Για να ξέρετε τι ακριβώς συμβαίνει, σας ενημερώνω εγκύρως ότι οι γερμανικοί και οι γαλλικοί εξοπλιστικοί όμιλοι είναι αποφασισμένοι να βάλουν βέτο στη συμμετοχή ισραηλινών και αμερικανικών εταιρειών στο εξοπλιστικό πρόγραμμα-μαμούθ των 25 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Στο ΥΕΘΑ επικρατεί έντονος προβληματισμός, γιατί μία σειρά από συμβάσεις, ειδικά αυτές που αφορούν στον αντι-drone θόλο, συνδέονται με εταιρείες ισραηλινών συμφερόντων που διαθέτουν ειδική τεχνογνωσία.
Στο ΥΕΘΑ σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν να αποκλείσουν από τα εξοπλιστικά προγράμματα αμερικανικές εταιρείες, γιατί μία τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε κρίση στις σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ.
Επιπροσθέτως η άμυνα της χώρας στην παρούσα φάση συνδέεται με αμερικανικά οπλικά συστήματα όπως τα μαχητικά F-16 και το πρόγραμμα για τα F-35.
Οποιαδήποτε εμπλοκή με τις αμερικανικές εταιρείες θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στην ακύρωση της προμήθειας των F-35, με ό,τι συνεπάγεται μία τέτοια εξέλιξη.
Την ίδια στιγμή, το ΥΕΘΑ δέχεται ισχυρές πιέσεις από τους Αμερικανούς προκειμένου να υπογράψει μία σύμβαση για ιπτάμενα ραντάρ.
Παράγοντες της αμερικανικής πρεσβείας χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη προμήθεια επ’ ωφελεία για την αμυντική θωράκιση της χώρας, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι θα… αναβαθμίσει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.
Διαβάστε ακόμη:
- Γιώργος Στάσσης: Επενδύσεις 5,8 έως 12 δισ. ευρώ από τη ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία
- Χρηματιστήριο Αθηνών: Στις 8η Απριλίου παίρνει ημερομηνία αναβάθμισης από FTSE
- Αναλυτές: Τα έσοδα από τους δασμούς θα είναι πολύ χαμηλότερα απ’ όσο ελπίζει ο Τραμπ
- Ποιες ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν συμβάσεις εξοπλιστικών