (;…)
*** Κάποιες πρώτες πληροφορίες που προέρχονται εκ των έσω του τραπεζικού συστήματος, κάνουν λόγο για “μεγάλο κύμα” νέων κόκκινων δανείων, το οποίο καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια να περιοριστεί, με τη χρήση διαγραφών κάποιων ποσών από τόκους, αύξησης των δόσεων, άρα και μικρότερου ποσού δόσης και τρίμηνων περιόδων χάριτος, με στόχο να μπορέσει ο δανειολήπτης να ανταποκριθεί και να μην εξελιχθεί η όλη κατάσταση σε νέο εφιάλτη.
*** Αλλά, αυτή την τακτική δεν ακολουθούσαν και πριν πωλήσουν όσο όσο τα προηγούμενα κόκκινα και η οποία δεν απέδωσε παρά ελάχιστα; Γιατί πιστεύουν οι τραπεζίτες μας ότι θα έχει αποτελέσματα τώρα, που η ακρίβεια θερίζει και τα τιμολόγια ρεύματος και αερίου βρίσκονται στα ύψη;
*** Αυτά και για σήμερα κυρίες και κύριοι, εύχομαι να έχετε μία δημιουργική και δροσερή ημέρα